Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Legfrissebb információk

A köldökzsinór elszorítása és a köldökzsinórvér levétele

Az elmúlt években sokat vitatkoztak arról, hogy a születéskor a köldökzsinór  elszorításának ideje milyen hatással van az újszülöttre. Mivel sok szülő a csecsemő születésekor fontolóra veszi a köldökzsinórvér levételét, felmerül bennük a kérdés, lehetséges-e a köldökzsinór levétele és későbbi tárolása egy köldökzsinórvér bankban, ha szeretnék, hogy a vér a gyermekbe folyjon a pulzáló köldökzsinórból. A válasz IGEN. Hogy ez milyen feltételekkel valósulhat meg, olvasson tovább.

A késleltetett köldökzsinór-elszorításnak a terhesség 37. hete előtt született koraszülötteknél van inkább jelentősége. A koraszülött csecsemőkkel kapcsolatban ellentmondásos véleményeket fogalmaztak meg, és tény, hogy az utóbbi évtizedekben inkább közvetlenül a szülés után került sor a köldökzsinór elvágására. A különböző világszervezeteknek eltérő ajánlásaik vannak a köldökzsinór elszorításának időpontjára vonatkozóan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például azt javasolja, hogy a köldökzsinórt egy-három perccel a születés után szorítsák el. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége szerint azonban a köldökzsinór elszorításának ideális ideje a szülés utáni 30-60 másodperc.

A késleltetett köldökzsinór-elszorítás nem akadályozza a köldökzsinórvér levételét és tárolását.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek széles körben használt forrása. A mai napig a vérképző őssejtek transzplantációja az egyetlen gyógymód bizonyos heamatológiai és onkológiai betegségek, például leukémia, limfóma, szervek rákos megbetegedései, immunrendellenességek vagy anyagcserezavarok esetén.

A késleltetett köldökzsinór-elszorítás a köldökzsinórvér levételre gyakorolt hatását vizsgáló 2018-as tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a köldökzsinór szülést követő 1 percen belüli elszorítása csekély negatív hatást gyakorol a köldökzsinórvéregység levételére és a cellularitása sem csökken. A köldökzsinór 1 perc utáni elszorítása kisebb térfogatot és alacsonyabb sejttartalmat eredményez.

Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy a szülész orvosával egyeztetve a köldökzsinórt 1 percnél tovább szeretné hagyni pulzálni (nem kívánja elszoríttatni), van megoldás a hematopoietikus őssejtek levételére – a placentában lévő vér levétele (a méhlepény felszíni vénáiból) a PRÉMIUM szolgáltatás keretein belül.

A köldökzsinórvér levétele mellett a családi köldökzsinórvér bank – a Cord Blood Center a köldökzsinór szövetének levételét és tárolását, valamint Európában egyedüli őssejtbankként a méhlepény megőrzését kínálja az egyes tagállamokban. A köldökzsinór elszorításának ideje a szülést követően nincs hatással a levett köldökzsinór és placenta szövetének levételére és tulajdonságaira.

Tovább

Letti története: A sérvgyanútól egészen a 4. stádiumú neuroblastoma sikeres saját köldökzsinórral végzett kezeléséig

Letti még nem volt két éves sem, amikor az élete fenekestől felfordult. Az addig egészséges kislánynak és szüleinek nehéz utat kellett megtennie a gyógyulásig, hogy ma újra gondtalanul mosolyoghasson. A Cord Blood Center családi őssejt bankban tárolt saját köldökzsinórvére segített a gyógyulásban neki.

Tovább

Átvihető-e a koronavírus okozta megbetegedés COVID-19 a fertőzött édesanyától a köldökzsinórvérbe?

Egy klinikai tanulmány szerint a COVID-19 fertőzés következtében a terhesség késői stádiumában sem fordult elő méhen belüli magzati fertőzés. Az amniotikus folyadékból, köldökzsinórvérből és újszülöttkori torokmintából vett minták COVID-19 teszt eredménye a születéskor negatív volt1. Nincs arra vonatkozó bizonyíték sem, hogy a vírus terhesség alatt átterjedhet a fejlődő baba szervezetébe.2

Tovább

Milyen hatással van a koronavírus a terhes nőkre?

A következő információkat több külföldi forrásból gyűjtöttük össze 2020. március 16-án. A forrásul szolgáló eredeti cikkek elérhetőségei a lap alján találhatóak felsorolva.  

A Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium) és a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja) néhány nappal ezelőtt tette közzé az új koronavírusról (COVID-19) szóló információkat a terhesség kapcsán.

Tovább

Sofia története: A köldökzsinórvér mentette meg az életét a fulladását követően

A 13 éves Sofia története az ukrajnai Khmelnytskyi Oblast provinciából minden bizonnyal csodának számít. 2009-ben a kis Sofia még be sem töltötte a 3. életévét, a szülei, Aleksandr és Nadezhda élvezték az életet a lányukkal, és várták az újabb baba születését. De minden megváltozott egy tragikus napon februárban. Sofia alatt beszakadt a jég, majd több, mint fél óráig nem lélegzett.

Tovább

Aplasztikus vérszegénység

Henrique-t a saját köldökzsinórvére mentette meg

Ez a fotó Henrique-ről a lisszaboni folyóparton pár nappal azután készült, hogy kiengedték a kórházból Portugáliában. Henrique épp gyógyulóban van az aplasztikus vérszegénységből több őssejtes kezelés után, amihez a saját köldökzsinórvérét használták fel. Ez volt az első alkalom, hogy autológ köldökzsinórvérrel kezeltek aplasztikus vérszegénységet Portugáliában.

Tovább

Őssejtkezelés csontvelőbetegek számára köldökzsinórvérrel

A köldökzsinórvérből származó őssejtkezelés biztonságos lehet csontvelő transzplantációra váró betegek számára, írja a tanulmány.

A tanulmány eredményei, melyek a Journal of Clinical Oncology-ban lettek publikálva, azt mutatják, hogy a köldökszinórvérrel kezelt vérrákban szenvedő felnőtt páciensek 94%-ánál sikeresen lezárult a kezelés 6 héten belül.

Tovább

Agykárosodás gyógyítása testvér őssejtekkel

Az 5 éves Samantha Szura egy fulladásos baleset nyomán szenvedett agykárosodást. Testvére köldökzsinórvér őssejtjeivel gyógyul, melyet infúziós kezeléssel adtak be számára.

A kislány 5 éves volt, amikor egy úszómedencében fejjel lefelé találták meg. Alig élte túl az esetet, az agya pedig súlyos károsodást szenvedett, de az új kezelésnek köszönhetően remélhetőleg látványosan javulhat az életminősége.

Tovább

Miért vetessük le a köldökzsinórvért? Milyen előnyei vannak a csontvelővel szemben?

Minden évben több ezer beteget diagnosztizálnak hematopoetikus őssejt-transzplantációt igénylő betegséggel(1) (HSCs, Hematopoetic Stem Cells). A HSCs transzplantáció terén az elmúlt évtizedekben elért előrehaladás ellenére a csontvelő-donorok elérhetősége továbbra is jelentős akadály (1,2). Mintegy 10 000 – 15 000 betegnek nem találnak megfelelő donort a nemzetközi adatbázisokban regisztrált donorok milliói között.

Tovább

Szívbeteg csecsemők kezelése újfajta őssejtes terápiával

Eva Weiler 20 hetes terhes volt, amikor az orvosok diagnosztizálták a még meg sem született kislányát, Alise-t hypoplasiás balszívfél-syndromával, azaz HBSZ-sel. A fotón Eva Weiler látható kislányával, Alise-zel. (CBS News)

„Csak fél szíve volt. A bal kamrája tulajdonképpen nem is létezett. A diagnózis lesújtó volt, és minden lehetőséget számításba vettünk, ami reményt adhat.” – nyilatkozta Weiler a CBS News-nak.

Tovább

Új klinikai vizsgálat: A mezenchymális őssejtek Lupus kezelésében rejlő lehetőségeinek értékelése

A lupus – teljes nevén szisztémás lupus erythematosus (e.: lupusz eritematózusz) – krónikus autoimmun-betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. A ‘lupus’ latin szó, farkast jelent. A lupus erythematosus (vörös farkas) elnevezés a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. A 2. fázisú klinikai vizsgálat a mesenchymális őssejtek ezen állapot kezelésére gyakorolt potenciáljának értékelését vizsgálja.

Tovább