Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Ismételten sikerült HIV fertőzött páciens eredményes kezelése őssejt transzplantációval

Tartós javulást” értek el őssejtbeültetéssel egy londoni HIV-fertőzött férfinél, melyet a seattle-i Retrovírusok és Opportunista Fertőzések Konferenciáján jelentettek be.

Napjainkig már közel 39 millió ember halálát okozta a HIV 1980-as évekbeli megjelenése óta, és 37 millió fertőzött embert tartanak nyilván világszerte. A világban folyó tudományos kutatásoknak köszönhetően a különböző gyógyszerekkel jól kezelhető a stagnált állapot megőrzése, az állapotromlás elkerülése, de az őssejtekkel végzett transzplantáció új lehetőséget jelent a betegség újabb kezelési módszereinek kidolgozására.

Az orvosok egyelőre tartózkodnak azonban attól, hogy teljesen gyógyultnak nevezzék a férfit, annak ellenére, hogy 18 hónapja sem a HIV, sem a rák nem mutatható ki nála, és már gyógyszert sem szed a fertőzésére.

Az egyszerűen csak „londoni beteg” néven emlegetett férfinél 2003-ban állapították meg a HIV-fertőzést, majd 2012-ben előrehaladott Hodgkin-kórral diagnosztizálták, ami a nyirokcsomókat érintő rosszindulatú daganatos betegség. Utóbbi miatt kapott kemoterápiás és sugárkezelést, később pedig egy HIV-rezisztens donortól származó őssejteket ültettek be neki.

Először, és az egyetlen eddigi esetben 2008-ban kezeltek sikeresen hasonló módszerrel HIV-fertőzöttet Berlinben. Timothy Brown akkor két csontvelő-átültetésen is átesett, az őssejteket egy olyan donortól kapta, aki a CCR5 génje miatt természetes módon védett volt a fertőzés ellen.

Egyes embereknél olyan mutáció fedezhető fel a CCR5 receptort kódoló génekben, amely természetes módon ellenáll a HIV vírusnak, így az nem tud behatolni a T-sejtekbe, így megfertőzni sem tudja a szervezetet. Észak-európai országokban a lakosság körülbelül 10 százalékánál fedezhető fel ilyen mutáció, és a két említett beteg is ilyen emberektől kapott őssejtet.

A szakértők szerint a két férfinél alkalmazott módszerrel valószínűleg nem lehet kezelni a HIV-fertőzöttek többségét, de az eredmények hozzájárulhatnak a megfelelő HIV-terápia megtalálásához.

Forrás: Reuters, Published: 01:03 Tuesday, 05 March 2019


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük