Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Gyakori kérdések

Mik azok a vérképző őssejtek?

A vérképző őssejtek részben differenciált sejtek, amelyek képesek átalakulni vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké. Felnőtteknél ezek a sejtek a csontvelőben találhatók, de a prenatális fejlődés során még a májban és a lépben lelhetők fel. Néhány héttel a születés előtt a vérképző őssejtek elkezdenek kiáramolni a vérbe, és a vérárammal eljutnak a végleges helyükre, a csontvelőbe, ahol egy életen át megmaradnak. Ezért az újszülött vérében viszonylag magas a vérképző őssejtek mennyisége.

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek az emberi szervezet alapvető sejtjei, amelyek képesek különféle speciális sejttípusokká fejlődni (pl. ideg-, vér-, izomsejtek, bőr, csontok, szervek és hasonlók), és képesek az önmegújulásra is, azaz újabb azonos őssejtekre osztódhatnak.

Az őssejtek képesek regenerálni a beteg vagy sérült szöveteket, és nélkülözhetetlenek az emberi test számára az élet során.

Mi az a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér az újszülött kisbaba vére, amely a csecsemő születése után és a köldökzsinór elvágása után a placentában és a köldökzsinórban marad. Egyedülálló abban az értelemben, hogy ritka vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek fiatalok, ezáltal nem terheltek a megszerzett betegségek, a kezelés vagy az öregedési folyamat által.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek mellett tartalmaz még úgynevezett mesenchymalis őssejteket is, amelyek a szöveteket alkotó – széles skálájú – sejtekké differenciálódhatnak. A köldökzsinór és a placenta szövete szintén a mesenchymalis őssejtek forrása.
A köldökzsinórvért jelenleg bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémiák, limfómák, szervdaganatok, immunrendellenességek vagy anyagcsere-betegségek kezelésére alkalmazzák. Ezen betegségek többségében vérképzési problémák lépnek fel a csontvelőben. A hematopoetikus őssejtek felhasználásával csontvelő-regenerációt lehet végezni, amely az úgynevezett hematopoetikus őssejt-transzplantáció.

Jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a köldökzsinórvér egyéb betegségekben rejlő potenciáljának vizsgálatára, az onkológia vagy a hematológia hagyományos körén kívül.

Mi az a placentavér?

A placentavér tulajdonképpen a köldökzsinórvér, amelyet a méhlepény felszíni vénáiból vesznek le. Ez a méhlepény születése után történik. Ezt a vért külön dolgozzák fel, és külön tárolják. A köldökzsinórból nyert köldökzsinórvérhez hasonlóan ez a köldökzsinórvér főleg vérképző őssejteket és mesenchymalis őssejteket tartalmaz, amelyek a szöveteket alkotó széles skálájú sejtekké differenciálódhatnak. A köldökzsinórvér felhasználása –- itt.

A placentavért a PRÉMIUM levételi típus részeként gyűjtik össze. Ily módon akár 40%-kal több őssejt nyerhető a Standard levételhez képest, és így növelhető az életmentés esélye transzplantáció esetén.

Mi az a köldökzsinór szövet?

A köldökzsinór szövet (köldökzsinór) összeköti a babát a placentával és az anyával. A köldökzsinóron 3 ér halad át, amelyeket a Wharton-kocsonya – áttetsző, kocsonyás massza – vesz körül. Ezek az erek a magzatot oxigénnel dúsított vérrel látják el a tápanyagokban gazdag méhlepényből.
A köldökzsinór a mesenchymalis őssejtek gazdag forrása, amelyek a szöveteket alkotó széles skálájú sejtekké tudnak differenciálódni. A mesenchymalis őssejtek valószínűleg a legígéretesebb sejttípusok a sejtterápiában, a sérült szervek regeneratív kezelésében, és különféle betegségek kezelésében.

Mi az a placentaszövet?

A méhlepény, más néven „életfa” egy összetett szerv, amely a terhesség alatt létfontosságú funkciókat lát el. Az anya és a gyermek közötti alapvető kapcsolat biztosítása mellett a méhlepény aktív szerepet játszik a magzat terhesség alatti harmonikus növekedésében és fejlődésében.
A legújabb vizsgálatok bebizonyították, hogy a méhlepény értéke nemcsak a terhesség alatt mutatkozik meg, hanem a szülés utáni további használatában is. A méhlepény egyedülálló őssejtforrásnak bizonyult – mesenchymalis őssejtek, hematopoetikus őssejtek és endoteliális progenitorok forrása, amelyek egyre több lehetőséget teremtenek a regeneratív orvoslás terápiás alkalmazásában.

A placentából származó autológ mesenchymalis őssejtek előnye, hogy:
– jobban tolerálja a szervezet, ezért az immunrendszer nem tartja őket idegennek;
– képesek a sejtek széles skálájára differenciálódni; és
– gyorsabban nőnek, mint a csontvelőből vagy más forrásokból származó felnőtt mesenchymalis őssejtek.

Milyen előnyei vannak a köldökzsinórvérnek – más őssejtforrásokkal szemben?
• A köldökzsinórvér, mint a vérképző őssejtek forrása, legfontosabb előnyei más forrásokhoz (csontvelő és perifériás vér) képest az, hogy sejtjeit nem terhelik az életünk során szerzett betegségek, a gyógyászati kezelések vagy az öregedési folyamat, és osztódási képességük is jobb. A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek mellett tartalmaz még úgynevezett mesenchymalis őssejteket is, amelyek a szövetek széles skálájának sejtjeivé differenciálódhatnak.
• Azonnali használatra kész állapotban van lefagyasztva, nem szükséges megtervezni és lebonyolítani a gyűjtését. Ezenkívül a saját köldökzsinórvér is alkalmazható azokban az esetekben, amikor a betegség kialakulása után már nem lehet saját sejteket kinyerni – például csontvelő-elégtelenség esetén.

Köldökzsinórvér:
• több tucatnyi súlyos betegség standard kezelésének eszköze
• többféle betegség kezelésére képes a szokásos kezelésen túl – több mint 600 klinikai vizsgálat
• gyermekkorban és felnőttkorban is használható
• gyermek testvérének kezelésére is használható
• egyedi tulajdonságai hosszú távú tárolás során is megőrződnek
• levétele az életben csak egyszer lehetséges, közvetlenül a baba születését követően
• a szülők rendelkeznek felette, és szükség esetén azonnal hozzáférhető

Milyen előnyei vannak a köldökzsinórvérnek más őssejtforrásokkal szemben?

A köldökzsinórvér, mint a vérképző őssejtek forrása, legfontosabb előnyei más forrásokhoz (csontvelő és perifériás vér) képest az, hogy sejtjeit nem terhelik az életünk során szerzett betegségek, a gyógyászati kezelések vagy az öregedési folyamat, és osztódási képességük is jobb. A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek mellett tartalmaz még úgynevezett mesenchymális őssejteket is, amelyek a szövetek széles skálájának sejtjeivé differenciálódhatnak.

Azonnali használatra kész állapotban van lefagyasztva, nem szükséges megtervezni és lebonyolítani a gyűjtését. Ezenkívül a saját köldökzsinórvér is alkalmazható azokban az esetekben, amikor a betegség kialakulása után már nem lehet saját sejteket kinyerni – például csontvelő-elégtelenség esetén.

Köldökzsinórvér:

 • több tucatnyi súlyos betegség standard kezelésének eszköze
 • többféle betegség kezelésére képes a szokásos kezelésen túl – több mint 600 klinikai vizsgálat
 • gyermekkorban és felnőttkorban is használható
 • gyermek testvérének kezelésére is használható
 • egyedi tulajdonságai hosszú távú tárolás során is megőrzésre kerülnek
 • levétele az életben csak egyszer lehetséges, közvetlenül a baba születését követően
 • a szülők rendelkeznek felette, és szükség esetén azonnal hozzáférhető

Mi az a regeneratív orvoslás?

A regeneratív orvoslás az orvostudomány olyan területe, amely a sérült szövetek és szervek helyreállításával foglalkozik. Viszonylag új és ígéretes irány ezen a területen az őssejtek használata. Az őssejtek számos kardiovaszkuláris vagy neurodegeneratív betegségben történő klinikai alkalmazásának kutatása sikeresen halad előre. Amire a regeneratív orvoslás összpontosít, az nemcsak a beteg egészségének javítása, hanem életminőségének javítása is, ami rendkívül fontos.
A csecsemő születésekor levehető őssejtek – vagyis a köldökzsinórvérből, a köldökzsinór szövetből és a méhlepényből – szintén a “felnőtt” őssejtek közé tartoznak. Terápiás alkalmazásukban vagy kutatási céljaikban sem jelentenek etikai problémát. A regeneratív orvoslásnak az EU és a tagállamok egyik kiemelt területének kellene lennie.

Mik azok a klinikai vizsgálatok?

Egy új kezelés biztonságosságának és hatékonyságának igazolása érdekében hosszú távú, ellenőrzött klinikai vizsgálatokat végeznek, szigorú szabályok és felügyelet mellett. Magyarországon a klinikai vizsgálatokat az illetékes egészségügyi hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Minden klinikai vizsgálatnak megvan a saját írásbeli protokollja, amely leírja, hogy mi fog történni a pácienssel, milyen vizsgálatokon fog részt venni, mi a klinikai vizsgálat célja. Ezen protokoll szerint végzik az orvosok a páciens kezelését.
A klinikai vizsgálatok új kezelési lehetőségeket nyitnak meg. Ezek magukban foglalhatják a korábban gyógyíthatatlan betegségek meglévő kezelésének kiterjesztését vagy új kezelés bevezetését. A klinikai vizsgálatok tehát nagy előnyt jelentenek maguknak a betegeknek, mivel innovatív kezelésekhez jutnak.
Ismerje meg az őssejtek jelenlegi alkalmazását világszerte – a klinikai vizsgálatok szerint.

Elvégezhető-e a levétel előzetes szerződéskötés nélkül, az utolsó pillanatban?

Igen. Ha úgy dönt, hogy leveteti és tároltatja gyermeke köldökzsinórvérét, akkor a legjobb, ha szülés előtt körülbelül 1 hónappal regisztrál nálunk. Ha azonban nem sikerül időben regisztrálnia, még akkor is dönthet úgy, hogy bármilyen típusú levételt választ a szüléskor, majd a szülés után kiküldjük Önnek a szerződéseket és a teljesítéshez szükséges dokumentumokat. Ezért szükséges a szülészorvos/kórházi személyzet szóban történő felkérése a köldökzsinórvér és/vagy a köldökzsinór szövet levételére a szülőszobában. A legtöbb magyarországi kórházban található pánikszettünk, amelyek egyikében megvalósulhat a kiválasztott szolgáltatás.
Nem kell semmit magával vinnie a kórházba, csak szóban jelezze, hogy szeretné a levételt. A szülést követően pedig mindent hivatalossá teszünk.

A levétel fájdalmas vagy veszélyes?

Nem. A köldökzsinórvér, a köldökzsinór szövet és a méhlepényszövet levétele teljesen fájdalommentes és biztonságos, akkor végezzük, amikor a babáról és az anyáról már gondoskodtak. A köldökzsinórvér levételének időpontjában a köldökzsinór már el van vágva és rögzítve van, és a gyermek a gyermekorvos gondozásában áll. A gyűjtés sem az anya, sem a gyermek számára nem kellemetlen vagy fájdalmas. A levétel semmilyen módon nem zavarja a szülés szokásos menetét.
A szülés során azonban az orvos elsődleges kötelessége mindig az, hogy gondoskodjon az anya és a gyermek egészségéről, biztonságáról. Ezért rajta múlik, hogy komplikációk esetén elvégzi-e a levételt, vagy sem.

Hogyan történik a levétel, és ki hajtja végre?

A köldökzsinórvér-levételt a szülészorvos vagy képzett egészségügyi személyzet végzi a gyermek megszületése után, a köldökzsinór elvágása és rögzítése után, a placenta megszületése előtt. A köldökzsinórvért steril levételi szettbe gyűjtik, a köldökvénába behelyezik a tűt, majd a vér – a gravitáció hatására – a köldökzsinórból a gyűjtőzsákba áramlik. A Prémium gyűjtés során a vért közvetlenül a placenta ereiből is leveszik, de csak annak megszületését követően.

Milyen mennyiségű vért vagy szövetet vesznek le?

A köldökzsinórvér és/vagy a placenta vérének mennyisége egyedi, és nagymértékben függ a köldökzsinór hosszától, valamint a köldökzsinór és a placenta vérellátásától is. Sem mi, sem a szülészek, sem az édesanyák nem befolyásolhatják a levett vér mennyiségét.
A köldökzsinór szövetének gyűjtésekor magának a köldökzsinórnak körülbelül 15-20 cm-es szakaszát veszik le.
A placenta szövete egészben kerül begyűjtésre. (Magyarországon ez a szolgáltatás jelenleg nem elérhető.)

A köldökzsinórvér vagy szövet levételére még akkor is van lehetőség, ha a köldökzsinórból már kifolyt a vér?

Igen. A köldökzsinór születéstől számított 1 percen belüli elvágása csak csekély hatással van a minta minőségére. A köldökzsinór 1 perc utáni elvágása azonban kisebb térfogatot és alacsonyabb köldökzsinórvér-sejttartalmat eredményez. Ezért azt javasoljuk, hogy késői köldökelvágás esetén vegye figyelembe aPRÉMIUM levételi szolgáltatásunkat (vérvétel a placenta felszíni vénáiból is).

A köldökzsinór elvágásának ideje a szülést követően nincs hatással a levett köldökzsinór szövet és a placentaszövet gyűjtésére, sem azok tulajdonságaira.

Előfordulhat, hogy a levétel sikertelen?

Igen, megtörténhet. A szülés során az orvosok elsődleges feladata a csecsemő és az édesanya gondozása, és csak ezután a köldökzsinórvér levétele.

A köldökzsinórvért császármetszéskor vagy vízben szüléskor is le lehet vetetni?

Igen. Nagyon jó tapasztalatok vannak a köldökzsinórvér levételével kapcsolatban a császármetszés vagy a vízben szülés során is. Természetesen a baba és az édesanya egészsége fontosabb, mint a köldökzsinórvér levétele, emiatt komplikációk esetén a szülészorvos maga dönti el, hogy lehetséges-e a gyűjtés elvégzése.

A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyának is levehetik a köldökzsinórvérét?

Igen. A köldökzsinórvért akkor is le lehet venni, ha az anya terhesség alatt cukorbetegségben, preeclampsiában (korábbi nevén: gestosisban) vagy egyéb betegségekben szenved. A gyűjtést csak abban az esetben nem végezzük el, ha az anya a terhesség alatt bizonyítottan HIV-fertőzést, szifiliszt, hepatitis B- vagy C-fertőzést kapott.

Ikrek számára fontos, hogy mindkét gyermek köldökzsinórvérét tároljuk?

Igen, az. A kétpetéjű ikrek genetikailag nem azonosak, ezért ezen babák köldökzsinórvére is eltérhet. Egypetéjű ikrek esetében sem garantálható a teljes egyezés, és előnyösebb is a két minta megléte, mivel előfordulhat olyan helyzet, amikor mindkét gyermeknek köldökzsinórvérre lenne szüksége.

A terhesség alatt szedett gyógyszerek befolyásolják a köldökzsinórvér minőségét?

Amennyiben orvosa gyógyszeres kezelést rendelt el Önnek, elengedhetetlen, hogy ezt saját és gyermeke érdekében kövesse. A várandós kismamáknak felírt gyógyszerek egyike sem befolyásolja a köldökzsinórvér őssejtjeinek minőségét.

Mennyi a köldökzsinórvér-transzplantáció becsült valószínűsége?

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek forrása, amelyeket jelenleg főként onkológiai és hematológiai betegségekben alkalmaznak, például leukémia, limfóma és szervi daganat esetén, valamint a vérképzés szerzett vagy örökletes rendellenességeinél, illetve immunológiai vagy anyagcsere-betegségek kezelésében és egyéb esetekben alkalmaznak. E betegségek többségében a hematopoézis kudarcot vall a csontvelőben. A vérképző őssejtek felhasználásával végzett csontvelő-regeneráció esetében úgynevezett vérképzőőssejt-transzplantációról beszélünk.
A saját köldökzsinórvér használatának valószínűségét az elvégzett vérképzőőssejt-transzplantációk száma határozza meg. 2019-ig a köldökzsinórvért több mint 40 000 alkalommal használták fel. A saját (autológ) hematopoetikus sejtek átültetésének valószínűsége az életünk során 1: 400. Ezt a számítást amerikai tudósok készítették az egyes betegségek előfordulási gyakorisága és a transzplantációk gyakorisága alapján. * 20 éves korig a valószínűség 1: 5000.
Magának a köldökzsinórvérnek az az előnye, hogy sejtjeit nem terhelik az életünk során szerzett betegségek, orvosi kezelések vagy az öregedési folyamat, és osztódási képességeik is jobbak.
* Nietfeld et al. „Biology of Blood and Marrow Transplantation, 14:316-322, 2008; Lifetime Probability of Hematopoietic Stem Cells Transplantation in the US.

Miért fontos a köldökzsinórvér transzplantációkban való alkalmazása?

A hematopoetikus őssejt-transzplantáció során a transzplantáció egyik fontos paramétere a sejtmagvas sejtek száma. A sejtmagvas sejtek számának együtthatója a beteg testtömeg-kilogrammjában nincs pontosan meghatározva, általában köldökzsinórvér esetében 1 kg-onként
2 × 107 sejtmagvas sejt a javasolt. Ez az együttható azonban magasabb vagy alacsonyabb lehet az adott betegségtől függően.*
Egy adott beteg számára a transzplantációhoz megfelelő sejtmagszámot a transzplantológus határozza meg. Ha ezen értéknél magasabb a beteg súlya, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a köldökzsinórvér-transzplantáció nem alkalmazható. A vérképzőőssejt-források kombinálhatók. Saját vagy testvértől származó köldökzsinórvér esetén lehetőség van a köldökzsinórvér és ugyanazon egyén csontvelőjének kombinálására. **Ilyen eljárást többször alkalmaztak Szlovákiában.

*http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=s0034-83762005000200027&script=sci_arttext

** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803091

A születés során levett őssejtek felhasználhatósága a regeneratív orvoslásban

A köldökzsinórvér kapcsán a regeneratív orvoslásban különféle szöveti károsodásokat (pl. sérülés után) vagy neurológiai betegségeket (például agyi bénulást) kezelnek, ill. a köldökzsinórt vagy a méhlepény szövetét kísérleti kutatásokban alkalmazzák. A perinatális szövetek többféle őssejtet tartalmaznak, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolták. Az őssejtek típusa és mennyisége tanulmányonként nagyon eltérő lehet. Ezenkívül a köldökzsinórvér számos, az őssejteken kívüli komponenst is tartalmaz, amelyek fontosak lehetnek a különféle betegségek kezelésében.

Kombinálható-e a köldökzsinórvér a csontvelővel?

A vérképzőőssejt-források kombinálhatók. Saját vagy testvértől származó köldökzsinórvér esetén lehetőség van a köldökzsinórvér és ugyanazon egyén csontvelőjének kombinálására (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803091). Ilyen eljárást többször alkalmaztak már a világban.

Mely betegségek esetében alkalmazható a családi őssejtbankban tárolt köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér főleg a vérképző őssejtek gazdag forrása, amelyeket jelenleg főleg bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémiák, limfómák, szervi daganatok, immunrendellenességek vagy anyagcserezavarok kezelésében alkalmaznak. A vérképző őssejtek károsodás után regenerálhatják a csontvelőt, majd helyreállíthatják a vérképzést. Ezt az állapotot vagy maga a betegség okozhatja, vagy kemoterápia után károsodik a csontvelő. A hematopoetikus őssejtek felhasználásával csontvelő-regenerációt lehet végezni, amely az úgynevezett hematopoetikus őssejt-transzplantáció. Ilyen eljárást világszerte több mint 80 különböző betegség kezelésére hajtanak végre.
Jelenleg több száz klinikai vizsgálat zajlik a köldökzsinórvér potenciáljának vizsgálatára az onkológia vagy hematológia hagyományos körén kívül eső betegségek esetében, ezek a hemato- (onkológiai) betegségek, immunrendellenességek, neurológiai vagy érrendszeri betegségek.

A köldökzsinórvér többször is felhasználható?

A vérképző őssejtek transzplantációjakor a köldökzsinórvér-egységből származó összes vérképző sejtet alkalmazzák, így az előkészített transzplantátumot normál esetben csak egyszer használják fel.

Több zsákban történő tárolás esetén, csakúgy, mint a PRÉMIUM levétel során (az összegyűjtött köldökzsinórvér mennyiségétől függően), csak az egyiket lehet használni. Ezt a kezelőorvos fogja eldönteni.

A sejtszaporítás célja a levett minta korlátozott sejtszámú kérdésének kezelése, azaz a transzplantátumban lévő sejtek számának növelése, valamint a köldökzsinórvér egy egysége szélesebb körű felhasználásának lehetővé tétele felnőtteknél, illetve lehetőség biztosítása többszöri felhasználására. Ez jelentősen kibővítheti a köldökzsinórvér őssejtjeinek használatát.

Sejtszaporítás (expanzió). Hogyan halad a kutatás?

A hematopoetikus őssejtek szaporításának célja a levett minta korlátozott sejtszámú kérdésének kezelése, azaz a transzplantátumban lévő sejtek számának növelése, valamint a köldökzsinórvér egy egysége szélesebb körű felhasználásának lehetővé tétele felnőtteknél, illetve lehetőség biztosítása többszöri felhasználására. Ez jelentősen kibővítheti a köldökzsinórvér őssejtjeinek használatát.

Jelenleg számos klinikai vizsgálat* zajlik a szaporított vérképző őssejtek betegeknek történő beadása hatékonyságának és biztonságosságának igazolására. Számos tanulmány már a második és a harmadik fázisban van, ami arra utal, hogy a szaporított sejtek használata a jövőben a klinikai gyakorlat részévé válhat.

*https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=&term=Expanded+Cord+Blood&type=&rslt=&recrs=a&recrs=f&recrs=d&recrs=e&age_v=&gndr=&intr=Expanded+Cord+Blood&titles=&outc=&spons=&lead=&id=&cntry=&state=&city=&dist=&locn=&rsub=&strd_s=&strd_e=&prcd_s=&prcd_e=&sfpd_s=&sfpd_e=&rfpd_s=&rfpd_e=&lupd_s=&lupd_e=&sort=

Egyik gyermekünk köldökzsinórvérét már tároljuk. Van értelme a másikét is tárolni?

Igen, egy másik személytől származó hematopoetikus sejtek transzplantációja során az elsődleges kritérium a donor és a recipiens közötti kompatibilitás (HLA-egyezőség). Annak a valószínűsége, hogy a testvérek 100%-ban azonosak, legfeljebb 25% a valószínűsége. 50%-os megegyezésük valószínűsége 50%. Ebben az esetben haploidentikus testvérekről beszélünk. A gyermekes szülők szintén haploidentikusak, mivel a gyermek minden szülőtől örökli a genetikai állományának felét.

Milyen betegségek esetében használhatóak a saját vérképző őssejtek, és mikor egy donortól, például egy testvértől kapott?

A különbség mindenekelőtt a betegség típusában rejlik. Egyes betegségek kezelésére saját vérképző őssejteket használnak, mások esetében donortól származó sejtekre van szükség. A kezelőorvosok és az ajánlások döntenek arról, hogy mely őssejtek a megfelelőek. A betegségek listáját itt találja.

Mi a különbség a köldökzsinórvér adományozása és a családi bankban való tárolás között?

Ha a köldökzsinórvért egy családi őssejtbankban tárolja, akkor Ön annak kizárólagos tulajdonosa, és szükség esetén használatra kész.
Ha köldökzsinórvért adományoz, humánus cselekedetet hajt végre, de lemond a transzplantátum felett gyakorolt jogairól. Az adományozott vér a donornyilvántartó tulajdonát képezi, és bárhol a világon található beteg páciens kezelésére felhasználható. Előfordulhat olyan helyzet, amikor gyermekének köldökzsinórvérre van szüksége, amelyet Ön a donornyilvántartásnak adományozott, de azt már egy másik beteg kezelésére felhasználták. Magyarországon nem adományozható köldökzsinórvér, mivel nem működik jelenleg közösségi őssejtbank.

Milyen előnyökkel jár a köldökzsinórvér családi bankban történő tárolása?

A köldökzsinórvér családi köldökzsinórvérbankban történő tárolása garantálja az őssejtekhez való azonnali hozzáférést. A tárolt köldökzsinórvér felhasználásra kész, a beteget nem kell kitenni a megterhelő csontvelőgyűjtésnek. Ezenkívül a köldökzsinórvér őssejtjeinek összetétele és minősége egyedülálló, születéskor veszik le őket, ezért „tiszták”: nem terheli őket sem betegség, sem orvosi terápia, sem szervezetünk öregedési folyamatai.

Adományozhatok köldökzsinórvért?

AA köldökzsinórvér Magyarországon nem adható át köldökzsinórvér-adományozók nyilvántartásába, mivel nem működik jelenleg közösségi őssejtbank Magyarországon. A köldökzsinórvér adományozására a következők vonatkoznak az EU-n belül:
• a köldökzsinórvér adományozása az édesanya számára ingyenes;
• a köldökzsinórvér tulajdonosa a köldökzsinórvér-adományozók nyilvántartásáért felelős intézmény;
• a köldökzsinórvért a világ bármely olyan betegének biztosítják, akinek szüksége lehet rá;
• ha egy gyermeknek szüksége van erre a köldökzsinórvérre, amelyet a donornyilvántartásba adtak, nincs garancia arra, hogy az továbbra is rendelkezésre áll;
• a donor kiválasztása az alkalmazandó uniós és nemzeti jogszabályok által szabályozott kritériumok szerint történik;
• az előírt kritériumoknak nem megfelelően levett köldökzsinórvért megsemmisítik vagy tudományos célokra használják fel.

Miért szigorúbbak az adományozás kritériumai, mint a gyermek saját felhasználására történő levétel kritériumai?

A köldökzsinórvér, amelyet az édesanyák adományoznak a donornyilvántartásnak, független (külföldi) személyek számára készül. Egy ember sejtjeit bevisszük egy másik, idegen ember testébe. Ez egy nagyon komoly beavatkozás a beteg szervezetének. Ezért mind a törvényi, mind az orvosi kritériumokat meghatározzák a donor kiválasztására. A szigorú szelekció célja a páciens – a jövőbeni potenciális befogadó – védelme. A szelekció célja, hogy kiküszöbölje a betegség átadásának minden lehetséges kockázatát a beteg számára. A saját köldökzsinórvér használata hasonló az autotranszfúzióhoz. Saját sejteket viszünk be a szervezetbe, amelyek valamikor a gyermek testének részei voltak. Ezek a sejtek genetikailag azonosak, ezért nem terhelik a szervezetet, mint az idegen sejtekkel való „találkozások” esetében.

A feldolgozás során nem áll fenn a köldökzsinórvér-transzplantátumok összekeverésének veszélye?

A köldökzsinórvér kezelésének alaposan kidolgozott rendszere megakadályozza a transzplantátumok összecserélhetőségét. Minden köldökzsinórvér-graft kettős jelölési rendszerrel van ellátva. Minden graftnak két egyedi azonosítószáma van. Ezenkívül a tárolt köldökzsinórvért és annak a személynek a személyazonosságát, akinek felhasználásra kerül a graft, rutinszerű genetikai vizsgálatokkal ellenőrzik a végfelhasználás előtt.

Hogyan tárolják a köldökzsinórvért?

A feldolgozott köldökzsinórvért speciális biológiai tartályokban, folyékony nitrogénben tároljuk -150°C alatti hőmérsékleten. Ez a rendszer teljesen független az áramellátástól vagy más energiafajtáktól. A folyékony nitrogén mennyiségét és a tartályban lévő hőmérsékletet monitoringrendszer ellenőrzi. A rongálás ellen a tárolóhelyeket a személyzethez és a rendőrséghez bekötött riasztórendszer biztosítja, míg maga az épület egy biztonsági szolgálat által folyamatosan őrzött területen található.

Mennyi ideig tárolható a köldökzsinórvér?

A tárolt élő sejtekkel (spermiumok, csontvelő, köldökzsinórvér stb.) végzett korábbi kutatások azt mutatják, hogy a folyékony nitrogénben végzett krioprezerválás több évtizedig, vagy akár a végtelenségig életképes állapotban tartja a sejteket. Más, közvetlenül a köldökzsinórvérrel kapcsolatos vizsgálatokban összehasonlították a mintákat több hónapos és több éves tárolás után, míg a megfigyelt minták minősége 25 év után sem különbözött. Korábbi kutatások alapján elmondható, hogy a tárolt köldökzsinórvérnek nincs lejárati ideje.

Mit jelentenek a tanúsítványon szereplő adatok?

Az a bizonyítvány, amelyet körülbelül egy hónappal azután kapott, hogy a köldökzsinórvér-levétel megtörtént, tartalmazza a sejtmagvas sejtek számát. A köldökzsinórvér-őssejtek azon képessége, hogy megtelepedjenek és helyreállítsák a hematopoézist, az átültetett sejtmagvas sejtek számától (sűrűségétől) függ (ez a köldökzsinórvér egysége).
A sűrűséget, illetve ezen sejtek számát az édesanya nem tudja befolyásolni. Még előre megbecsülni sem lehet (például, ha van X ml köldökzsinórvér, akkor X számú magsejt lesz).
Magában a hematopoetikus őssejt-transzplantációban a döntő paraméter az átültetett sejtmagvas sejtek száma, a köldökzsinórvérrel kezelendő betegséggel kombinálva.

Még nem kaptam meg a Tanúsítványt, mikor várható?

Ha 5-6 hét elteltével sem kapta meg a Tanúsítványt, hívjon minket központi ügyfélszolgálati telefonszámunkon: +36 1 248 0008. Az igazolást ajánlott levélben küldjük a Köldökzsinórvér-levételi és -tárolási szerződésben Ön által megadott címre.

Milyen előnyöket kínál a Cord Blood Center?

A Cord Blood Center több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezik, és Európa második legnagyobb köldökzsinórvérbankja. Ügyfeleinknek azonban többet kínálunk, mint a köldökzsinórvér gyűjtését és tárolását! Saját támogatói programjaink a következőket tartalmazzák:

 • Transzplantáció Támogatói Program – szakmai konzultációt, a standard kezelhető betegségek esetében a transzplantáció költségeinek megtérítését biztosítjuk saját köldökzsinórvérrel, legfeljebb 155 000 euró értékig, valamint a személyes költségek megtérítését legfeljebb 30 000 euró értékig. További információ a Transzplantáció Támogatói programról.
 • Segítő Kéz Program – aktívan segítséget nyújtunk olyan családoknak, akiknek van tárolt köldökzsinórvére, és amelyből származó őssejtekkel kezelhető a páciens a korszerű őssejtterápiával – a legmodernebb felhasználásának részeként – a kísérleti orvoslás területén. További információ a Segítő kéz programról itt.
 • Ingyenes indikált köldökzsinórvér levételi program – ha koraszülött a gyermek, azaz, ha a várandósság 28. hete előtt megindul a szülés, illetve, ha a születést követő 5. percben az Apgar-érték 5 alatti, akkor a köldökzsinórvér, a köldökzsinór szövet és a méhlepény gyűjtését és tárolását ingyenesen biztosítjuk. További információ az Ingyenes indikált őssejt levételi programunkról itt olvashat.

Milyen módszerrel dolgozható fel a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér különféle kézi és automatizált módszerekkel dolgozható fel. A köldökzsinórvér-feldolgozási eljárások bankonként eltérőek lehetnek. Minden egyes köldökzsinórvérbank maga dönti el, hogy melyik módszert alkalmazza.

Számos feldolgozási módszer a köldökzsinórvér-egység térfogatának csökkenéséhez vezet. A nagy térfogatú egységek tárolási nehézségeket okoznak, mivel a folyékony nitrogénben való tárolás korlátozott és drága.1 A köldökzsinórvérbankunkban alkalmazott feldolgozási módszer célja nem a köldökzsinórvér-egységek térfogatának csökkentése. A köldökzsinórvér szétválasztása olyan összetevők elvesztését eredményezi, amelyek fontosak lehetnek a különböző betegségek kezelésében. A köldökzsinórvér szétválasztása során a következő sejtek és más, kis méretű összetevők is eltávolításra kerülnek, amelyek hasznosak lehetnek, mint például különböző biológiailag aktív anyagok, exoszómák2 és egyéb összetevők, amelyek funkciója jelenleg nem teljesen ismert. A köldökzsinórvér-plazma is gyógyító potenciállal rendelkezik a regeneratív gyógyászatban3. A köldökzsinórvérbankunkban alkalmazott módszerrel feldolgozott köldökzsinórvér tárolásakor nem jelent gondot a különböző komponensek, például a vörösvértestek elkülönítése, ha szükséges.4

 1. https://www.pnas.org/content/92/22/10119.short
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X1731817X
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6237605/
 4. https://ashpublications.org/blood/article/118/2/480/28510/Response-the-controversy-of-red-blood-cell-replete

Milyen előnyökkel jár a Cord Blood Center által alkalmazott köldökzsinórvér-feldolgozási módszer?

A Cord Blood Center, mint ahogy számos egyéb köldökzsinórvérbank is világszerte, részleges plazmaredukálási módszert alkalmaz.

Az általunk feldolgozott köldökzsinórvér akár 25%-kal több sejtmagvas (TNC) sejtet tartalmazhat, mint azok az egységek, amelyekben a vörösvértesteket leválasztják.1 Célunk, hogy megőrizzük a sejteket és egyéb, kis méretű, hasznosnak bizonyuló komponenseket is a vérből, mint például a különböző biológiailag aktív anyagokat, exoszómákat2 és más olyan komponenseket, amelyek funkciója jelenleg nincs még részletesen dokumentálva.

A köldökzsinórvérbankunkban alkalmazott módszerrel feldolgozott köldökzsinórvér tárolásakor nem jelent problémát, hogy szükség esetén különböző komponenseket, például vörösvérsejteket tároljunk.1

 1. https://ashpublications.org/blood/article/118/2/480/28510/Response-the-controversy-of-red-blood-cell-replete
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X1731817X

Milyen kritériumok alapján válasszuk ki a köldökzsinórvér bankot?

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levétele és tárolása egy hosszú távú döntés, amelyet a leendő szülők sok évre előre meghoznak. Döntésük meghozatalakor fontos utánajárniuk, hogy az adott köldökzsinórvérbank a számukra legmegfelelőbb szolgáltatást tudja-e nyújtani. Arról is meg kell győződniük, hogy a tárolt köldökzsinórvérüket és szövetüket szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelően dolgozzák-e fel, biztonságosan tárolják-e, és bármikor hozzáférhetők-e az esetleges kezeléshez.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy az árképzés jelentősen eltér az egyes köldökzsinórvérbankok esetében. Az árak és szolgáltatások összehasonlításakor fontos szempont lehet, hogy az alapáron felül milyen egyéb költségek merülhetnek fel: pl. külön kell-e fizetni a levételi szettdobozért, az osztott tárolásért; milyen költségek merülhetnek fel a köldökzsinórvér/-szövet szennyeződése esetén, milyen támogató programokat biztosítanak az ügyfelek számára, és hogy ezek a szolgáltatás részét képezik-e, vagy csak plusz díj ellenében vehetők igénybe. A szülőknek gondosan kell mérlegelniük.

Miért válassza a Cord Blood Centert?

A Cord Blood Center több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, és Európa második legnagyobb köldökzsinórvérbankja, mely 7 országban – Svájcban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban és a Cseh Köztársaságban – van jelen. A Cord Blood Center a kezdetektől fogva elkötelezett a gyógyítás mellett. Már 150 köldökzsinórvér-egységet bocsátottunk ki kezelésre. További információk a kibocsátott egységekről: Orvosi kezelésre kiadott köldökzsinórvér-egységek – Cord Blood Center Group

 • Több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezünk az őssejtek feldolgozásában és tárolásában.
 • Mára több mint 167 000 ügyfél választott bizalommal bennünket.
 • Szolgáltatásunk magas minőségét az őssejtbankunkból a világ minden tájára felhasználásra sikeresen kiadott 150 minta igazolja.
 • Ügyfeleink különböző levételtípusokból választhatnak.
 • Évenkénti, 10 éves vagy 20 éves tárolási futamidővel rendelhetőek meg a szolgáltatásaink.
 • Részletfizetési lehetőséget kínálunk, hogy könnyítsük az esetleges anyagi terheket.
 • A számla kiállítása csak 4-6 héttel a gyermek születését követően, a laboratóriumi eredmények kiértékelése után történik.
 • Fizetési kötelezettség minden esetben csak a sikeresen levett őssejtminta alapján keletkezik.
 • Nincs előleg, és külön adminisztrációs költséget sem számolunk fel; a levételhez kapcsolódó összes költséget a levételi díj tartalmazza.
 • Cégünk a kezdetektől elkötelezett a gyógyítás mellett.
 • Egyedi támogatói programokat biztosítunk ügyfeleink számára: Segítő Kéz Program, Transzplantáció Támogató Program, Indikált Őssejtlevételi Program.
 • Világszerte elfogadott akkreditációkkal rendelkezünk.

Nemzetközi cégcsoportként a stabil pénzügyi háttér biztosítása mellett, kiterjedt kapcsolatrendszerünknek és több évtizedes szakmai tapasztalatunknak köszönhetően lehetőségünk van ügyfeleink igényeinek maximálisan megfelelni. A nemzetközileg elfogadott és széles körben alkalmazott feldolgozási technológiánknak köszönhetően a lehető legszélesebb körű sejtmegőrzést tudjuk biztosítani.

Jól képzett kollégáink naprakész információkkal látják el ügyfeleinket. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleinket minden esetben szakmailag releváns, hiteles információkkal lássuk el, hogy a leendő szülők a rendelkezésre álló ismeretek alapján megfontolt, fontos döntést hozhassanak.