Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Őssejtkezelés csontvelőbetegek számára köldökzsinórvérrel

A köldökzsinórvérből származó őssejtkezelés biztonságos lehet csontvelő transzplantációra váró betegek számára, írja a tanulmány.

A tanulmány eredményei, melyek a Journal of Clinical Oncology-ban lettek publikálva, azt mutatják, hogy a köldökszinórvérrel kezelt vérrákban szenvedő felnőtt páciensek 94%-ánál sikeresen lezárult a kezelés 6 héten belül.

„Habár a köldökzsinórvér transzplantációt már 30 éve használják, a technológia fejlődése lehetőséget kínál a felnőtt betegek eredményeinek javítására”, mondta Mitchell Horwitz professzor, a tanulmány fő szerzője.

A múltban és jelenleg is az orvosok sikerrel végeznek köldökzsinórvér transzplantációt gyermekeknél, de a kis sejtmagvas sejtek száma miatt ez nem mindig működött felnőtt embereknél. A kezelésekben, amit egyetemi kutatók egy csoportja végzett el, testen kívül szaporították fel a köldökzsinórvérből kinyert sejteket, majd beültették felnőtt vérrákban szenvedő páciensekbe. Az eredmények alapján a terápia visszaállította a vér megfelelő értékeit a legtöbb betegnél.

Az immunterápiával foglalkozó cég, a Gamida Cell fejlesztette ki ezt a kezelést NiCord néven, és további sikeres kísérletek után várják a Food and Drug Administration engedélyét.

„A kutatás azt mutatja, hogy egy egység ebből a termékből biztonságosan eljuttatható a pácienseknek az egész világon” mondta Horwitz.

A következő lépés, hogy a gyártó Gamida Cell benyújtja az engedély kérelmét az FDA-hoz. Egy átlagos őssejt transzplantációhoz képest a felépülési idő jelentősen lecsökken a biztonságos érték alá a folyamatban. Ez az az állapot, amikor az immunsejtek száma annyira alacsony, hogy a páciens minden kis fertőzésnek ki van téve. Azáltal, hogy ezt az időt lerövidítették 11 és fél napra, csökkentették a kritikus időszak mértékét is.

Forrás: https://www.upi.com/Health_News/2018/12/05/New-stem-cell-treatment-uses-umbilical-cord-blood-for-bone-marrow-patients/4151544038558/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük