Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Szerteágazó őssejtkutatások

Lehetséges, hogy az őssejtek megjavítják a szívet, harcolnak a fertőzések ellen, meggyógyítják a tüdőt és nem utolsósorban az agyat is a stroke után?

Az ottawai kutatók közelebb kerülhetnek a válaszokhoz, hála annak a $999.900 dollárnak, amit a Stem Cell Network biztosított számukra. Mi is az a Stem Cell Network? 

A kanadai őssejt- és regeneratív gyógyászati kutatói szektor támogatása és építése Stem Cell network (SCN) feladata a 2001-es megalakulása óta. A munkáját a kanadai kormány a kezdetektől támogatta. Az SCN fő célkitűzése az, hogy lehetővé tegye az őssejtkutatás klinikai alkalmazásait minél szélesebb körben.

A kanadai Ottawa Kórház – Kanada egyik legnagyobb oktató és kutató kórháza (több mint 1100 ágy, mintegy 12 000 munkatárs és évi 1,2 milliárd dolláros költségvetés), a CHEO – a CHEO Kutatóintézet koordinálja a Kelet-Ontariói Gyermekkórház (CHEO) kutatási tevékenységét, és szorosan kapcsolódik az Ottawai Egyetemhez, és az Ottawai Egyetem kutatói laboratóriumaikban azon dolgoznak napjainkban, hogy közelebb kerüljenek a válaszokhoz az embereken végzett kísérletes terápiáknak köszönhetően, melyeket annak a $999.900 dollár támogatás eredményeképpen tudnak elvégezni, amely része az egész Kanadán átívelő 4 milliós kutatástámogatásnak.

A támogatást a következőkre fordítják:

1. Szívrohamok kezelése

Dr. Duncan Stewart (Ottawa Kórház) és munkatársai 500 000 dollár támogatásban részesültek, hogy elősegítsék a géntechnológiával továbbfejlesztett őssejtterápiás kezelés első világméretű klinikai vizsgálatát szívroham kezelésére. A támogatással lehetőségük nyílik arra, hogy az első 60 beteg előzetes vizsgálatát megkezdhessék.

A kutatásban részt vevők: David Courtman, Michael Kutryk, Michel Lemay, Chris Glover, Hung-Ly Quoc, Josep Rodes-Cabau, Dominique Joyal, Alexander Dick, Howard Leong Poi, Kim Connelly.

2. Szeptikus sokk klinikai vizsgálata

Dr. Lauralyn McIntyre, Dr. Shirley Mei (Ottawai Kórház és Ottawai Egyetem) és kollégái 200 000 dollár támogatást kaptak egy őssejt-bank kialakításához és a kinyert őssejtek multi-centre 2-es fázisú klinikai kutatásban való alkalmazásához szeptikus sokk  mesenchymális őssejtekkel való kezelésére. A szeptikus sokk vérmérgezés (szepszis) kapcsán fellépő keringési elégtelenség, melynek során a vérnyomás veszélyesen csökken és több szerv működése károsodik a vérellátás zavara miatt.

A vizsgálatot 114 betegen fogják elvégezni 10 akadémiai kórházban Kanada egész területén. Az 1. fázisú vizsgálatban nem találtak mellékhatást az ezzel a kezeléssel kapcsolatban. Dr. McIntyre további 100 000 dollárt kapott a szabályozási és etikai felülvizsgálati dokumentumok elkészítéséért, valamint operatív képzésre.

A kutatásban részt vevők: Duncan Stewart, Dean Fergusson, John Marshall, Keith Walley, Claudia dos Santos, Brent Winston, Shane English, Alexis Turgeon, Geeta Mehta, Robert Green, Alison Fox-Robichaud, Margaret Herridge, John Granton, Paul Hebert, Kednapa Thavorn, Timothy Ramsay, The Ottawa Hospital Biotherapeutics Manufacturing Centre, Dana Devine, Canadian Blood Services

3. Agy helyreállítása stroke után

Dr. Eve Tsai (Ottawai Kórház) és kollégái 100 000 dollárt kaptak annak kivizsgálására, hogy egy új biológiai anyag képes-e stimulálni az agy saját őssejtjeit az állatokban modellezett stroke-ot követően. Ez a biológiai anyag a stroke után egy rutin műtét során beültethető. Lassan felszabadítaná azokat a molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy fokozzák az agyban található őssejtek azon képességét, hogy visszaállítsák a motorikus funkciót a stroke után.

Kutatásban részt vevők: Xudong Cao, Ruth Slack.

4. Új tődőerek kialakítása

Dr. Bernard Thébaud (Ottawai Kórház, CHEO) és munkatársai 99,900 dollár támogatásban részesültek a köldökzsinórvér sejtek, az endothel progenitor sejtek (EPC) tesztelésére a tüdő magas vérnyomásának kezelésére kísérleti modellekben. Újszülötteknél a magas vérnyomás megduplázza a halálozási kockázatot, és a túlélők is hosszú távú egészségügyi problémákkal küzdenek. Dr. Thébaud csapata volt az első, aki megmutatta, hogy az EPC csökkentheti a tüdő vérnyomását, és ösztönözheti a tüdő növekedését azáltal, hogy új ereket épít experimentális kísérleti modellekben. Ez a kutatás olyan kezelést eredményezhet, amely más szív- és érrendszeri betegségekkel, például szívrohammal, stroke-szal vagy preklampsziával járó betegek számára előnyös lehet.

Munkatársak: Mervin Yoder, Dylan Burger.

Photo by Ahmed Galuta

Média kapcsolatok:

Amelia Buchanan, Ottawa Hospital Research Institute; ambuchanan@ohri.ca; Office: 613-798-5555 x 73687; Cell: 613-297-8315

Aynsley Morris, CHEO Research Institute, 613 737-7600 x 4144; 613 914-3059, amorris@cheo.on.ca, @CHEOHospital

Véronique Vallée, University of Ottawa, 613-863-7221, veronique.vallee@uottawa.ca, @uOttawa

Forrás: http://www.ohri.ca/newsroom/newsstory.asp?ID=1027&elqTrackId=a04c3bf91e0e4f2ca4ac526e7e6113e9&elq=f1926e48ae394aa3b90ddb60a9d3ad5a&elqaid=21845&elqat=1&elqCampaignId=10613

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük