Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér őssejtjei újra győzedelmeskednek

A köldökzsinórvér-őssejteket alkalmazó technika ígéretes új megközelítés lehet a csecsemőknél a szájpadhasadék kijavításában, írja a The Journal of Craniofacial Surgery.

A szájpadhasadék akkor alakul ki, ha a születendő csecsemő szájpadnyúlványainak sejtjei nem egyesülnek teljesen a középvonalban. Az ezzel született gyermekek gyakran táplálkozási nehézségekkel, légzési problémákkal, beszédzavarokkal, halláskárosodással, fogászati rendellenességekkel és fokozott fül-fertőzési kockázattal küzdenek. A szájpadhasadék az Egyesült Államokban évente körülbelül 2700 gyermeket érint, míg Magyarországon évente 1000 újszülöttből kettő születik ajak- és szájpadhasadékkal.

A szájpadhasadékkal, egy torzulást eredményező rendellenességgel   született csecsemőknél, általában legalább három arcon végzett rekonstrukciós műtétre van szükség még gyermekkorban. De a kezelésük könnyebbé válhat, miután bogotai (Kolumbia) orvosok első alkalommal sikeresen állították helyre egy csecsemő szájpadhasadékát köldökzsinórvérből kinyert őssejtek segítségével. Az eljárás kettős győzelem reményét rejti: jobb kezelési lehetőségeket a születési rendellenességekkel küzdő gyermekek számára, illetve újabb áttörést jelent a nem-embrionális őssejtek számára, melyek emberi embrió felhasználása nélkül is alkalmazhatóak.

A rekonstrukciós műtét részeként, amikor a csecsemő néhány hónapos, az őssejt eljárás jó eredményeket biztosít az új csont növekedésében a felső állkapocs-hasadék bezárása érdekében, így a gyermek elkerülheti a későbbi csont beültetés műtét szükségességét, állítja a Alejandro Garcia Botero főorvos, a bogotai (Kolumbia) De San José Kórházból és munkatársai.


A őssejtek új lehetőséget nyújthatnak az alveoláris hasadék bezárásához

Dr. Botero és munkatársai beszámolnak az őssejt-eljárás tapasztalatairól az ajak- illetve szájpad hasadékkal rendelkező csecsemőknél,akiknél már születésük előtt ultrahanggal diagnosztizálták a betegséget. Egy kislánynak alveoláris hasadéka volt, a csontok olyan területén, ahol a fogak találhatóak.

Közvetlenül a szülés után a csecsemő köldökzsinórvéréből mintát gyűjtöttek az őssejtek izolálása céljából, amelyeket feldolgoztunk és lefagyasztottunk, hogy megőrizzük őket későbbi felhasználás céljából. A köldökzsinórvér különféle típusú őssejtek gazdag forrása, amelyek számos különféle típusú sejtté képesek specializálódni, ideértve a csont és a porcsejteket is.

„Mivel az újszülött életkoránál fogva [köldökzsinór őssejtek] nagyobb potenciállal rendelkezik a szervezet regenerálódásában” – írja Dr. Botero és a társszerzők. Az első néhány hónapban a csecsemőnek nem sebészeti, hanem „nasoalveoláris alakítási” eljárása volt a felső állcsont lágyszöveteinek összekapcsolása céljából.

A gyermek öt hónapos korában az őssejteket kiolvasztottuk egy “csont nélküli csontbeültetés” műtét részeként (gingivoperiostioplasty). Az őssejteket egy lágyszöveti régióba helyeztük, amely áthidalta a felső állkapocs rését. Egy kis darab abszorbeálható biológiai anyagot (Gelfoam) alkalmaztunk állványként, hogy segítse az új csontok növekedését a szájpad átfedésére. Ez az eljárás egyidejűleg alkalmas volt az ajak hasadék korrekciójára is (cheiloplasty).

A nyomon követés megerősítette az új csont kialakulását a szájpadhasadék bezárásához, ezzel biztosítva a megfelelő környezetet és támogatást a fogak normál kitöréséhez. A képalkotó vizsgálatoknál, amikor a beteg ötéves volt, a felső állkapocs csontja vastagabb volt azon a területen, ahol a hasadék volt.

Az őssejt-eljárás egyik fő potenciális előnye a későbbi csontbeültetési műtétek szükségességének elkerülése – ami jelenleg a szokásos módszer a hasadék bezárására. Ebben az eljárásban az orvosok a gyermek testében máshol található, általában a csípőből származó csontot használják. A csontbeültetés potenciális szövődményekkel jár, és a gyermeket egy vagy több további műtétnek vetheti alá.

A tanulmányban elsőként az őssejteket alkalmazzák az elsődleges műtéti beavatkozásként a csecsemő szájpadjának kijavítására. Dr. Botero és munkatársai megjegyzik, hogy betegük esetén további megfigyelésre van szükség a felső állkapocs megfelelő csontsűrűségének biztosítása érdekében. A kutatók hangsúlyozzák az őssejt technológiájuk nagyszámú betegnél történő értékelésének további szükségességét – ideértve azokat a lépéseket is, amelyek igazolják, hogy a csontképződés az őssejtekből származik, nem pedig az eredeti „csontozat nélküli csont beültetés” műtétből.

Források:

https://world.wng.org/content/cord_blood_stem_cells_win_again

Wolters Kluwer Health

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük