Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Hármas ikrek, a csoda 3x

harmas-ikrek

Egy baba születése a legnagyobb boldogság, amit az élet adhat. Érkezésével jövünk rá, hogy valóban nincs még egy olyan kötelék, mint az, ami a szülő szívét köti össze a gyermekével. Szülőnek lenni a világ legjobb dolgainak egyike, életre szóló kaland, hatalmas felelősség, csodálatos és kiváltságos megbízatás, egyben óriási kihívás. Az izgalom és az öröm mérhetetlenül kivételes elegye.

Vajon mi van akkor, amikor nem egy, hanem rögtön három baba érkezik egy időben? Tripla etetés, tripla pelenkázás, tripla fürdetés, tripla sírás, tripla műszak. Ez az igazi fekete öves próbatétel.

Bak-Schiffmann Krisztina őszintén mesélt nekünk a terhessége részleteiről, elárulta, miért gondolja azt, hogy neki és párjának mindent meg kell tenniük gyermekeik egészségéért már most.

Megtudtuk tőle, miért döntött a köldökzsinórvér-levétel mellett, miért számíthat az őssejtekre, hogyan talált rá a Cord Blood Center kedves és rugalmas csapatára, miért ajánlaná őket másoknak. Beszélgetésünk végén pedig még azt is elárulta, hogy hívják majd a család három legkisebb tagját.

Milyen érzés volt, amikor megtudtátok, hogy három babával bővül a család?

Mindkettőnk számára leírhatatlan érzés: évek óta szerettünk volna babát, így egy katartikus élmény volt, amikor megtudtuk a hírt. Az örömóda lecsengésekor aztán itt-ott felhangzott némi diszharmónikus széthangzás is, hiszen bejött a képbe az izgalom, az aggodalom és a félelem is. A mai napig ugyanez a felállás, nagy boldogság és sokkos érzések kerülgetnek minket felváltva, de gondolom, ez valahol természetes. Egyébként pedig ez az egész egy áldás, csodaként éljük meg.

Természetes vagy mesterséges úton fogantak a gyerekek?

Három éve próbálkoztunk már eredménytelenül, de az első inszemináció meghozta a várva várt sikert. Álmunkban sem gondoltuk volna, de egyszerűen minden flottul ment. Az orvosunk, Dr. Leskó Róbert is alig hitte el a pozitív tesztelést, figyelmeztetett is bennünket, hogy még ne éljük bele magunkat teljesen, mert még elég képlékeny a dolog. A tesztelés utáni első ultrahangon még csak az egyik babánál volt tapasztalható pulzus, a többiek még nagyon picik voltak. De két hét elteltével bizony már három szívecske dobogását hallottuk. 

Hogyan viseled a várandósság megpróbáltatásait, milyen vizsgálatok és tennivalók színesítik a mindennapjaitokat?

Szerencsére jól viselem, most járok a 26. hétben. Különösebb eltiltásokról sem tudok beszámolni, de alapvetően vigyázok magunkra és sokat pihenek, a COVID miatt jóval elővigyázatosabb is vagyok. A vizsgálatok ugyanazok, mint egy normál terhességnél, talán annyi különbséget tudok felhozni, hogy több ultrahangra járunk, a korábban fennálló pajzsmirigy- és májproblémáim miatt emelt szintű vérvétel indokolt, de ezen kívül semmi egyéb extra.

Egész másként zajlik majd a szülés, mint normál esetben?

A 32. hétre irányoztuk be, és minden nap meetingelünk a babacsapattal, hogy addig ténylegesen próbáljuk meg kihúzni egyben. A jelenlegi felállás szerint a „C” babuci köldökzsinór-áramlása nem teljesen optimális, neki nem feltétlenül jutott sajnos annyi méhlepény, amennyi szükséges lett volna. Cserébe viszont ő lesz a főnök, ő dönti majd el, mikor indul meg a pocakból a társulat.

Az apuka ott lehet a szülésnél?

Szerencsére igen, amiért nagyon hálás vagyok. Ugyanakkor a COVID miatt az óvatosság nyilvánvalóan minket is ugyanúgy érint, mint bárki mást, és egyértelműen preferáljuk az olyan intézményeket, amelyek komolyan veszik ezt a helyzetet. Bízom benne, hogy nem lesz szükség változtatásra, és végig bent lehet velünk a párom.

Hogy készültök a porontyok fogadására?

Készen állunk. Szerencsére a nagyik már nyugdíjasok, így számíthatunk rájuk, illetve az önkormányzattól is kapunk segítséget, ha igényeljük. Biztos vagyok benne, hogy jól megleszünk.

Törekedtek a prevencióra a kicsik egészsége esetében?

Természetesen, ez nem is volt kérdés. A tervezgetés hosszú folyamatában egybehangzóan eldöntöttük, hogy a köldökzsinórvér-levétel a lehető legfelelősségteljesebb döntés, amit hozhatunk gyermekeink és a családunk érdekében. A nőgyógyászunkkal beszélgettünk a köldökzsinórvér levételéről. Utánanéztünk a lehetőségeknek, így találtunk a Cord Blood Centerre és fel is vettük velük a kapcsolatot. Szimpatikusnak tűntek, gyorsan meg is beszéltük a részleteket.

Miért döntöttetek a köldökzsinórvér levétele mellett?

A mai világban kulcsfontosságúnak érezzük a megelőzés jelentőségét. Nyilván bízom benne, hogy sosem lesz szükségünk az így nyert őssejtre, ha esetleg mégis, akkor nem szeretnénk együtt élni azzal a tudattal, hogy lett volna lehetőségünk korábban máshogy dönteni, de nem tettük. Egy szülő mindent megtesz a gyermekeiért, pont az egészségük kérdését kezelnénk felületesen? Ha már az orvostudomány kezében van egy ekkora lehetőség, akkor vétek lenne nem élni vele.

Milyen tapasztalataitok vannak a Cord Blood Centerrel kapcsolatban?

Végtelenül kedvesek és rugalmasak. Szimpatikus volt számunkra, hogy a világ összes akkreditált központjával kapcsolatban állnak. A tudományos megközelítés mellett kiemelten kezelik az ügyfeleik támogatását is. Mivel alapvetően emocionális beállítottságú vagyok, örültem, hogy egy ilyen helyen tárolhatjuk a lurkók őssejtjeit.

Apropó, tudjátok már a nemi felállást és a neveket?

Első körben még úgy látszott, hogy két kisfiú és egy kislány, de végül a harmadik gyerkőc is hajlandó volt jobban megmutatni magát, és kiderült, hogy bizony ő is fiúcska. Lesz egy Lacink az apukája után, egy Nimródunk és egy Mersénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük