Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Egy 20 hónapos csöppség kezelése saját köldökzsinórvérrel cukorbetegségének megfékezésére

  • Egy 20 hónapos sydney-i kislány, Lucy Hinchion, visszakapta saját köldökzsinórvérét
  • Ő lett a világ legfiatalabb gyermeke, aki megkapta saját köldökzsinórvérét
  • A köldökzsinórvért eredetileg azért tároltatták el, hogy segíteni tudjanak vele nővére diabéteszén
  • De miután ő maga mutatta a betegség jeleit, elvégezték rajta a beavatkozást

A sydney-i csöppség tehát, akinek azért tároltatták el köldökzsinórvérét, hogy nővére 1-es típusú cukorbetegségén segítsen, végül saját maga kapta meg azt, miután ő is a betegség jeleit mutatta.

A 20 hónapos Lucy Hichion a legifjabb gyermek, aki megkapta saját köldökvérét, mely segít megelőzni vagy késleltetni a fellépő krónikus állapotot. Mindezt egy 5 éves tanulmány keretein belül, a westmead-i Gyermek Kórházban.

A köldökzsinórvérben található sejtek – regulátor T-sejteknek nevezett egyedi immunsejtek és őssejtek – ígéretesnek bizonyulnak számos betegség kezelésének javítására, beleértve az 1-es típusú diabéteszt, szívbetegséget, sztrókot és idegrendszeri rendellenességeket.

cukorbetegség_cikk2

Lucy szülei eredetileg azért tároltatták el köldökzsinórvérét, hogy segíteni tudjanak vele nővére, Ava (a képen, 7 éves) 1-es típusú cukorbetegségén

Több, mint 100 Ausztrál gyermek – akik kórtörténetében jelenleg is fennáll 1-es típusú diabétesz – került be a Köldökzsinórvér Beültetés a Cukorbetegségben (CORD) kutatásba. A kutatás a Kids Research Institute kórházakon keresztül valósult meg, a Cell Care Australia köldökzsinórvér bank finanszírozásával.

Sonya Hinchion úgy nyilatkozott, hogy abban a reményben lett tároltatva Lucy lánya vére születésétől kezdve, hogy végül segíthessen 7 éves testvérén, Aván, akinél már 4 éves kora előtt kialakult az 1-es típusú cukorbetegség.

Ava köldökzsinórvérét nem tároltattuk el, mivel a családban nem volt beteg.

De két pozitív antitest teszt után, Lucynál is megnőtt a kockázat a betegség kialakulására.

cukorbetegség_cikk3

Lucy (a képen az anyukájával, Sonyaval) egy 20 perces beavatkozáson ment keresztül, mely során visszakapta saját köldökzsinórvérét annak reményében, hogy megakadályozzák vagy késleltessék a cukorbetegség kialakulását

cukorbetegség_cikk4

Lucy nővérének, Avanak (a képen együtt) napi több alkalommal ellenőriznie kell a vércukor szintjét

Sonya elmondása szerint Lucy teljes lefagyasztott köldökzsinórvérét felhasználták a beavatkozás során.

“Szerintem a kezelések működnek, és ez az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolog, amit tehetünk. Ez olyan, mint amikor az összes tojásodat egy kosárba rakod, de enélkül a kísérlet nélkül és anélkül, hogy saját magadon próbáld ki, soha nem tudjuk meg működik-e. A másik kockázat pedig az, hogyha kialakul nála a cukorbetegség, akkor saját magadba rúgsz, hogy miért nem próbáltad meg.”

Körülbelül 130.000 ausztráliai szenved 1-es típusú cukorbetegségben és évente 2.000 új esetet diagnosztizálnak. Sonya elmondása szerint, bár Ava ’gyönyörűen’ foglalkozik cukorbetegségével, azért a nap folyamán többször ellenőriznie kell a vércukorszintjét és szorgalmasan figyelni mindenre amit megeszik.

“A cukorbetegség a nap 24 órájában, a hét minden napján jelen van.”

Maria Craig professzor elmondása szerint, aki a tanulmányt vezeti, a következő 3 évben folyamatosan nyomon fogják követni Lucy állapotát 3-6 havonta, hogy megfigyeljék, hogyan reagál a beültetésre.

Mi is az a CORD?

(Köldökzsinórvér Beültetés a Cukorbetegségben / Cord Reinfusion in Diabetes)

  • A köldökzsinór köti össze a méhlepényt a magzattal és látja el tápanyagban gazdag vérrel
  • A születés után a méhlepény és a köldökzsinór rendszerint a hulladékba kerül
  • A kutatások azt mutatják, hogy a köldökzsinórban maradt vér fontos és egyedi immun sejteket, regulátor T-sejteket és őssejteket tartalmaz
  • Emiatt a köldökzsinórvérben található sejteket ígéretes megoldásnak tartják számos betegség kezelésének javítására
  • Az orvosok abban bíznak, hogy a vér visszaültetésével képesek lesznek megelőzni, illetve késleltetni számos betegség kialakulását – Lucy esetében pl. az 1-es típusú cukorbetegséget

cukorbetegség_cikk5

Továbbiak: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4101334/Sydney-toddler-youngest-child-receive-blood-umbilical-cord-stop-diabetes.html#ixzz4VTOpaRrH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük