Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Újabb áttörés az őssejt terápiában

25 évvel az első sikeres – Párizsban végzett – köldökzsinórvér transzplantáció után, melyet egy  súlyos örökletes anémiában szenvedő gyermeken végeztek, újabb „premier”-ről számolhatunk be. A szakterület kutatói és klinikai szakemberei által kinyilvánított kezdeti nagymértékű szkepticizmus ellenére, a köldökzsinórvér a hematopoietikus őssejtek értékes forrásává vált. Mitöbb, az elmúlt évek kutatásai alátámasztották az őssejt alapú regeneratív orvostudomány feltörekvő területén történő  klinikai felhasználását.

Ez az első publikált eset a sikeresen felhasznált köldökzsinórvér őssejt terápiáról, amellyel egy agyi bénulásban szenvedő gyermeket kezeltek, miután szívleállása volt súlyos agykárosodása következtében.

L.B. egy 2,5 éves kisfiú volt, akinek fizikai, mentális és kognitív funkcióinak fejlődése normális és életkorának megfelelő volt. De a rendes fejlődés hirtelen megállt. 2 nappal az emésztési és kardiális tünetek miatti kórházi felvétele után szívleállást szenvedett, melynek következtében 25 perces megfeszített munkával sikerült a stabil szívműködést visszaállítani. Az azonnali alapos és magasan képzett orvosi asszisztencia ellenére öt nappal az újraélesztés után a neurológiai vizsgálat súlyos globális agysérülés miatti oxigénhiányt mutatott ki, a kisfiú pedig tartós vegetatív állapotba került. Más tünetek is jelentkeztek: mély alvási zavarok, súlyos nyugtalanság, folyamatos sírás és/vagy nyöszörgés, hallás és kommunikáció hiánya, beleértve, hogy semmilyen vizuális kapcsolatot nem létesített és nem követett semmit tekintetével, melyek mind a súlyos agykárosodás tünetei.

Jensen professzor véleménye szerint

„Ebben az esetben a beteg neurológiai prognózisa baljós volt, ha nem pedig reménytelen1”.

„Egy ilyen végzetes helyzetben a szülők alternatívák után kutattak és végső esélyként átkutatták az orvosi szakirodalmat1”.

A korábbi kutatások bátorító eredményei alapján, mivel eltároltatták gyermekük saját köldökzsinórvérét, megkérték Jensen professzort az őssejt infúzió elvégzésére, amelyre 2009 januárjában került sor, 9 héttel a szívleállás után.

2012-06-13 pic2

A köldökzsinórvér kezelés után figyelemre méltó változások történtek a pszichomotorikus fejlődésben már az infúzió utáni első hétben, amikor a kis beteg abbahagyta a folyamatos nyöszörgést és válaszolt az akusztikus ingerekre. Az orvosok tanulmányozták a felépülés elprehaladását 2, 5, 12, 24, 30 és 40 hónappal az agykárosodás után. A 40. Hónapban a beszédkészség fejlődése még mindig folytatódott, éppúgy mint a járásé, mászásé és függőleges pozíció felvételéé, most már képes ülni és önállóan enni.

Ez egy beszámoló egy „figyelemreméltó neurológiai funkcióbeli regenerációról saját  köldökzsinórvér eredetű őssejt transzplantáció után, amit nehéz lenne csupán az intenzív aktív rehabilitációval magyarázni1”.

Ezen az eseten kívül professzor Arne Jensen másik két gyermekneknél is végzett saját köldökzsinórvér infúziót a Ruhr Bochum Egyetemen, Németországban2 és további 350 szerzett neurológiai betegséggel rendelkező gyermek is megkapta saját köldökzsinórvérét a Duke Universtiy Kórházban, az Egyesült Államokban. Ezek közül sok esetnél jelentettek fejlődést a beszéd, mobilitás és mozgás terén. Ha a jelenleg a Duke Universtiy Kórházban futó klinikai kutatás igazolja, hogy a „köldökzsinórvér hasznos, akkor ez jelentős mértékben megváltoztatná azoknak a gyermekeknek az életét,3” és nagy hatással lenne a születéskor történő köldökzsinórvér levételre és tárolásra.4” nyilatkozta professzor Dr. Joanne Kurtzberg.

 

Referenciák

  1. A. Jensen; E. Hamelmann . First Autologous Cell Therapy of Cerebral Palsy Caused by Hypoxic-Ischemic Brain Damage in a Child after Cardiac Arrest—Individual Treatment with Cord Blood ; Case Reports in Transplantation Volume 2013
  2. http://www.campus-klinik-bochum.de/pdf/Jensenrm12011.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük