Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Szívproblémák kezelése köldökzsinórból származó őssejtekkel

A köldökzsinórból származó őssejtek segítségével a kutatóknak sikerült javítani egyes szívelégtelenségben szenvedő betegek szívizomzatát és működését, megteremtve az utat a nem invazív terápiák számára.

A tudósok új reményt kínálnak a szívelégtelenségben szenvedők számára.

A tanulmányban részt vevő vezető orvos: Dr. Jorge Bartolucci, az Universidad de los Andes (UANDES) professzora Santiagoban (Chile) és Dr. Fernando Figueroa, az UANDES orvos professzora.

Dr. Bartolucci és munkatársai olyan kísérleteket végeztek, amelyekben összehasonlították azokat a betegeket, akik intravénás injekció formájában kaptak a köldökzsinórból származó őssejtekből azokkal a betegekkel, akik csupán placebót kaptak.

Az eredményeket – amelyek megjelentek a Circulation Research folyóiratban – Dr. Figueroa “bátorítónak” tekintette. Azt állítja, hogy a következtetések javíthatnák a szívelégtelenségben szenvedő betegek túlélési arányát, amely jelenleg nagyon kiábrándító.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek fele várhatóan a diagnózist követő öt éven belül elhalálozik, a 10 éves túlélési arány pedig kevesebb, mint 30%. Világszerte mintegy 26 millió embernek kell együtt élnie az állapotával.

E betegség során a szív izmai elgyengülnek, és már nem képesek megfelelően pumpálni a vért a szervezetben. Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a szívelégtelenség fenyegetettség növekszik az Egyesült Államokban élő emberek körében is; az érintettek száma jelenleg 6,5 millióra nőtt, és 2030-ra várhatóan 46 százalékkal tovább emelkedik.

Az új tanulmány szerzői szerint, a korábban végzett kutatások során már megvizsgálták a csontvelőből származó őssejtek potenciálját a szívelégtelenség kezelésére, de azt állítják, hogy a köldökzsinór eredetű őssejteket eddig még nem vizsgálták.

Ez egy kedvezőbb módja a kezelésnek, a szerzők hozzáteszik, hogy mivel ezek az őssejtek hozzáférhetőbbek, nem jelentenek semmilyen etikai aggályt, amelyet az embrionális őssejtek jelentenek, és nem valószínű, hogy negatív immunválaszt váltana ki.

A kezelés biztonságos és hatásos

Dr. Bartolucci és csapata a kísérletükben 30 betegből álló csoportot  vizsgált. A 18 és 75 év közötti betegeket két kis csoportba osztották: az egyik kapott őssejt kezelést, a másik pedig placebót kapott.

Mindkét csoportban a betegek régóta fennálló szívelégtelenségben szenvedtek, melyet a szokásos gyógyszerekkel kezeltek.

A kutatók által használt őssejteket a köldökzsinórból nyerték ki, amely emberi placentából ered.

Ezeket az őssejteket olyan egészséges anyák adományozták, akik terhességüket végig kihordták, és császármetszéssel szülték meg babáikat.

Megállapítást nyert, hogy az őssejtekkel kezelt betegek csoportjában a kezelés javította a szívük azon képességét a kezelést követő évben, hogy tudja pumpálni megfelelően a vért a szervezetben. Az őssejtterápia még a kezelt betegek mindennapi életét, életminőségét is javította.

A kezelés során nem észleltek mellékhatásokat vagy gyulladásos immunválaszokat, annak ellenére sem, hogy a vérátömlesztést kapó betegek tipikusan hajlamosak a káros immunreakciókra.

A kezelés “megvalósítható és biztonságos” – állítja a cikk írója, és “jelentős javulást eredményezett a bal kamrai funkcióban, a működési állapot tekintetében és az életminőségben”.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy [az intervenció] hatással lehet a klinikai eredményekre, és további nagyobb létszámú klinikai vizsgálatokon keresztül további teszteket kell végezni “- teszik hozzá.

Az ilyen típusú őssejtterápia rendkívül előnyös lehet a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára, a cikk irója szerint, különösen a meglévő kezelési lehetőségekhez képest.

 

 

A túl sok só fogyasztása megduplázhatja a szívelégtelenség kialakulásának esélyeit A fűszerekben található nátrium komoly veszélyt jelent a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők számára. Bővebb tájékoztató.

 

“A hagyományos gyógyszer-alapú kezelések nem tudják megfelelően kezelni a már kialakult elégtelen szívműködést, és a betegeknek emiatt gyakran van szükségük olyan invazív terápiákra, mint a mechanikus kamrai segédeszközök vagy a szívátültetés” – magyarázza Dr. Bartolucci.

 

“A megállapításaink arra bátorítanak minket, hogy ígéretes új terápiát hozzunk létre az olyan emberek számára, akik ezzel a komoly betegséggel küzdenek, mert az őssejtek esélyt tudnak adni egy új nem invazív beavatkozáshoz.”-Dr. Fernando Figueroa

 

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319552.php

Publikálta Ana Sandoiu 2017.09.27-én

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük