Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Új klinikai vizsgálat: A mezenchymális őssejtek Lupus kezelésében rejlő lehetőségeinek értékelése

A lupus – teljes nevén szisztémás lupus erythematosus (e.: lupusz eritematózusz) – krónikus autoimmun-betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. A ‘lupus’ latin szó, farkast jelent. A lupus erythematosus (vörös farkas) elnevezés a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. A 2. fázisú klinikai vizsgálat a mesenchymális őssejtek ezen állapot kezelésére gyakorolt potenciáljának értékelését vizsgálja.

A betegségnek egyébként alig vannak csak rá jellemző tünetei. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, utóbbiak súlyossága rendkívül változó. A tünetmentes és aktív szakaszok időben is rendkívül változók. A tünetmentes időszak éveken át is tarthat.

A vizsgálatokat az Egyesült Államokban végzik, ahol a Lupus betegek és az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének együttműködése eredményezte a második fázisú klinikai vizsgálat finanszírozását, amely öt évig tart majd. A cél a mezenchymális őssejtek köldökzsinórszövetben rejlő potenciáljának mérése a szisztémás lupus erythematosus közepes és súlyos formáinak kezelésére.

A 2. fázisú klinikai vizsgálatra az Egyesült Államokban kerül sor, és a regisztráció várhatóan hamarosan megtörténik. A lupus által érintett betegeknek 18 és 65 év közöttieknek kell lenniük, akik már kortikoszteroid terápiát kapnak, és a rendelkezésre álló férőhelyek száma 81. A szubjektív hatások lehetőségének csökkentése érdekében a klinikai vizsgálatok “kettős vak” típusúak lesznek. a beteg vagy az orvos nem fogja tudni, hogy az adag:

–    kis dózisú mesenchymális őssejt-transzplantátum,

–    magas dózisú mesenchymális őssejt-transzplantátum,

–    placebo.

A transzplantáció után a betegek eredményeit folyamatosan értékelik ki, 52 héten keresztül.

Egy hasonló, Kínában végzett klinikai vizsgálat adatai azt mutatják, hogy azok a betegek, akik nem reagáltak pozitívan más terápiás eljárásokra, a mesenchymális őssejt-transzplantáció után komoly mellékhatások nélkül értek el eredményt.

A preklinikai vizsgálatok azt is jelezték, hogy a mesenchymális őssejt-transzplantáció csökkenti a lupus tüneteit a csont ásványi tartalom csökkenésének megakadályozásával. További pozitív hatások voltak még: alacsonyabb antitest koncentráció, kevesebb gyulladás, kevésbé súlyos vesebetegség és magasabb túlélési arány.

A mesenchymális őssejtek olyan őssejtek, amelyek csontszövetre, porcra, izomszövetre és / vagy zsírsejtekre differenciálódhatnak. Nagy mennyiségben gyűjthetők be a csontvelőből és a köldökzsinórból.

A Cord Blood Center által kínált három őssejtlevételi csomag magában foglalja a köldökzsinór szövet levételét, feldolgozását és tárolását a mesenchymális őssejtek forrásaként:

 Standard + szövet levételei szolgáltatás

Prémium + szövet levételei szolgáltatás

Szövet levételi szolgáltatás

Források: https://lupusnewstoday.com/2018/07/18/study-evaluating-stem-cells-lupus-treatment-awarded-nih-funding/; https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02633163?term=mesenchymal+stem+cells%2C+Lupus&rank=1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük