Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Autizmus és a köldökzsinórvér beadását követő fejlődés

Amikor Olga ikreket várt hét évvel ezelőtt, az egyik döntés az volt, hogy leveteteik a köldökzsinórvéreiket. A szülés nehéz volt, de végül életet adott egy kislánynak, Svetlanának és egy kisfiúnak, Maksimnak, akiknél az orvosok nem találtak rendellenességeket.

Néhány hónap elteltével azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Maksim fejlődése nem teljesen szabályosan halad. Nagyon izgatott volt, gyakran sírt, rosszul evett, és alig aludt éjszaka. Az orvosok először gyomorgörcsökkel diagnosztizálták Maksimot, ami megnehezíti az ételek feldolgozását. A kezelésre azonban nem reagált. Hároméves korában az orvosok felfedezték, hogy laktózérzékeny. A speciális diéta azonnal javította Maksim állapotát.

Ebben a korban azonban új tünetek is jelentkeztek, ami még jobban megrémítette az édesanyját. Maksim még mindig nem beszélt, alig ismerte fel anyukáját és apukáját, képtelen volt koncentrálni és nem reagált a beszédre. Olga azt mondta: “Egy sor vizsgálat után az orvosok felállították az előzetes diagnózist: autizmus spektrumzavar. Ezt követően a dysarthria (beszédzavar, amelyet helytelen artikuláció jellemez), az alalia (beszédképtelenség), az echolalia (a hallott végszavak akaratlan ismétlése) és a kognitív zavarok kerültek fel a valószínűsíthető betegségek listájára. Más szóval, a magasabb rendű mentális funkciók károsodásával járó rendellenességek. Természetesen nehéz egy gyermeket konkrét diagnózis nélkül kezelni, de én minden orvosi utasítást betartottam.”

Maxim többször is alávetette magát az agya stimulálására irányuló terápiáknak, amelyek közé tartozott a mikropolarizáció (gyenge elektromos árammal történő kezelés), a bioakusztikus korrekció (a beteg saját idegimpulzusait hallgatja hanggá alakítva), valamint a pszichostimulánsokkal történő orvosi kezelés. Ezek közül a terápiák közül azonban egyik sem hozott jelentős eredményt.

Maksim családja nehezen tudott megbirkózni a helyzettel. “Az autizmus tünetei egyre nyilvánvalóbbá váltak. A fiam nem kommunikált a társaival, az óvónők nem tudták bevonni őt a tevékenységekbe, a férjem és én pedig állandóan társadalmi elszigeteltségben voltunk a gyerekeinkkel.”  A család számára lehetetlen volt elkerülni a körülöttük lévők túlzott figyelmét a fiuk különleges igényei miatt. Még egy rövid kávézólátogatás is nagy kihívássá vált számukra. Végül emiatt egy városon kívől eső házba költöztek, távol az emberektől.

“A fiam nevelésével és oktatásával egyedül foglalkoztam, de a gyógyulásában és a békés, boldog életben való reményem soha nem hagyott el. Az autizmus kezelésének új módszerei után kutatva a közösségi médiában rábukkantam egy videós előadásra az autizmus őssejtes kezeléséről” – emlékszik vissza Olga.

Olga rájött, hogy fia tárolt köldökzsinórvérével segíthet rajta, és felvette a kapcsolatot a köldökzsinórvér bankkal, amely segített nekik megtalálni azt a klinikát, ahol néhány héttel később Maksim köldökzsinórvérét beadták neki. “Nagyon idegesek voltunk, de a kezelés sikeres volt, és a fiam jól érezte magát.”

A saját köldökzsinórvérével végzett kezelést követő napon Maksim viselkedése megváltozott, és gügyögni kezdett. Az édesanyja is meglepődött, és fokozatosan más változások is láthatóvá váltak. “Néhány héten belül Makszim elkezdett szemkontaktust teremteni, figyelni másokra és próbált beszélgetni” – emlékszik vissza Olga. Megkedvelte a kifestőkönyveket, és elkezdte megtanulni az ábécét. Olga azonban csak akkor hitte el igazán a kezelés hatását, amikor először hallotta fiától a várva várt “anya” szavakat.

Maksim újabb kezelésen esett át, amelynek során a nővére köldökzsinórvérét adták be neki. Az eredmények ismét lenyűgözőek voltak. A kezelés utáni fejlődésnek köszönhetően Maksim a nővérével együtt járhat iskolába. Természetesen nehéz neki minden órán részt venni, de élvezi a tanulást. Még a tanárai is szívesen beszélnek a fejlődéséről és a tudás iránti vágyáról. 

Olga remegő hangon emlékszik vissza arra az időre, amikor még minden reménytelennek tűnt. “Féltem, hogy soha nem fogok tudni örülni a lányom eredményeinek, amikor a fiam szenved ezzel egy időben. És most már biztos vagyok benne, hogy minden nehézséget le tudunk győzni! A családunk boldog! Szeretném a világba kiabálni, hogy a köldökzsinórvér csodákra képes!”

Forrás:  https://parentsguidecordblood.org/en/news/maksims-cord-blood-therapy-autism

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük