Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Gyakori kérdések

Mik azok a vérképző őssejtek?

A vérképző őssejtek részben differenciált sejtek, amelyek képesek átalakulni vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké. Felnőtteknél ezek a sejtek a csontvelőben találhatók, de a prenatális fejlődés során a májban és a lépben találhatóak. Néhány héttel a születés előtt a vérképző őssejtek elkezdenek kiáramolni a vérbe, és a vérárammal eljutnak a végleges helyükre, a csontvelőbe, ahol egy életen át maradnak. Ezért az újszülött vérében viszonylag magas a vérképző őssejtek mennyisége.

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek az emberi szervezet alapvető sejtjei, amelyek képesek különféle speciális sejttípusokká fejlődni (pl. ideg-, vér-, izomsejtek, bőr, csontok, szervek és hasonlók), és képesek az önmegújulásra is, azaz újabb azonos őssejtekre osztódhatnak.

Az őssejtek képesek regenerálni a beteg vagy sérült szöveteket, és nélkülözhetetlenek az emberi test számára élet során.

Mi az a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér az újszülött kisbaba vére, amely a csecsemő születése után és a köldökzsinór elvágása után a placentában és a köldökzsinórban marad. Egyedülálló abban az értelemben, hogy ritka vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek fiatalok és nem terheltek a megszerzett betegségek, a kezelés vagy az öregedési folyamat által.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek mellett tartalmaz még úgynevezett mesenchymális őssejteket is, amelyek a szöveteket alkotó széles skálájú sejtekké differenciálódhatnak. A köldökzsinór és a placenta szövete szintén a mesenchymális őssejtek forrása.

A köldökzsinórvért jelenleg bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémiák, limfómák, szervdaganatok, immunrendellenességek vagy anyagcsere betegségek kezelésére alkalmazzák. Ezen betegségek többségében vérképzési problémák lépnek fel a csontvelőben. A hematopoietikus őssejtek felhasználásával csontvelő-regenerációt lehet végezni, amely az úgynevezett hematopoietikus őssejt-transzplantáció.

Jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a köldökzsinórvér egyéb betegségekben rejlő potenciáljának vizsgálatára, az onkológia vagy a hematológia hagyományos körén kívül.

Mi az a placenta vér?

A placenta vér tulajdonképpen a köldökzsinórvér, amelyet a méhlepény felszíni vénáiból vesznek le. Ez a méhlepény születése után történik. Ezt a vért külön dolgozzák fel és külön tárolják. A köldökzsinórból nyert köldökzsinórvérhez hasonlóan ez a köldökzsinórvér főleg vérképző őssejteket és mezenhymális őssejteket tartalmaz, amelyek a szöveteket alkotó széles skálájú sejtekké differenciálódhatnak. A köldökzsinórvér felhasználása – itt.

A placenta vért a PRÉMIUM levételi típus részeként gyűjtik össze. Ily módon akár 40% -kal több őssejt nyerhető a Standard levételhez képest, és így növelhető az életmentés esélye transzplantáció esetén.

Mi az a köldökzsinór szövet?

A köldökzsinór szövet (köldökzsinór) összeköti a babát a placentával és az anyával. A köldökzsinóron 3 ér halad át, amelyeket a Wharton-kocsonya – áttetsző kocsonyás massza – vesz körül. Ezek az erek a magzatot oxigénnel dúsított vérrel látják el a tápanyagokban gazdag méhlepényből.

A köldökzsinór a mezenhymális őssejtek gazdag forrása, amelyek a szöveteket alkotó széles skálájú sejtekké tudnak differenciálódni. A mezenhymális őssejtek valószínűleg a legígéretesebb sejttípusok a sejterápiában, a sérült szervek regeneratív kezelésében és különféle betegségek kezelésében.

Mi az a placenta szövet?

A méhlepény, más néven “életfa” egy összetett szerv, amely a terhesség alatt létfontosságú funkciókat lát el. Az anya és a gyermek közötti alapvető kapcsolat biztosítása mellett a méhlepény aktív szerepet játszik a magzat terhesség alatti harmonikus növekedésében és fejlődésében.

A legújabb vizsgálatok bebizonyították, hogy a méhlepény minőségi értéke nemcsak a terhesség alatt mutatkozik meg, hanem a szülés utáni további használatában is. A méhlepény egyedülálló őssejtforrásnak bizonyult – mesenchymális őssejtek, hematopoietikus őssejtek és endoteliális progenitorok forrása, amelyek egyre több lehetőséget teremtenek a regeneratív orvoslás terápiás alkalmazásában.

A placentából származó autológ mesenchymális őssejtek előnye, hogy:

– jobban tolerálja a szervezet, ezért az immunrendszer nem tartja őket idegennek,

– képesek a sejtek széles skálájára differenciálódni,

– gyorsabban nőnek, mint a csontvelőből vagy más forrásokból származó felnőtt mesenchymális őssejtek

Milyen előnyei vannak a köldökzsinórvérnek más őssejtforrásokkal szemben?

A köldökzsinórvér, mint a vérképző őssejtek forrása, legfontosabb előnyei más forrásokhoz (csontvelő és perifériás vér) képest az, hogy sejtjeit nem terhelik az életünk során szerzett betegségek, a gyógyászati kezelések vagy az öregedési folyamat, és osztódási képességük is jobb. A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek mellett tartalmaz még úgynevezett mesenchymális őssejteket is, amelyek a szövetek széles skálájának sejtjeivé differenciálódhatnak.

Azonnali használatra kész állapotban van lefagyasztva, nem szükséges megtervezni és lebonyolítani a gyűjtését. Ezenkívül a saját köldökzsinórvér is alkalmazható azokban az esetekben, amikor a betegség kialakulása után már nem lehet saját sejteket kinyerni – például csontvelő-elégtelenség esetén.

Köldökzsinórvér:

 • több tucatnyi súlyos betegség standard kezelésének eszköze
 • többféle betegség kezelésére képes a szokásos kezelésen túl – több mint 600 klinikai vizsgálat
 • gyermekkorban és felnőttkorban is használható
 • gyermek testvérének kezelésére is használható
 • egyedi tulajdonságai hosszú távú tárolás során is megőrzésre kerülnek
 • levétele az életben csak egyszer lehetséges, közvetlenül a baba születését követően
 • a szülők rendelkeznek felette, és szükség esetén azonnal hozzáférhető

Mi az a regeneratív orvoslás?

A regeneratív orvoslás az orvostudomány olyan területe, amely a sérült szövetek és szervek helyreállításával foglalkozik. Viszonylag új és ígéretes irány ezen a területen az őssejtek használata. Az őssejtek számos kardiovaszkuláris vagy neurodegeneratív betegségben történő klinikai alkalmazásának kutatása sikeresen halad előre. Amire a regeneratív orvoslás összpontosít, az nemcsak a beteg egészségének javítása, hanem életminőségének javítása is, ami rendkívül fontos.

A csecsemő születésekor levehető őssejtek – vagyis a köldökzsinórvérből, a köldökzsinórszövetből és a méhlepényből – szintén a “felnőtt” őssejtek közé tartoznak. Terápiás alkalmazásukban vagy kutatási céljaikban sem jelentenek etikai problémát. A regeneratív orvoslásnak az EU és a tagállamok egyik kiemelt területének kellene lennie.

Mik azok a klinikai vizsgálatok?

Egy új kezelés biztonságosságának és hatékonyságának igazolása érdekében hosszú távú ellenőrzött klinikai vizsgálatokat végeznek, szigorú szabályok és ellenőrzések mellett. Magyarországon a klinikai vizsgálatokat az illetékes egészségügyi hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Minden klinikai vizsgálatnak megvan a saját protokollja, ami egy dokumentum, amely leírja, hogy mi fog történni a pácienssel, milyen vizsgálatokon fog részt venni, mi a klinikai vizsgálat célja. Ezen protokoll szerint végzik az orvosok a páciens kezelését.

A klinikai vizsgálatok új kezelési lehetőségeket nyitnak meg. Ez magában foglalhatja a korábban gyógyíthatatlan betegségek meglévő kezelésének kiterjesztését vagy új kezelés bevezetését. A klinikai vizsgálatok tehát nagy előnyt jelentenek maguknak a betegeknek, mivel innovatív kezelésekhez jutnak.

Ismerje meg az őssejtek jelenlegi alkalmazását világszerte a klinikai vizsgálatok szerint.

Elvégezhető-e a levétel előzetes szerződéskötés nélkül, az utolsó pillanatban?

Igen. Ha úgy dönt, hogy leveteti és tároltatja gyermeke köldökzsinórvérét, akkor a legjobb, ha szülés előtt körülbelül 1 hónappal regisztrál nálunk. Ha azonban nem sikerül időben regisztrálni, még akkor is dönthet úgy, hogy bármilyen típusú levételt választ a szüléskor, majd a szülés után kiküldjük Önnek a szerződéseket és a teljesítéshez szükséges dokumentumokat. Ezért szükséges a szülészorvos / kórházi személyzet szóban történő felkérése a köldökzsinórvér és / vagy a köldökzsinór szövet levételére a szülőszobában. A legtöbb magyarországi kórházban található pánik szettünk, amelyek egyikében megvalósulhat a kiválasztott szolgáltatás.

Nem kell semmit magával vinnie a kórházba, csak szóban jelezze, hogy szeretné a levételt. A szülést követően pedig mindent hivatalossá teszünk.

A levétel fájdalmas vagy veszélyes?

Nem. A köldökzsinórvér, a köldökzsinór szövet és a méhlepény szövet levétele teljesen fájdalommentes és biztonságos, akkor végezzük, amikor a babáról és az anyáról már gondoskodtak. A köldökzsinórvér levételének időpontjában a köldökzsinór már elvágva és rögzítve van, és a gyermek a gyermekorvos gondozásában áll. A gyűjtés sem az anya, sem a gyermek számára nem kellemetlen vagy fájdalmas. A levétel semmilyen módon nem zavarja a szülés szokásos menetét.

A szülés során azonban az orvos elsődleges kötelessége mindig az, hogy gondoskodjon az anya és a gyermek egészségéről, biztonságáról. Ezért rajta múlik, hogy komplikációk esetén elvégzi-e a levételt.

Hogyan történik a levétel és ki hajtja végre?

A köldökzsinórvér levételt a szülészorvos vagy képzett egészségügyi személyzet végzi a gyermek születése után, a köldökzsinór elvágása és rögzítése után, a placenta születése előtt. A köldökzsinórvért steril levételi szettbe gyűjtik, a köldökvénába behelyezik a tűt, majd a vér a gravitáció hatására a köldökzsinórból a gyűjtőzsákba áramlik. A Prémium gyűjtése során a vért közvetlenül a placenta ereiből is leveszik, de csak annak születését követően.

Milyen mennyiségű vért vagy szövetet vesznek le?

A köldökzsinórvér és / vagy a placenta vérének mennyisége egyedi, és nagymértékben függ a köldökzsinór hosszától, valamint a köldökzsinór és a placenta vérellátásától is. Sem mi, sem a szülészek, sem az édesanyák nem befolyásolhatják a levett vér mennyiségét.

A köldökzsinór szövetének gyűjtésekor magának a köldökzsinórnak körülbelül 10-15 cm-s szakaszát veszik le.

A placenta szövete egészben kerül begyűjtésre. (Magyarországon ez a szolgáltatás jelenleg nem elérhető)

A köldökzsinórvér vagy szövet levételére még akkor is van lehetőség, ha a köldökzsinórból már kifolyt a vér?

Igen. A köldökzsinór születéstől számított 1 percen belüli elvágása csak csekély hatással van a minta minőségére. A köldökzsinór 1 perc utáni elvágása azonban kisebb térfogatot és alacsonyabb köldökzsinórvér sejttartalmat eredményez. Ezért azt javasoljuk, hogy késői köldökelvágás esetén vegye figyelembe a PRÉMIUM levételi szolgáltatásunkat (vérvétel a placenta felszíni vénáiból is).

A köldökzsinór elvágásának ideje a szülést követően nincs hatással a levett köldökzsinór szövet és a placenta szövet gyűjtésére és azok tulajdonságaira.

Előfordulhat, hogy a levétel sikertelen?

Igen, megtörténhet. A szülés során az orvosok elsődleges feladata a csecsemő és az édesanya gondozása, és csak ezután a köldökzsinórvér levétele.

A köldökzsinórvért császármetszéskor vagy vízben szüléskor is le lehet vetetni?

Igen. Nagyon jó tapasztalatok vannak a köldökzsinórvér levételével kapcsolatban a császármetszés vagy a vízben szülés során is. Természetesen a baba és az édesanya egészsége fontosabb, mint a köldökzsinórvér levétele. Emiatt komplikációk esetén a szülészorvos maga dönti el, hogy lehetséges-e a gyűjtés elvégzése.

A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyának is levehetik a köldökzsinórvérét?

Igen. A köldökzsinórvért akkor is le lehet venni, ha az anya terhesség alatt cukorbetegségben, gestosisban és más egyéb betegségekben szenved. A gyűjtést csak abban az esetekben nem végezzük el, ha az anya a terhesség alatt bizonyítottan HIV-fertőzést, szifiliszt, hepatitis B vagy C-t kapott.

Ikrek számára fontos, hogy mindkét gyermek köldökzsinórvérét tároljuk?

Igen, az. A kétpetéjű ikrek genetikailag nem azonosak, ezért ezen babák köldökzsinórvére is eltérhet. Egypetéjű ikrek esetében sem garantálható a teljes egyezés, és előnyösebb is a két minta megléte, mivel előfordulhat olyan helyzet, amikor mindkét gyermeknek köldökzsinórvérre lenne szüksége.

A terhesség alatt szedett gyógyszerek befolyásolják a köldökzsinórvér minőségét?

Amennyiben orvosa gyógyszeres kezelést rendelt el Önnek, elengedhetetlen, hogy ezt saját és gyermeke érdekében kövesse. A várandós kismamáknak felírt gyógyszerek egyike sem befolyásolja a köldökzsinórvér őssejtjeinek minőségét.

Mennyi a köldökzsinórvér transzplantáció becsült valószínűsége?

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek forrása, amelyeket jelenleg főként onkológiai és hematológiai betegségek, például leukémia, limfóma, szervi daganat, a vérképzés szerzett vagy örökletes rendellenességeinek, immunológiai vagy anyagcsere betegségek kezelésében alkalmaznak és egyéb esetekben. E betegségek többségében a csontvelőben a hematopoiesis kudarcot vall. A vérképző őssejtek felhasználásával végzett csontvelő-regeneráció esetében úgynevezett vérképző őssejt-transzplantációról beszélünk.

A saját köldökzsinórvér használatának valószínűségét az elvégzett vérképző őssejt-transzplantációk száma határozza meg. 2019-ig a köldökzsinórvért több mint 40 000 alkalommal használták fel. A saját (autológ) hematopoietikus sejtek átültetésének valószínűsége az életünk során 1: 400. Ezt a számítást amerikai tudósok készítették az egyes betegségek előfordulási gyakorisága és a transzplantációk gyakorisága alapján. * 20 éves korig a valószínűség 1: 5000.

Magának a köldökzsinórvérnek az az előnye, hogy sejtjeit nem terhelik az életünk során szerzett betegségek, orvosi kezelések vagy az öregedési folyamat, és osztódási képességeik is jobbak.

* Nietfeld et al „Biology of Blood and Marrow Transplantation, 14:316-322,2008; Lifetime Probability of Hematopoietic Stem Cells Transplantation in the US

Miért fontos a köldökzsinórvér transzplantációkban való alkalmazása?

A hematopoietikus őssejt-transzplantáció során a transzplantáció egyik fontos paramétere a sejtmagvas sejtek száma. A sejtmagvas sejtek számának együtthatója a beteg testtömeg-kilogrammjában nincs pontosan meghatározva, általában köldökzsinórvér esetében 1 kg-onként 2×107 sejtmagvas sejt a javasolt. Ez az együttható azonban magasabb vagy alacsonyabb lehet az adott betegségtől függően.*

Egy adott beteg számára a transzplantációhoz megfelelő sejtmag számot a transzplantológus határozza meg. Ha ezen értéknél magasabb a beteg súlya, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a köldökzsinórvér transzplantáció nem alkalmazható. A vérképző őssejt források kombinálhatók. Saját vagy testvértől származó köldökzsinórvér esetén lehetőség van a köldökzsinórvér és ugyanazon egyén csontvelőjének kombinálására. **Ilyen eljárást többször alkalmaztak Szlovákiában.

*http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=s0034-83762005000200027&script=sci_arttext

** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803091

A születés során levett őssejtek felhasználhatósága a regeneratív orvoslásban

Ha a regeneratív orvoslás területéről beszélünk, ahol a köldökzsinórvér kapcsán különféle szöveti károsodásokat (pl. sérülés után) vagy neurológiai betegségeket (például agyi bénulást) kezelnek, ill. a köldökzsinórt vagy a méhlepény szövetét kísérleti kutatásokban alkalmazzák. A perinatális szövetek többféle őssejtet tartalmaznak, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolták. Az őssejtek típusa és mennyisége tanulmányonként nagyon eltérő lehet. Ezenkívül a köldökzsinórvér számos, az őssejteken kívüli komponenst is tartalmaz, amelyek fontosak lehetnek a különféle betegségek kezelésében.

Kombinálható-e a köldökzsinórvér a csontvelővel?

A vérképző őssejt források kombinálhatók. Saját vagy testvértől származó köldökzsinórvér esetén lehetőség van a köldökzsinórvér és ugyanazon egyén csontvelőjének kombinálására (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803091 ). Ilyen eljárást többször alkalmaztak már a világban.

Mely betegségek esetében alkalmazható a családi őssejtbankban tárolt köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér főleg a vérképző őssejtek gazdag forrása, amelyeket jelenleg főleg bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémiák, limfómák, szervi daganatok, immunrendellenességek vagy anyagcsere zavarok kezelésében alkalmaznak. A vérképző őssejtek károsodás után regenerálhatják a csontvelőt, majd helyreállíthatják a vérképzést. Ezt az állapotot vagy maga a betegség okozhatja, vagy kemoterápia után károsodik a csontvelő. A hematopoietikus őssejtek felhasználásával csontvelő-regenerációt lehet végezni, amely az úgynevezett hematopoietikus őssejt-transzplantáció, amelyet több mint 80 különböző betegség kezelésére végeznek világszerte.

Jelenleg több száz klinikai vizsgálat zajlik a köldökzsinórvér potenciáljának vizsgálatára az onkológia vagy hematológia hagyományos körén kívül eső betegségek esetében, ezek a hemato (onkológiai) betegségek, immunrendellenességek, neurológiai vagy érrendszeri betegségek területei.

A köldökzsinórvér többször is felhasználható?

A vérképző őssejtek transzplantációjakor a köldökzsinórvér egységből származó összes vérképző sejtet felhasználják, így egy előkészített transzplantátumot normál esetben csak egyszer használnak fel.

Több zsákban történő tárolás esetén, csakúgy, mint a PRÉMIUM levétel során (az összegyűjtött köldökzsinórvér mennyiségétől függően), csak az egyiket lehet használni. Ezt a kezelőorvos fogja eldönteni.

A sejtszaporítás célja a levett minta korlátozott sejtszámú kérdésének kezelése, azaz a transzplantátumban lévő sejtek számának növelése, valamint a köldökzsinórvér egy egységének szélesebb körű felhasználásának lehetővé tétele felnőtteknél, illetve lehetőség biztosítása többszöri felhasználására. Ez jelentősen kibővítheti a köldökzsinórvér őssejtjeinek használatát

Sejtszaporítás (expanzió). Hogyan halad a kutatás?

A hematopoietikus őssejtek szaporításának célja a levett minta korlátozott sejtszámú kérdésének kezelése, azaz a transzplantátumban lévő sejtek számának növelése, valamint a köldökzsinórvér egy egységének szélesebb körű felhasználásának lehetővé tétele felnőtteknél, illetve lehetőség biztosítása többszöri felhasználására. Ez jelentősen kibővítheti a köldökzsinórvér őssejtjeinek használatát.

Jelenleg számos klinikai vizsgálat* zajlik a szaporított vérképző őssejtek betegeknek történő beadásának hatékonyságának és biztonságosságának igazolására. Számos tanulmány már a második és a harmadik fázisban van, ami arra utal, hogy a szaporított sejtek használata a jövőben a klinikai gyakorlat részévé válhat.

*https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=&term=Expanded+Cord+Blood&type=&rslt=&recrs=a&recrs=f&recrs=d&recrs=e&age_v=&gndr=&intr=Expanded+Cord+Blood&titles=&outc=&spons=&lead=&id=&cntry=&state=&city=&dist=&locn=&rsub=&strd_s=&strd_e=&prcd_s=&prcd_e=&sfpd_s=&sfpd_e=&rfpd_s=&rfpd_e=&lupd_s=&lupd_e=&sort=

Egyik gyermekünk köldökzsinórvérét már tároljuk. Van értelme a másikét is tárolni?

Igen, egy másik személytől származó hematopoietikus sejtek transzplantációja során az elsődleges kritérium a donor és a recipiens közötti kompatibilitás (HLA egyezőség). Annak a valószínűsége, hogy a testvérek 100% -ban azonosak, legfeljebb 25% a valószínűsége. 50% -os megegyezésük valószínűsége 50%. Ebben az esetben haploidentikus testvérekről beszélünk. A gyermekes szülők szintén haploidentikusak, mivel a gyermek minden szülőtől örökli a genetikai állományának felét.

Milyen betegségek esetében használhatóak a saját vérképző őssejtek, és mikor egy donortól, például egy testvértől kapott?

A különbség mindenekelőtt a betegség típusában rejlik. Egyes betegségek kezelésére saját vérképző őssejteket használnak, mások esetében donortól származó sejtekre van szükség. A kezelő orvosok és az ajánlások döntenek arról, hogy mely őssejtek a megfelelőek. A betegségek listáját itt találja.

Mi a különbség a köldökzsinórvér adományozása és a családi bankban való tárolás között?

Ha a köldökzsinórvért egy családi őssejtbankban tárolja, akkor Ön annak kizárólagos tulajdonosa, és szükség esetén használatra kész.

Ha köldökzsinórvért adományoz, humánus cselekedetet hajt végre, de lemond a transzplantátum felett gyakorolt jogairól. Az adományozott vér a donornyilvántartó tulajdonát képezi, és bárhol a világon található beteg páciens kezelésére használható fel. Előfordulhat olyan helyzet, amikor gyermekének köldökzsinórvérre van szüksége, amelyet Ön a donor nyilvántartásnak adományozott, de azt már egy másik beteg kezelésére használták fel. Magyarországon nem adományozható köldökzsinórvér, mivel nem működik jelenleg közösségi őssejtbank.

Milyen előnyökkel jár a köldökzsinórvér családi bankban történő tárolása?

A köldökzsinórvér családi őssejtbankban történő tárolása garantálja az őssejtekhez való azonnali hozzáférést. A tárolt köldökzsinórvér felhasználásra kész, a beteget nem kell kitenni a megterhelő csontvelő gyűjtésnek. Ezenkívül a köldökzsinórvér őssejtjeinek összetétele és minősége egyedülálló, születéskor veszik le őket, ezért “tiszták” – nem terheli őket sem betegség, sem orvosi terápia, sem szervezetünk öregedési folyamatai.

Adományozhatok köldökzsinórvért?

A köldökzsinórvér Magyarországon nem adható át köldökzsinórvér adományozók nyilvántartásába, mivel nem működik jelenleg közösségi őssejtbank Magyarországon. A köldökzsinórvér adományozására a következők vonatkoznak az EU-n belül:

 • a köldökzsinórvér adományozása az édesanya számára ingyenes
 • a köldökzsinórvér tulajdonosa a köldökzsinórvér-adományozók nyilvántartásáért felelős intézmény,
 • a köldökzsinórvért a világ bármely olyan betegének biztosítják, akinek szüksége lehet rá,
 • ha egy gyermeknek szüksége van erre a köldökzsinórvérre, amelyet a donor nyilvántartásba adtak, nincs garancia arra, hogy az továbbra is rendelkezésre áll,
 • a donor kiválasztása az alkalmazandó uniós és nemzeti jogszabályok által szabályozott kritériumok szerint történik,
 • az előírt kritériumoknak nem megfelelően levett köldökzsinórvért megsemmisítik vagy tudományos célokra használják fel.

Miért szigorúbbak az adományozás kritériumai, mint a gyermek saját felhasználására történő levétel kritériumai?

A köldökzsinórvér, amelyet az édesanyák adományoznak a donornyilvántartásnak, független (külföldi) személyek számára készül. Egy ember sejtjeit bevisszük egy másik, idegen ember testébe. Ez egy nagyon komoly beavatkozás a beteg szervezetének. Ezért mind a törvényi, mind az orvosi kritériumokat meghatározzák a donor kiválasztására. A szigorú szelekció célja a páciens – a jövőbeni potenciális befogadó védelme. A szelekció célja, hogy kiküszöbölje a betegség átadásának minden lehetséges kockázatát a beteg számára. Saját köldökzsinórvér használata hasonló az autotranszfúzióhoz. Saját sejteket viszünk be a szervezetbe, amelyek valamikor a gyermek testének részei voltak. Ezek a sejtek genetikailag azonosak, ezért nem terhelik a szervezetet, mint az idegen sejtekkel való “találkozások” esetében.

A feldolgozás során nem áll fenn a köldökzsinórvér-transzplantátumok összekeverésének veszélye?

A köldökzsinórvér kezelésének alaposan kidolgozott rendszere megakadályozza a transzplantátumok összecserélhetőségét. Minden köldökzsinórvérg-raft kettős jelölési rendszerrel van ellátva. Minden graftnak két egyedi azonosító száma van. Ezenkívül a tárolt köldökzsinórvért és annak a személynek a személyazonosságát, akinek felhasználásra kerül a graft, rutinszerű genetikai vizsgálatokkal ellenőrzik a végfelhasználás előtt.

Hogyan tárolják a köldökzsinórvért?

A feldolgozott köldökzsinórvért speciális biológiai tartályokban folyékony nitrogénben tárolják -196 ° C-ig. Ez a rendszer teljesen független az áramellátástól vagy más energiafajtáktól. A folyékony nitrogén mennyiségét és a tartályban lévő hőmérsékletet monitoring rendszer ellenőrzi. A rongálás ellen a tárolóhelyeket a személyzethez és a rendőrséghez bekötött riasztórendszer biztosítja, míg maga az épület egy biztonsági szolgálat által folyamatosan őrzött területen található.

Mennyi ideig tárolható a köldökzsinórvér?

A tárolt élő sejtekkel (spermiumok, csontvelő, köldökzsinórvér stb.) végzett korábbi kutatások azt mutatják, hogy a folyékony nitrogénben végzett krioprezerválás több évtizedig, vagy akár a végtelenségig életképes állapotban tartja a sejteket. Más, közvetlenül a köldökzsinórvérrel kapcsolatos vizsgálatokban összehasonlították a mintákat több hónapos és több éves tárolás után, míg a megfigyelt minták minősége 25 év után sem különbözött. Korábbi kutatások alapján elmondható, hogy a tárolt köldökzsinórvérnek nincs lejárati ideje.

Mit jelentenek a tanúsítványon szereplő adatok?

Az a bizonyítvány, amelyet körülbelül egy hónappal azután kapott, hogy a köldökzsinórvér levétel megtörtént, tartalmazza a sejtmagvas sejtek számát. A köldökzsinórvér őssejtek azon képessége, hogy megtelepedjenek és helyreállítsák a hematopoiesist, az átültetett sejtmagvas sejtek számától (sűrűségétől) függ (ez a köldökzsinórvér egysége).

Sűrűség, ill. e sejtek számát az édesanya nem tudja befolyásolni. Még előre sem lehet megbecsülni (például, ha xxx ml köldökzsinórvér, akkor xxx magsejtek lesznek).

Magában a hematopoietikus őssejt-transzplantációban a döntő paraméter az átültetett sejtmagvas sejtek száma, a köldökzsinórvérrel kezelendő betegséggel kombinálva.

Még nem kaptam meg a Tanúsítványt, mikor várható?

Ha 5-6 hét elteltével sem kapta meg a Tanúsítványt hívjon minket központi ügyfélszolgálati telefonszámunkon: +36 1 248 0008. Az igazolást ajánlott levélben küldjük az Ön által a Köldökzsinórvér levételi és tárolási szerződésben megadott címre.

Milyen előnyöket kínál a Cord Blood Center?

A Cord Blood Center több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezik, és Európa második legnagyobb köldökzsinórvér  bankja. Ügyfeleinknek azonban többet kínálunk, mint a köldökzsinórvér gyűjtését és tárolását. Saját támogatói programjaink a következőket tartalmazzák:

 • Transzplantáció Támogatói Program – szakmai konzultációt, a standard kezelhető diagnózisok esetében a transzplantáció költségeinek megtérítését biztosítjuk saját köldökzsinórvérrel legfeljebb 155 000 euró értékig valamint a személyes költségek megtérítését legfeljebb 30 000 euró értékig. További információ a Támogatói programról.
 • Segítő Kéz Program – aktívan segítséget nyújtunk olyan családoknak, akiknek van tárolt köldökzsinórvére, és amelyből származó őssejtekkel kezelhető a páciens a korszerű őssejt terápiával a legmodernebb felhasználásának részeként a kísérleti orvoslás területén. További információ a Segítő kéz programról.
 • Ingyenes indikált köldökzsinórvér levételi program– ha koraszülött a gyermek, azaz ha a várandósság 28. hete előtt megindul a szülés illetve ha a születést követő 5. percben az APGAR érték 5 alatti, akkor a köldökzsinórvér, a köldökzsinórszövet és a méhlepény gyűjtését és tárolását ingyenesen biztosítjuk. További információ az Ingyenes indikált őssejt levételi programunkról itt olvashat.

Miért válassza a Cord Blood Centert?

 • Több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezünk az őssejtek feldolgozásában és tárolásában
 • Mára több mint 167 000 ügyfél választott bizalommal bennünket
 • Szolgáltatásunk magas minőségét az őssejt bankunkból a világ minden tájára felhasználásra sikeresen kiadott 78 minta igazolja
 • Ügyfeleink különböző levételtípusokból választhatnak
 • Évenkénti, 10 éves vagy 20 éves tárolási futamidővel rendelhetőek meg a szolgáltatásaink
 • Részletfizetési lehetőséget kínálunk, hogy könnyítsük az esetleges anyagi terheket
 • A számla kiállítása csak 4-6 héttel a gyermek születését követően, a laboratóriumi eredmények kiértékelése után történik
 • Fizetési kötelezettség minden esetben csak a sikeresen levett őssejt minta alapján keletkezik
 • Nincs előleg, külön adminisztrációs költséget nem számolunk fel, a levételhez kapcsolódó összes költséget a levételi díj tartalmazza
 • Cégünk a kezdetektől elkötelezett a gyógyítás mellett
 • Egyedi támogatói programokat biztosítunk ügyfeleink számára
 • Világszerte elfogadott akkreditációkkal rendelkezünk