Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Feldolgozás és tárolás folyamata

 

A köldökzsinórvér és köldökzsinór szövet feldolgozása és kivizsgálása

A köldökzsinórvért és köldökzsinór szövetet a ’Placentáris vérképző sejtek szlovák regisztere’ (SRPKB) specializált laboratóriumában dolgozzák fel, amely a szlovák egészségügyi minisztérium vérképző őssejtek feldolgozásához szükséges összes engedélyével rendelkezik. A feldolgozó laboratóriumokra nagyon szigorú biztonsági és higiéniai intézkedések vonatkoznak. A biológiai anyag feldolgozását szakképzett személyzet végzi lamináris bokszokban, amelyek szűrik a levegőt, és ezáltal nagymértékben csökkentik a fertőzés kockázatát.

Az alkalmazott feldolgozási módszerünk az egyes vérmintákban lévő őssejtek maximális számának megőrizhetőségét biztosítja. A magasabb őssejtszám nagyobb esélyt jelent arra vonatkozóan, hogy a transzplantáció elvégezhető, teljesítve az egyes esetekben meghatározott celluláris kritériumot. Minél több sejtet tartalmaz a graft, annál nagyobb az esélye a megtapadásnak, nagyobb esélyt jelent a sikerre, és kevesebb transzplantáció utáni komplikációt eredményez. A transzplantáció utáni gyógyulás során megnövekszik a különféle szövődmények, különösen a fertőzések kockázata a recipiens szervezet rendkívül alacsony immunitása miatt. Minél nagyobb a sejtek száma a graftban, annál rövidebb a hematopoézis (új vérsejtek képződése) és az immunitás helyreállásának időszaka.

A megtisztított mintavételi zsák egyedi számkódot kap, valamint megállapítják a magvas sejtek térfogatát és mennyiségét. A centrifugálást követően a vér a mintavételi zsákból az alacsony hőmérsékletnek ellenálló speciális zsákba kerül. A transzplantátum minőségének ellenőrzését követően a zsák a mintákkal együtt kryoprezervációs (lefagyasztó) berendezésbe kerül védő fémburkolatban, és megkezdődik a fagyasztása -180°C alatti hőmérsékletre. A lefagyasztást követően a speciális zsákban hermetikusan lezárt köldökzsinórvért védőcsomagban a biológiai konténerbe helyezik, amelyben hosszú távon tárolják.

A köldökzsinórvér és köldökzsinór szövet tárolása

A maximális biztonság érdekében úgy vannak elhelyezve és megépítve laboratóriumaink, hogy az árvizek, földrengések stb. ne veszélyeztethessék a minták épségét. A tárolóhelyiségek a vandalizmus ellen biztosítottak, és a biztonsági szolgálat által folyamatosan monitorozottak. A speciális biológiai konténerekben a kívánt -180°C alatti hőmérsékletet a folyékony nitrogén felszabaduló gőze hozza létre. A tartályban lévő nitrogénmennyiséget és a hőmérsékletet a szakemberek rendszeres időközönként ellenőrzik. Ez a rendszer teljes mértékben független bármilyen villamosenergiától vagy az energia egyéb formájától. Ez azt jelenti, hogy az áramkimaradások nem befolyásolják a tartályok hőmérsékletét, sem a felügyeleti rendszerek biztonságát.

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet egységeit hermetikusan lezárják, és a fertőzött mintáktól külön tárolják, hogy ne álljon fenn a keresztszennyezés veszélye. Jelenleg a szokásos tárolási forma mellett a graft 2 zsákban történő – extra költségek nélküli – tárolásának lehetőségét is biztosítjuk ügyfeleinknek, feltéve, hogy az összegyűjtött vérminta térfogata és a sejtmagvas sejtek száma megfelelő.

Tekintse meg elérhető szolgáltatásaink listáját.

A Cord Blood Center a sejtekre, szövetekre és szervekre vonatkozó európai direktíváknak (2004/23/EC, 2006/17/EC és 2006/86/EC) megfelelően dolgozza fel a köldökzsinór szövetet.

Érdeklődik és szeretne többet megtudni? Keressen minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztráljon online itt.