Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Őssejtek a vakság kezelésére

A vak ember számára az olyan gondolat, amikor egy kezeléssel a látásukat helyre lehet állítani, lehetetlen álomnak tűnhet. Ugyanakkor mindez valósággá válhat, miután a tudósok a tavalyi évben képesek voltak egy vak ember látását helyreállítani. A kezelés azoknak a sejteknek a helyreállításával történik, amelyet retina sejtként ismerünk és amelyek megsérültek vagy elhasználódtak az olyan betegségben, mint amilyen a macula-degeneráció. Különösen az időseknek, a macula degeneráció egy gyakori aggodalmuk, mivel óriási látásvesztéshez vezethet az egyik vagy mindkét szemen.

Mi a macula degeneráció?

A macula degeneráció az idősebb felnőttek látásvesztésének leggyakoribb oka. Ez a leggyakoribb betegség, ami vaksághoz vezet az idősekben vagy ami az embereknél a szemük világának az elvesztését okozza a cukorbetegségnek köszönhetően. Ez az embernél a centrális látáson bosszulja meg magát. Ez a fajta látás fontos segítségünkre van a tárgyak tisztán látásában, továbbá segítség nekünk, hogy végrehajtsunk mindennapi, alapfeladatokat, mint a könyvolvasás vagy az autóvezetés.

Amikor a macula degeneráció lesújt, ez a szem területén hat, amely fontos számunkra abban, hogy lehetővé teszi, hogy lássuk a finom részleteket. Ez a betegség lehet, hogy nagyon lassan fejlődik ki, így az illető alig vesz észre bármilyen változást. Vagy gyorsan kifejlődik, jelentős látásvesztést okozva.

Őssejt terápiák

Akik a legtöbbet nyerhetik ebből az őssejt kezelésből azok, akik macula degenerációban szenvednek. De a kutatók szerint azoknál is működhet, akiknek másfajta látásvesztésük van.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy végrehajtsák az őssejt transzplantációt, a kutatók először egereken próbálták ki azt. Az őssejteket a szem hátsó felére injektálták. Az őssejtek képesek voltak kicserélni a sérült fotoreceptorokat, amely kicsi, fontos sejtek megtalálhatók a retinában. Ezek a fotoreceptorok létfontosságúak az ember azon képességéhez, hogy lásson dolgokat és ezek nagyon érzékenyek a fényre.

Elég érdekes, hogy a korábbi tanulmányok, amelyekben őssejteket használtak, nem voltak sikeresek a látás helyreállításában. Ez az egyik oka azon problémáknak, amelyek az őssejtek kiválasztására vonatkoznak. A legújabb kutatásban a kutatók olyan őssejteket használtak, amelyek érettebbek voltak azoknál, amelyeket a korábbi kutatásokban használtak. A választás sikeresnek bizonyult, mivel az őssejtek fotoreceptorokká alakultak át és képesek voltak azon idegsejtekhez kapcsolódni, amelyek az agyba vezetnek.

A kutatók remélik, hogy ilyen nagyobb léptékű transzplantációk megtörténésére láthatunk példákat az elkövetkezendő megközelítőleg 10 évben. Sok páciensnél, akik olyan szem-betegségekben szenvednek, amely a fotoreceptorok elhalását okozza, ez a kutatás egy olyan lehetőséget nyújt a fotoreceptor-transzplantáció biztosításával, mellyel sok embernek a látását segít helyreállítani az egész világon. A páciens saját sejtjeinek a felhasználásával elkerülhető a lehetséges immunológiai kilökődés, egy olyan fenyegetés, amely az egyéb kezelésekkel jár.

Óvatosan optimista

A szakértők még inkább arra figyelmeztetnek, hogy ne tekintsünk úgy erre a tanulmányra, mint ami azt jelenti, hogy automatikusan gyógymódunk van a vakságra. Ez csak egy esettanulmány és még mindig számtalan kihívással és kockázattal jár a kezelés. De ez reményt ad mindazoknak az embereknek akik macula degeneráció miatt vakok, hogy egy nap ismét visszanyerhetik a látásukat.

Írta: Ian Murnaghan BSc, Msc – megjelent: 2015. Október 30.

Forrás: http://www.explorestemcells.co.uk/stem-cells-treat-blindness.html

6 hozzászólás
 1. Válasz
  Dr. Nemesszeghy György

  Kérdésem: Magyarországon hol gyógyítják a szem makuladegenerációját őssejt terápiával??????
  Köszönettel várom az e-mail válaszukat.
  Üdvözlettel Dr. Nemesszeghy György Budapest

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Tisztelt Dr. Nemesszeghy György!

   A cikkben egy kísérleti esettanulmányról olvashatott, amely alapján sajnos nem vonhatunk le általános következtetéseket. Nincsenek információnk arról, hogy Magyarországon végeznek-e az őssejtekkel makuladegeneráció kezelést.
   Üdvözlettel
   Cord Blood Center

 2. Válasz
  Stern Andras

  Avelemenyek nagyon megoszlanak a matulaadegeneracioval kapcsolatban , az orvosk 99% szerint gyogyithatatlan de mink akik eben szenvedun / egyesek / remenykedunk ! A fenti cik ere jogosit fel ,sajnos a tiz ev ? nekunk idoseknek tul nagy ido !!! amenyiben a kiserletek elorehaladtak ojan mertekben hogy embereken fojtathatok ,elfogathato rizikoval EN onkent alavetnem magamat , ere kernek felvilagositast . odv. koszonettel Andras .

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Tisztelt Stern András!
   Sajnos további információink nincsenek a kezelési lehetőségekről. A cikk egy esettanulmányt mutat be, amit sajnos nem tekinthetünk általános érvényűnek, de biztató, hogy ebben az irányban is kutatnak és vizsgálják a ma még gyógyíthatatlannak tűnő betegségek lehetséges új gyógymódjait. Üdvözlettel: Cord Blood Center

 3. Válasz
  Nemes Eva

  Tisztelt Doktornő !
  Érdeklődnek hogy az őssejtek számát növelő taplalekiegeszito készítmények segíthetnek e a csap – pálcika dystrophia o.u. betegség megállításában ?
  Tisztelett : N. Eva

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Kedves Éva!

   Nem állnak rendelkezésünkre az Ön által említett táplálékkiegészítők hatásának vizsgálati eredményei, így a feltett kérdésre érdemben sajnos nem tudunk Önnek válaszolni. Köszönjük megértését.
   Üdvözlettel:
   Cord Blood Center

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük