Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Gyakori kérdések

Tartsuk családi bankban vagy eladományozzuk?

A klinikai kutatásokban jártas szakemberek egyetértenek abban, hogy a köldökzsinórvér az őssejtek értékes forrása és amennyiben lehetséges, a levételt és a tárolást is meg kell tenni. A felelősségteljes megközelítés szerint kötelességünk a szülők számára az összes szükséges információt biztosítani, miáltal ők eldönthetik, hogy gyermekük köldökzsinórvérét családi bankban tárolják és a család részére megtartják vagy eladományozzák azt. Jelenleg Európában és Amerikában több, mint 160 családi bank van, ahol hozzávetőlegesen 2,35 millió köldökzsinórvér egységet őriznek, amire a szülők mások gyermekeinek életéhez, mint az őssejtek értékes forrására tekintenek. Ugyanakkor a donor (nyilvános) bankok a megfelelő recipienseket (fogadókat) várják a 600.000 eltárolt köldökzsinórvér egységre. Vagyis csakis a szülőkön múlik, hogy gyermekük születése pillanatában hogyan döntenek.

Megőrzés családi bankban

 • A köldökzsinórvér, a köldökzsinórszövet vagy a méhlepény megőrzése kisbabád vagy családod részére kivételes lehetőséget biztosít egy esetleges jövőben történő felhasználáshoz, a köldökzsinórvérből származó őssejtek életmentő tulajdonságaiból valamint a köldökzsinór szövet és a placenta, melyek jelenleg kutatási fázisban vannak, terápiás lehetőségeiből származó előnyök révén.
 • Olvass tovább miért válaszd a Cord Blood Centert

Adományozás a köldökzsinórvér adományozók regiszterébe

 • A köldökzsinórvér adományozók regiszterébe adományozott köldökzsinórvér segíthet mindazon pácienseknek, akiknek vérképző őssejtekkel történő kezelésre lehet szüksége. A recipiensek a világ minden tájáról érkezhetnek. A köldökzsinórvér egy életmentő ajándék lehet a vér adományozás esetében.
 • Amennyiben a köldökzsinórvér adományozás mellett döntöttél, olvasd el a következő információkat a kölökzsinórvér adományozásról ami az Eurocord-Slovakiaba történő köldökzsinórvér adományozásra rámutató oldal. Ott megtalálhatod a köldökzsinórvér adományozásra vonatkozó kritériumokat, amelyek a saját köldökzsinórvér megőrzés kritériumaival összehasonlítva szigorúbb követelményeket támasztanak, mivel az őssejtek visszahelyezése a nemrokoni recipienseknél bonyolultabb. Emellett lehetőséged van azokkal a szakemberekkel is konzultálni, akik az adományozott köldökzsinórvér gyűjtését végzik Szlovákiában vagy Magyarországon.
 • A gyakorlati különbségek áttekintése
Köldökzsinórvér megőrzés a Cord Blood Center Group családi bankban Köldökzsinórvér adományozás a köldökzsinórvér adományozók regiszterébe
Miért vetessük le a köldökzsinórvért? Ez biztosítja gyermeked gyors és kizárólagos hozzáférését a saját őssejtjeihez, ha valaha szükség lesz rá. Amennyiben vérképző őssejtekre van szükség, a donor köldökzsinórvére segíthet
Melyek a levétel korlátai? Minden család dönthet a családi köldökzsinórvér megőrzésről. A vér nem kerül levételre, amennyiben az anya a várandósság ideje alatt súlyos fertőző betegségen esik át. A köldökzsinórvér adományozáshoz a donor kiválasztásának a jogalkotói és a transzplantációs centrumok elvárásain alapuló kritériumok alapján kell átesnie. A fő korlátok egyike a gyermek születési súlya.
Mi történik a köldökzsinórvérrel a levételt követően? Gyermeked köldökzsinórvére a mintadarabok feldolgozását követően átvizsgálásra és hosszútávra eltárolásra kerül maga a gyermek vagy testvérei részére történő jövőbeli felhasználáshoz. Az alkalmas köldökzsinórvér (körülbelül 20%), a világon bárhol elérhető, s amelyik megfelelő a páciens számára a nemzetközi csere-kereskedelembe kerül. A visszavont vért kutatáshoz használják fel vagy kidobják.
Mire jogosít engem a köldökzsinórvér megőrzése? A megőrzött köldökzsinórvér tulajdonosai a szülők. A gyermek feltétel nélküli, teljes jogokkal bír, alkalmas esetekben, a testvérek is felhasználhatják Az adományozott köldökzsinórvért a köldökzsinórvér adományozók regisztere birtokolja. Nem garantált a szülők részére, hogy amennyiben az szükséges, akkor magának a gyermeknek elérhetővé válik.
Milyen gyorsan hozzáférhető a megőrzött köldökzsinórvér? A vér, amely családi bankban kerül megőrzésre, egy pár napon belül hozzáférhetővé válik a kezelésekhez azt követően, hogy a kérés az eljáró kezelőorvostól beérkezik. Amennyiben egy gyermeknek donorsejtekre van szüksége, a világ-regiszterben való keresés számos hetet, vagy hónapokat vesz igénybe.
Mi a köldökzsinórvér gyűjtés és megőrzés költsége? A szülők egyszeri díjat fizetnek a levételért és a feldolgozásért, továbbá évenkénti díjat a tárolásért. A köldökzsinórvér adományozók regiszterébe adományozott köldökzsinórvérért nem fizet semmilyen költséget. Minden költséget a cégünk áll.
Kell-e a szülőknek fizetni, ha a köldökzsinórvér felhasználásra kerül? A felhasználásért a szülőknek nem kell fizetnük. A kezeléseknél az őssejt transzplantációk költségét a biztosítók állják. Nem, a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználásáért az adományozó szülők nem fizetnek. A transzplantációs kezelési költséget a biztosítók állják.

Gyűjthető-e a köldökzsinórvér császármetszés esetén?

Igen, a köldökzsinórvér császármetszés esetén is gyűjthető, sőt az ilyen gyűjtések tapasztalatai nagyon jók.

Természetesen a gyermek és az anya egészsége fontosabb, mint a gyűjtés, ezért komplikációk esetén a szülészorvos megítélésétől függ, hogy elvégzi-e a gyűjtést. A köldökzsinórvér vízben való szülés, vagy más alternatív szülés esetén is gyűjthető.

Fontos-e a gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége?

Minden köldökzsinórvér gyűjtés specifikus, a gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége olyan tényezőktől függ, mint a gyermek nagysága, a méhlepény nagysága, a köldökzsinór hossza, a méhlepényben és a köldökzsinórban maradt vér mennyisége. A köldökzsinórvér felhasználásakor nem a térfogat a fontos, hanem az úgynevezett alapsejtek mennyisége, ami a feldolgozás során kerül meghatározásra.

A gyűjtött vérben található sejtek száma határozza meg a minél magasabb gyógyító potenciálú felhasználást a majdani transzplantáció során. Minél több a gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége, annál több a sejtek száma is. Ezért fejlesztette ki a Cord Blood Center Group a Prémium megőrzési technikát, amikor a köldökzsinórvér gyűjtése a köldökzsinórból és a méhlepényből is megtörténik.

Hogyan zajlik a köldökzsinórvér gyűjtése? Fájdalmas?

A köldökzsinórvér gyűjtése rögtön a szülés után történik, a köldökzsinór elvágását követően, de még a méhlepény megszületése előtt. A gyűjtés idején az újszülött már a gyermekorvos gondozásában van. A méhlepény és a köldökzsinór a gyermek olyan szervei, amelyek már a szülést követően elvesztik funkciójukat, nem az anya szervei. Ezért a gyűjtés az anya és a gyermek számára sem kellemetlen és egyáltalán nem fájdalmas.
A gyűjtést képzett szülészorvos vagy szülésznő végzi steril készlet segítségével, amely minden szülészeten rendelkezésre áll. Tűvel megszúrják a köldökzsinór erét és a vért begyűjtik egy gyűjtőtasakba. Igény szerint a méhlepényben található  vér is begyűjthető.
A szülés folyamán az orvosok elsőrendű kötelessége gondoskodni a gyermekről és az anyáról, és csak ezt követően a köldökzsinórvér gyűjtéséről. Ezért megtörténhet, hogy különleges esetekben az orvos nem tudja begyűjteni a köldökzsinórvért.

Mennyi ideig őrizhető meg a köldökzsinórvér?

Eddigi ismereteink alapján feltételezhető, hogy a köldökzsinórvér korlátlan ideig lehet lefagyasztva, minimálisan egy teljes emberélet idejéig. A biológiai anyagok őrzését felügyelő illetékes intézmények (FDA, EMEA, ŠUKL) nem korlátozzák a megőrzött köldökzsinórvér felhasználási idejét.

A lefagyasztott élő sejtek (spermiumok, csontvelő, stb.) kutatása és felhasználása azt mutatja, hogy a folyékony nitrogénben való „krioprezerváció” több évtizedig fenntartja a sejtek életképességét. Az orvostudományban sikeresen felhasznált legrégebben lefagyasztott élő sejtek 50 évesek voltak. Mivel a köldökzsinórvért csak az utóbbi évtizedekben fagyasztják le, napjainkban még csak a 23,5 évig megőrzött sejtek vannak kísérletileg is igazolva.

Hogyan működik a köldökzsinórvér levétele, feldolgozása és az eredmények kiértékelése?

A köldökzsinórvér gyűjtése ma már rutin tevékenységnek számít. A gyűjtést a szülést követően végzik el, mely többletfeladatot jelenthet mind a szülőanya, mind az egészségügyi személyzet számára.

A szülésnél az orvosnak elsődleges kötelessége a gyermekre és az anyukára vigyázni, és csak ezután tud a gyűjtés elvégzésére figyelni. Speciális esetekben megtörténhet, hogy az orvos nem tudja begyűjteni a köldökzsinórvért, vagy csak kisebb mennyiséget sikerül gyűjtenie. A gyűjtött vér mennyisége sok tényezőtől függhet, mint a placenta nagysága, a köldökzsinór hossza, a vér mennyisége mely a placentában és a köldökzsinórban maradt, stb. Ezeket a körülményeket sajnos nem tudjuk befolyásolni, mivel élő, biológiai anyagról van szó.

A köldökzsinórvér feldolgozásánál meghatározásra kerül a gyűjtött vér és a sejtek mennyisége, ezután a mintát mikrobiológiai kivizsgálásra küldik.

Körülbelül egy hónappal a gyűjtés után elküldjük az édesanya számára a vizsgálati eredményeket. Ez a dokumentum tartalmazza az információkat a sejtmagvas sejtek mennyiségéről, a gyűjtés sterilitásáról stb. Ezen eredmények alapján a szülők még eldönthetik, hogy a gyűjtött köldökzsinórvért szeretnék-e megőrizni vagy sem.

Abban az esetben, amennyiben gyermeke köldökzsinórvére nem felel meg az aktuális transzplantációs kritériumoknak, Ön mégis dönthet úgy, hogy megőrizteti a gyűjtött köldökzsinórvért. A tudomány fejlődésével ugyanis lehetséges, hogy a transzplantátum felhasználására vonatkozó feltételek a jövőben megváltoznak.

Szükséges-e ikrek esetében mindkét gyermek köldökzsinórvérét tároltatni?

Ikrek esetében két teljesen különböző esetet kell megítélnünk – az egypetéjű és a kétpetéjű ikreket. A kétpetéjű ikrek genetikailag éppolyan közel vannak egymáshoz, mint bármilyen két testvér, ezért az vonatkozik rájuk, ami a testvérekre. Az egypetéjű ikrek genetikailag azonos gyermekek, ezért elméletileg elég lenne egy levétel és az őssejt bármelyiküknél felhasználható lenne. Általában azonban egy levétel az alábbi okok miatt nem ajánlott:

 1.  A szülés előtt nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy egypetéjű ikrekről van szó.
 2. Néhány esetben nem sikerül eléggé nagy mennyiségű vért  levenni  vagy a vér fertőzött lehet. Ilyenkor érdemes mindkét levételt kérni és a másik köldökzsinórvér egységet megsemmisíteni.
 3. A köldökzsinórvér saját használatra hivatott megőrzésének célja biztosítani azt, hogy minden gyermeknek legyen tárolva saját vére.

Egy gyermekünk köldökzsinórvérét már tároltattuk. Van-e értelme a másikét is tároltatni?

Ha az orvosok a gyógyításhoz a gyermek saját köldökzsinórvérét használják fel, autológ transzplantációról beszélünk. Ha a vért a testvér számára használják fel (donorvér), ún. allogén transzplantációról van szó . A két különböző módszer más típusú betegségeknél alkalmazható. Ezért érdemes megőrizni az összes testvér köldökzsinórvérét. Némely betegség kezelésére saját sejteket használnak, míg más betegségeknél az orvosok egészséges donortól származó sejteket részesítenének előnyben. Ilyen esetekben a testvér a legjobb donor. Azonban nem tudjuk előre, melyik gyermeknek lehet szüksége őssejt kezelésre, és azt se, hogy a sajátjára vagy a testvére őssejtjére lesz szükség. Ezért érdemes tehát tárolni minden gyermek köldökzsinórvérét.

Felhasználható-e a köldökzsinórvér testvér vagy más családtag számára?

A köldökzsinórvér nemcsak annál a gyermeknél használható fel, akitől begyűjtötték, hanem sok esetben a testvérei számára is. Számos betegség esetében a vérképző sejtekre más személytől, donortól van szükség. Olyan betegségekről van szó, melyek eredete már a vérképző sejtben jelen lehet, mindenekelőtt a vérképzés vagy a metabolizmus genetikai megbetegedései, némely leukémia fajták stb. Ilyen esetben a testvér a legjobb donor. A sikeres allogén transzplantációhoz szükséges a donor és a befogadó közti azonosság (tehát akár a testvérek közötti azonosság is). Az úgynevezett HLA antigének közti kompatibilitás kerül összehasonlításra, melyek a fehérvérsejtekben jelen levő szöveti jelek. Testvéreknél a teljes azonosság valószínűsége 25%. Összehasonlításképpen, ha alkalmas donort keresnek a nemzetközi regiszterben, gyakran egy millió regisztrált donor között sem találják meg. Ha a családban van olyan idősebb gyermek, aki vérképző sejtek transzplantációjával gyógyítható betegségben szenved és az anya újra terhes, a gyermek kezelőorvosa jellemzően felajánlja a köldökzsinórvér begyűjtését. A gyermek őssejtjének felhasználása más családtagok számára nem valószínű.

Miben rejlik a saját köldökzsinórvér előnye?

A saját köldökzsinórvér előnyei a saját csontvelővel szemben:

 • A köldökzsinórvér sejteket az élet kezdetén veszik le, fiatalok és „tiszták“, nincsenek leterhelve az öregedési folyamat, a betegség vagy bármilyen terápia által.
 • A lefagyasztott köldökzsinórvérsejt azonnal használatra kész, nem szükséges tervezni a csontvelő levételét és terhelni a már amúgy is beteg szervezetet. A vérképző őssejtekhez való gyors hozzáférés jelentősen növelheti a gyógyulás esélyeit.
 • A gyermek számára megőrzött köldökzsinórvér a szülők tulajdonát képezi, ezért a gyermeknek kizárólagos joga fűződik hozzá.

Milyen megbetegedéseknél használható a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket ma már több mint 80 féle kórkép kezelésére használják.

A köldökzsinórvér adományozók regiszterébe adományozott köldökzsinórvért olyan megbetegedések kezelésére használják, ahol szükség van donor vérképző sejtek transzplantációjára. Elsősorban a vérképzés rosszindulatú és nem rosszindulatú rendellenességeiről, beleértve a leukémiát, az immunrendszer vagy a metabolizmus veleszületett rendellenességeiről  van szó. Az USA-ban és Japánban az anyák által adományozott vér a leggyakoribb forrása a gyermekeknél végzett vérképző sejtek transzplantációjának. Gyermekeknél a saját köldökzsinórvér szabványos diagnózisoknál felhasználható ún. autológ transzplantációra, elsősorban a gyermekkori daganatok (neuroblasztóma, medulloblasztoma), aplasztikus anémia, autoimmun betegségek esetében. A saját köldökzsinórvér felhasználása felnőtt korban is lehetséges. Sőt a korral bővül azoknak a megbetegedéseknek a száma és gyakorisága, amelyek gyógyításához saját vérképző sejteket használnak. Napjainkban az USA-ban és Németországban egy kísérleti terápia keretein belül kísérik figyelemmel a saját köldökzsinórvér hatásait olyan betegségekre, mint az 1-es típusú diabétesz, vagy az idegrendszeri rendellenességek.

Miben különböznek a köldökzsinórvér-sejtek a normális vér-, vagy csontvelősejtektől?

A gyermekek és a felnőttek vérében is érett fehér- és vörösvérsejtek találhatók. A köldökzsinórvér azonban őssejteket is tartalmaz, melyek hasonló összetételben már az emberi élet folyamán nem lesznek jelen a vérben. A legfontosabbak a vérképző sejtek, amelyek képesek vörös- és fehérvérsejtekké, vagy vérlemezekké alakulni.

Ezen kívül a köldökzsinórvérben más őssejtek is jelen vannak, melyek képesek  izom-, csont- és porcsejtekké, inzulintermelő sejtekké, szívizomsejtekké specializálódni. A szülést követően a vérképző sejtek már csak a csontvelőben vannak jelen. Ezekre a sejtekre azonban a test más sejtjeihez hasonlóan hatással van a környezet, az életmód különböző tényezői, melyek eredményeképp fokozatosan öregednek és csökken a szaporodó képességük. A születéskor kinyert köldökzsinórvér-sejtek „fiatalok“, maximális szaporodó képességgel rendelkeznek. Ezen kívül a csontvelősejteket már jellemzően a beteg páciens csontvelőjéből veszik le, ezért az ezt megelőző gyógykezelések,  kemoterápiák következtében a sejtek fertőzöttek vagy sérültek lehetnek.

Mi a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér olyan vér, amely a szülést követően a köldökzsinórban és a méhlepényben maradÉrtékes őssejteket tartalmaz, melyeket napjainkban számos súlyos megbetegedés  gyógyítására használnak, mint például a leukémia, a daganatos szervi betegségek, a vérképzés, az immunrendszer vagy a metabolizmus örökölt vagy nem örökölt rendellenességei. A mai modern technológiák lehetővé teszik az őssejtek akár több évtizedes megőrzését is.

Mi az őssejt?

A gyermek szervezete a születés előtti fejlődés során nem specializálódott alapsejtekből fejlődik, amelyeket őssejteknek nevezünk. Ezek a sejtek fokozatosan specializálódnak az egyes szövetek sejtjeivé, például ideg-, izom-, bőrsejtekké vagy a szervek sejtjeivé.

Az őssejtek ma már számos szabványos és kísérleti terápia részét képezik. Az őssejteket leggyakrabban a csontvelőből, köldökzsinórvérből, vagy a zsírszövetből nyerik. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek az úgynevezett felnőtt őssejtek közé tartoznak. Kutatási és klinikai célokra történő felhasználásuk az összes fő világvallás számára elfogadott.