Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Őssejtek a vakság kezelésére

A vak emberek számára a gondolat, hogy egy kezeléssel a látásukat helyre lehet állítani, lehetetlen álomnak tűnhet. Ugyanakkor mindez valósággá válhat, miután a tudósok a tavalyi évben képesek voltak egy vak ember látását helyreállítani. A kezelés azoknak a sejteknek a helyreállításával történik, amelyeket retinasejtként ismerünk, és amelyek megsérültek vagy elhasználódtak olyan betegségben, mint amilyen a makula-degeneráció is. Különösen az idősek gyakori aggodalma ez a betegség, mivel óriási látásvesztéshez vezethet az egyik vagy mindkét szemen.

Mi az a makula-degeneráció?

A makula-degeneráció az idősebb felnőttek látásvesztésének leggyakoribb oka. Ez a leggyakoribb betegség, ami vaksághoz vezet az időseknél, vagy ami az embereknél a szemük világának elvesztését okozza a cukorbetegség eredményeképpen. Ez a betegség a centrális látáson bosszulja meg magát, amely fajta látás fontos segítségünkre van a tárgyak tisztán látásában, továbbá segítség számunkra, hogy végrehajtsuk a mindennapi alapfeladatokat, mint amilyen például a könyvolvasás vagy az autóvezetés.

Amikor a makula-degeneráció lesújt, az a szem területén hat: megakadályozza, hogy lássuk a finom részleteket. Ez a betegség lehet, hogy nagyon lassan fejlődik ki, így az illető alig vesz észre bármilyen változást. Vagy éppen gyorsan fejlődik ki, jelentős látásvesztést okozva.

Őssejt-terápiák

Akik a legtöbbet nyerhetik ebből az őssejt-kezelésből, azok, akik makula-degenerációban szenvednek. A kutatók szerint azoknál is működhet, akiknek másfajta látásvesztésük van.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy végrehajtsák az őssejt-transzplantációt, a kutatók először egereken próbálták ki a kezelést. Az őssejteket a szem hátsó felére injektálták. Az őssejtek képesek voltak kicserélni a sérült fotoreceptorokat, amelyek – mint kicsi, fontos sejtek – megtalálhatók a retinában. Ezek a fotoreceptorok létfontosságúak az ember azon képességéhez, hogy lásson dolgokat, és ezek nagyon érzékenyek a fényre.
Elég érdekes, hogy a korábbi tanulmányok, amelyekben őssejteket használtak, nem voltak sikeresek a látás helyreállításában. Ez az egyik oka azon problémáknak, amelyek az őssejtek kiválasztására vonatkoznak. A legújabb kutatásban a kutatók olyan őssejteket használtak, amelyek érettebbek voltak azoknál, mint amelyeket a korábbi kutatásokban használtak. A választás sikeresnek bizonyult, mivel az őssejtek fotoreceptorokká alakultak át, és képesek voltak azon idegsejtekhez kapcsolódni, amelyek az agyba vezetnek.
A kutatók remélik, hogy ilyen, nagyobb léptékű transzplantációk megtörténésére láthatunk példákat az elkövetkezendő, megközelítőleg tíz évben. Sok páciensnél, akik olyan szem-betegségekben szenvednek, amelyek a fotoreceptorok elhalását okozzák, ez a kutatás egy olyan lehetőséget nyújt a fotoreceptor-transzplantáció biztosításával, amellyel sok embernek segít helyreállítani a látását az egész világon. A páciens saját sejtjeinek a felhasználásával elkerülhető a lehetséges immunológiai kilökődés, egy olyan fenyegetés, amely az egyéb kezelésekkel jár.
Óvatosan optimista
A szakértők még inkább arra figyelmeztetnek, hogy ne tekintsünk úgy erre a tanulmányra, mint ami azt jelenti, hogy automatikusan gyógymódunk van a vakságra. Ez csak egy esettanulmány, és még mindig számtalan kihívással és kockázattal jár a kezelés. De ez reményt ad mindazoknak az embereknek, akik makula-degeneráció miatt vakok, hogy egy nap ismét visszanyerhetik a látásukat.

Forrás: http://www.explorestemcells.co.uk/stem-cells-treat-blindness.html

6 hozzászólás
 1. Válasz
  Dr. Nemesszeghy György

  Kérdésem: Magyarországon hol gyógyítják a szem makuladegenerációját őssejt terápiával??????
  Köszönettel várom az e-mail válaszukat.
  Üdvözlettel Dr. Nemesszeghy György Budapest

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Tisztelt Dr. Nemesszeghy György!

   A cikkben egy kísérleti esettanulmányról olvashatott, amely alapján sajnos nem vonhatunk le általános következtetéseket. Nincsenek információnk arról, hogy Magyarországon végeznek-e az őssejtekkel makuladegeneráció kezelést.
   Üdvözlettel
   Cord Blood Center

 2. Válasz
  Stern Andras

  Avelemenyek nagyon megoszlanak a matulaadegeneracioval kapcsolatban , az orvosk 99% szerint gyogyithatatlan de mink akik eben szenvedun / egyesek / remenykedunk ! A fenti cik ere jogosit fel ,sajnos a tiz ev ? nekunk idoseknek tul nagy ido !!! amenyiben a kiserletek elorehaladtak ojan mertekben hogy embereken fojtathatok ,elfogathato rizikoval EN onkent alavetnem magamat , ere kernek felvilagositast . odv. koszonettel Andras .

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Tisztelt Stern András!
   Sajnos további információink nincsenek a kezelési lehetőségekről. A cikk egy esettanulmányt mutat be, amit sajnos nem tekinthetünk általános érvényűnek, de biztató, hogy ebben az irányban is kutatnak és vizsgálják a ma még gyógyíthatatlannak tűnő betegségek lehetséges új gyógymódjait. Üdvözlettel: Cord Blood Center

 3. Válasz
  Nemes Eva

  Tisztelt Doktornő !
  Érdeklődnek hogy az őssejtek számát növelő taplalekiegeszito készítmények segíthetnek e a csap – pálcika dystrophia o.u. betegség megállításában ?
  Tisztelett : N. Eva

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Kedves Éva!

   Nem állnak rendelkezésünkre az Ön által említett táplálékkiegészítők hatásának vizsgálati eredményei, így a feltett kérdésre érdemben sajnos nem tudunk Önnek válaszolni. Köszönjük megértését.
   Üdvözlettel:
   Cord Blood Center

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük