Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Halláskárosodással élő gyermekek köldökzsinórvérrel történő kezelésének eredményei

A CBR (Cord Blood Registry) a világ legnagyobb őssejt társasága, közzétette az első klinikai vizsgálatok eredményeit, melyek az autológ köldökzsinórvér alkalmazását vizsgálják szerzett szenzorineurális hallásvesztéssel (SNHL) küzdő gyermekeknél.

A vezető kutatók, Dr. James Baumgartner, gyermek sebész és professzor a Florida Gyermekkórházból és Linda Baumgartner, hitelesített hallás- és verbálterapeuta a Little HEARoes és Clarke Hallás- és Beszéd Iskolában, végezték el a vizsgálatokat a Florida Gyermekkórházban.

A tanulmány kimutatta, hogy a köldökzsinórvér infúzió biztonságos, kivitelezhető és jól tolerálható. Ezen túlmenően a résztvevők 45 %-ánál javulás mutatkozott az agytörzsi hallás reakcióban (ABR) az infúzió után.

“Az egyik elvégzett vizsgálat alapján statisztikailag szignifikáns javulást tapasztaltunk a hallás mértékében,” – mondta Dr. Baumgartner. “Ez arra utalhat, hogy az újszülött őssejtek elősegítik a fül javítását halláskárosodott gyermekeknél.”

A tanulmány az első klinikai bizonyítékokat mutatja embereknél, melyek alátámasztják ezt a hipotézist. Dr. Baumgartner szerint: “Noha a pontos hatásmechanizmus ismeretlen, úgy gondoljuk, hogy a köldökzsinórvér sejtkomponenseinek egyedülálló tulajdonságai elősegítik a belső fül csillóinak és támasztó sejtjeinek regenerálódását.”

Az SNLH úgy definiálják, mint a belső fül károsodása vagy diszfunkciója miatt kialakult halláskárosodás (szemben a fül más struktúráival).  Ez koraszülöttség, fertőzés, zajnak vagy ototoxikus gyógyszernek való kitettség következménye lehet, amely visszafordíthatatlan károkat okozhat a belső fülben lévő törékeny csillósejtekben.

Noha a hallókészülékek vagy a belső fül implantátumok elősegítik az SNHL-lel küzdő betegek hallásképességének javítását, ezek a jelenlegi beavatkozások nem foglalkoznak az alapvető okokkal. Az SNHL jelenleg nem gyógyítható.

“A gyermek hallóképessége befolyásolja a nyelvi készségek fejlődését, valamint a jövőbeli tudományos és társadalmi fejlődését” – mondja Linda Baumgartner. Manapság a gyermekek kb. 15 %-ánál jelentkezik valamilyen alacsony vagy magas frekvenciájú hallásvesztés, valamint a halláskárosodott fiatal felnőttek 40 %-ánál tapasztalható egy limit a napi működés szempontjából.

“Ezek az előzetes eredmények a korábbi állatokkal végzett vizsgálatok eredményeire épülnek, amelyek kimutatták, hogy az emberi köldökzsinórvér elősegíti a hallásfunkciók helyreállítását” – mondja Dr. Jaime Shamonki, a CBR és a Kaliforniai Kriobank Élettudományi karának vezető főorvosa.

Azt is megjegyezte: “Tekintettel a vizsgálat kísérleti jellegére, a résztvevőket nem párosították megfelelő kontrolcsoportokkal. Mivel azonban az SNHL nem javul az életkorral vagy más kezelésektől, az ABR küszöbértékek várhatóan nem spontán javulnak ezekben a gyermekekben, függetlenül a hallókészülékek és a beszédterápia egyidejű használatától. Jó okunk van azt hinni, hogy a köldökzsinórvér őssejtek szerepet játszottak az ABR javulásában ezeknél a gyermekeknél.”

„Izgatottak vagyunk a jövőbeli kutatások miatt” – mondta Heather Brown, a CBR tudományos és orvosi ügyekért felelős alelnöke. „Reméljük, hogy az újszülött őssejt-terápiák elősegítik a halláskárosodásban szenvedő és egyéb betegségekkel küzdő gyermekek számára elérhető lehetőségek kibővítését. A leendő szülőknek tudatában kell lenniük az egyszeri lehetőségről, mely során megőrizhetik gyermekük köldökzsinór vérét, mivel ez a hematopoetikus őssejtek, valamint egyéb potenciálisan hasznos sejtek ősi forrása.

Az elmúlt 30 évben a köldökzsinórvér őssejteket az egészséges vérelemek és az immunrendszer újjáépítéséhez alkalmazták egy őssejt transzplantáció részeként. Világszerte több mint 40.000 betegen segített már az őssejt transzplantáció, akik bizonyos rákos megbetegedésekben, vérképzőszervi és immunrendszeri rendellenességekben szenvedtek, adományozott, illetve saját részre tárolt köldökzsinór vérből. Jelenleg olyan kutatások is folyamatban vannak, melyek a köldökzsinórvér potenciális felhasználására összpontosítanak autizmus és agyi bénulás terén.

A CBR piacvezetőként – több, mint 800.000 tárolt mintával rendelkezik – több, FDA által szabályozott klinikai vizsgálatot finanszírozott, amelyek jelenlegi tudásunk alapján gyógyíthatatlan betegségekre irányultak. A Family Health Registry /Család Egészségügyi Iktató Hivatal/ (FHR) közösségén keresztül, az ügyfél családok elsőként értesülnek az új klinikai vizsgálatokról, melyek potenciális segítséget nyújthatnak a közvetlen családjukban. A tanulmányban résztvevő 11 gyermek, mind a CBR ügyfele, akiknek megőrzésre került a köldökzsinórvére a születésük pillanatában.

Forrás: https://www.prnewswire.com/news-releases/cbr-announces-positive-results-for-first-study-administering-cord-blood-to-children-with-hearing-loss-300714247.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük