Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Agyvérzést kapott az egykori profi labdarúgó. A köldökzsinórvérrel végzett terápia enyhítette a következményeket

Bár sokszor nem foglalkozunk vele, de egészségünk rendkívül törékeny.

Egy másodperc is elég ahhoz, hogy megváltoztassa az életünket, de nem csak a miénket, hanem az egész családunkét. Dominik sajnos ezt már megtapasztalta.

Dominik és családja élete a csodálatos nyaralásukról hazafelé jövet egyik pillanatról a másikra megváltozott, amire senki sem számított. 

“2017. július 1.-jén történt, a férjem és a fiúnk, valamint a kutyánk autóval indultak haza a nyaralásunkból. Én és a lányom repülőgépre ültünk” – meséli Dominik felesége, Annette. Leszállás után Annette felhívta telefonon a férjét. “Nem felejtem el azt a telefonhívást, életem végéig emlékezni fogok rá”– folytatja. A fia azt mondta neki, hogy egy benzinkútnál állnak, és azt hitte, hogy az apja agyvérzést kapott.

Mindannyian sokkos állapotba kerültek. Az egykori profi labdarúgó 57 évesen erős és egészséges ember volt. Rendszeresen preventív vizsgálatokon esett át, emiatt a családban senki sem értette, hogy mi történhetett vele. Először az orvosok sem tudták a választ, majd többféle vizsgálatot követően kiderült, hogy a stroke-ot veleszületett szívhiba okozta.

Dominik testének jobb oldala lebénult az agyvérzést követően. Súlyos apraxiát is diagnosztizáltak nála, ami egy olyan beszédzavar, amikor a beteg képtelen helyesen és következetesen kimondani, amit gondol. A férfi azonban elhatározta, hogy harcolni fog. Erős elszántságának, felesége támogatásának, valamint a stroke előtti jó fizikai állapotának és az intenzív terápiás programnak köszönhetően újra megtanult járni. Azonban egyéb kihívásokkal is meg kellett küzdenie, mint például a beszéd javítása és a jobb kezének használata.

Hat hónappal a stroke után Dominiknak megvolt az első rohama, amely a következő évben több mint 100 alkalommal ismétlődött meg. Az agyvérzés után tapasztalt fájdalmai is súlyosbodtak, és Dominik sokszor elviselhetetlennek érezte azokat. Ő és közeli hozzátartozóin ismét felül kerekedett a félelelem és a frusztráció, és a kezelésben való előrehaladás is lelassult.

Az orvosok Dominikot egy sor műtétre jegyezték elő, hogy megállítsák a rohamokat. A család azonban aggódott, mert a Dominik által átélt eljárások invazívak voltak és kihívást jelentettek volna a legyengült szervezeti számára. A reményt egy weboldal hozta meg Dominik számára, amire véletlenül talált egyik éjszaka. Nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel olvasott információkat az ischaemiás stroke következményeinek köldökzsinórvérrel való kezeléséről.

Másnap, több mint két évvel a stroke után, Dominik e-mailt küldött a klinikának, akik azt követően kapcsolatba léptek vele, és elmagyarázták neki a kezelés menetét, válaszoltak a kérdéseire, és azt javasolták Dominiknak, hogy konzultáljon kezelőorvosával.

Azt is tanácsolták neki, hogy olvassa el a Duke és Standford Egyetemen végzett klinikai vizsgálatok közzétett eredményeit. Ezek a kutatások a köldökzsinórvér felhasználásának eredményeit vizsgálták a stroke és az agyi bénulás következményeinek kezelésében. A köldökzsinórvér transzplantációban részesülő betegek esetében mind a motoros funkció, mind a beszédkészség javult.

A pár ezek hatására úgy döntött, hogy Dominiket köldökzsinórvér terápiának vetik alá. 2019 októberében találkoztak először személyesen Münchenben egy orvossal, majd 2 nappal később Dominik átesett a szükséges vizsgálatokon, és a következő 48 órát egy klinikán töltötte, ahol köldökzsinórvér infúziót kapott.

Dominik elégedett döntésével, hiszen 6 hónappal a kezelés után fájdalma enyhült és elviselhetővé vált. A rohamok leálltak, és a kommunikációs képességei is javultak.

Nem kevésbé fontos, hogy Dominik újra élvezni kezdte az életet, visszatért az életkedve. A köldökzsinórvér terápia javította az életminőségét, újra nevetni látják szerettei. “A férjem Németországban jött helyre” – teszi hozzá a boldog Annette. Ez a pár a bizonyíték arra, hogy a szeretet, az elszántság és az orvostudomány fejlődése csodákat tehet, és legyőzheti még a lehetetlent is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük