Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Klinikai vizsgálatok világszerte – köldökzsinórvér és szövet kezelések

Klinikai vizsgálatok tucatjai fordulnak elő a világban, amelyek az őssejtek hatékonyságát igazolják különféle orvosi kórképekben.

Prebiehajúce klinické štúdie
Köldökzsinórvér
1. Gyermeki agyi bénulás, neurológiai sérülések, agy és gerincvelő traumás sérülései, autizmus, HIE, szerzett gyermekkori szenzoneurális süketség, alzheimer-kór
2. Hipopláziás balszívfél szindróma
3. Crohn betegség
4. Csontszövetek és porcok regenerálása
5. Rheumatoid arthritisz
6. Vérképző őssejtek transzplantációja
7. Diabéteszes láb
8. Rosszindulatú és nem rosszindulatú betegségek

Köldökzsinór szövet
1. Lupus, autizmus
2. Gerincvelő sérülések
3. Kardiomiopátiák
4. Májelégtelenség és cirrhózis
5. Rheumatoid arthritisz, kolitisz ulcerosa
6. Vérképző őssejtek transzplantációjának segítése
7. Az alsó végtagok kritikus ischémiája, nagyfokú és súlyos égési sérülések
8. Szklerózis multiplex, osteoarthritis

Méhlepény szövet
1. Születési agyi hipoxia
2. Idiopátiás tüdofibrózis
3. Spondilitisz ankilopoetica
4. Vérképző őssejtek transzplantációjának segítése
5. Crohn betegség
6. Erektilis diszfunkció
7. Rosszindulatú és nem rosszindulatú hematológiai betegségek

Klinikai tanulmányok összefoglalása a köldökzsinórvér, köldökzsinór szövet és méhlepény felhasználásáról.

Újszülöttek szöveteiből nyert őssejtek felhasználása a klinikai vizsgálatokban

Annak érdekében, hogy az új terápiák hatékonyságát és biztonságosságát igazolják a világon monitorozott klinikai vizsgálatokat folytatnak, amelyet a teljes időtartama alatt szigorú szabályoknak és ellenőrzéseknek vetnek alá. A klinikai vizsgálatoknak köszönhetően új terápiás lehetőségek nyílnak. A 2004-ben megjelent korai tanulmányok a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják fel a neurológiai kórképekben, amely által igazolásra került azok biztonságossága és az alkalmazás megvalósíthatósága. Jelenleg a világon, különösen az USA-ban, Kóreában, Kínában és Indiában több, mint 600 köldökzsinórvér klinikai vizsgálat folyik. Ezek a következő kórképekre összpontosítanak:

  • Hematológiai (például kiterjesztett sejtek a köldökzsinórvérből, a graft-versus-host betegség alacsonyabb előfordulási gyakoriság, súlyos aplasztikus anemia, limfómák és különféle ráktípusok)
  • Gyermekek veleszületett rendellenessége (anyagcsere eredetű és immunrendszeri)
  • Neurológiai (a koraszülött babáknál, gyermekek általános fejlődési lemaradásokkal és hipoxiás-ischémiás encefelopátiával, agykárosodással szerzett agyi bénulás, agykárosodás időre született gyermekeknél, sztrók, autizmus spektrum rendellenesség és mások)
  • Onkológiai betegségek
  • Kardiológiai (hipopláziás bal-szívfél szindróma)
  • Szerzett hallásvesztés, égések.

A köldökzsinórvér különösen hemopoetikus (vérképző) és mezenchimális őssejtekben gazdag. Az intravénás beadást követően a sérült szövetben képződött gyulladáscsökkentő faktorok vonzásával a sérülés helyére jutnak. Ott aztán képesek a sérült idegszövet regenerációjára, főképpen köszönhetően két tulajdonságának – a differenciációnak és az immunmodulációnak.
Míg több jelenlévő betegség mint például a hypoxiás-ischémiás agykárosodás, vagy mint az agyi bénulás, a hipoxiás-ischémiás encefalopátia, autizmus esetén a differenciálódó képesség lehetőséget teremt a sérült szövet cseréjére, az immunmodulátoros képesség a gyulladásos folyamatok csökkentésére, valamint megjelenik az agyban a regeneráció is.

A köldökzsinór szövet nagy mennyiségben tartalmaz mezenchimális őssejteket, amelyek képesek a testben befolyásolni az immunfolyamatokat és megváltoztatni a különböző típusú specializált sejteket, és különösen fontosak a szöveti regenerációban. Az ilyen sejtekkel zajló klinikai vizsgálatok a vérképző őssejtekkel történő transzplantáció után, mint támogató terápiák foglalnak helyet, amelyek a graft-versus-host betegség megelőzésében és a test sejtjeinek jobb és gyorsabb befogadásában jelzik fontosságukat. Több vizsgálat zajlik a krónikus gyulladásos megbetegedésekben és az autoimmun betegségekben az immunmodulációban továbbá a sérült szövet regenerációjában (máj, hasnyálmirigy, bőr, csont, porc és a többi) is.

A placenta szövet (méhlepény szövet) a mezenchimális őssejteknek és az ún. endoteliális progenitoroknak, melyek az új véredény sejtek képzését segítik elő, a fő forrása. Az előny, amely a méhlepény sejtjeiből ered, a sejtek immunológiai naivitásából származik, amelyet a fogadó (recipiens) szervezete sokkal jobban tolerál. Az oldal, amely a világszerte zajló klinikai tanulmányokról ad áttekintést az immunmodulációról is publikál tanulmányokat, ami ezeknek a sejteknek a fontosságát vizsgálja krónikus gyulladásos megbetegedésekben, például Crohn betegségben és spondylitis ankylopoeticaban, csakúgy mint sérült szöveti regenerációban, mint amilyen az idiopátiás tüdőfibrózis, ischémiás sztrók, vérzéses cisztitisz, tüdő-sarcoidosis és anyagcsere megbetegedések.

A frissített folyamatban lévő klinikai vizsgálatok a www.clinicaltrials.gov oldalon tekinthetők át.