Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Levétel és Szállítás folyamata

A köldökzsinórvér levétele a köldökzsinórból és méhlepényből

A köldökzsinórvér levétele közvetlenül a gyermek megszületését követően történik a köldökzsinór utolsó impulzusának megszűnése után. Maga a köldökzsinórvér levétel teljesen biztonságos és fájdalommentes, mind a gyermek, mind az anya számára. Az újszülöttről a levétel ideje alatt már a gyerekorvos vagy a nővér gondoskodik. A köldökzsinór elkötését és elvágását követően a köldökzsinór fertőtlenítésre kerül és speciális tű segítségével a gyűjtő zsákba veszik le a köldökzsinórvért. A levételt a szülész vagy kiképzett egészségügyi személyzet végzi a szülés típusától függetlenül. Az eljárás pár percet vesz igénybe. Az epidurális érzéstelenítés vagy egyéb gyógyszer beadása a szülés során, ill. különféle terhességi szövődmények, mint pl. preeclampsia, eclampsia, cukorbetegség, a köldökzsinórvér gyűjtését nem befolyásolják.

A méhlepény megszülése után kerül sor a méhlepényből történő köldökzsinórvér levételre oly módon, hogy az orvos, vagy a szakképzett személyzet a méhlepény fertőtlenítését követően, annak ereiből nyeri ki injekciós fecskendők segítségével a köldökzsinórvért. 

A szülés során szülészeti szövődmények esetén a nőgyógyász az, aki eldönti, hogy megfelelőek-e feltételek a köldökzsinórvér levételére, az anya és az újszülött biztonsága a legfontosabb.

A köldökzsinór szövet levétele

A köldökzsinór szövet levétele közvetlenül a köldökzsinórvér levételét követően történik. A köldökzsinór sóoldattal alaposan fertőtlenítésre kerül és kb. 20 cm a levételi edénybe kerül elhelyezésre.

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levehető nem hagyományos helyzetekben is, mint: császármetszés, epidurális anesztézia, vízben történő szülés, koraszülés; anyai betegség, mint cukorbetegség, gestosis.

A köldökzsinórvér vagy szövet levétele azonban semmilyen esetben nem zavarhatja meg az anya vagy a gyermek ellátását, egy nehezebb lefolyású szülésnél nem vezethet a helyzet rosszabbodásához. Komplikációk esetén így sem a köldökzsinórvér, sem a köldökzsinór szövet nem kerül levételre.  A levétel szintén nem valósul meg, ha a leendő anyánál súlyos fertőzést állapítanak meg, például HIV, szifilisz, hepatitisz B vagy C.

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levételére szinte minden magyarországi kórház szülészeti osztályán sor kerülhet. 

A köldökzsinórvér és szövet szállítása

A köldökzsinórvért és köldökzsinór szövetet együttesen a levett anyai vérmintával és a kapcsolódó dokumentációval a szülészetről a laboratóriumba speciális engedéllyel rendelkező futárszolgálat szállítja.

Annak érdekében, hogy a minták időben a laboratóriumunkba kerülhessenek, a szülést követően Önnek vagy családtagjának be kell jelentenie a levétel megvalósulását a szállítás megszervezéséért felelős koordinátorunknak. A bejelentést a lehető legrövidebb időn belül kell megtenni (a levételi szett dobozban kapott utasítások alapján). Ez egy kötelező feltétel annak érdekében, hogy optimális időkeretet lehessen biztosítani a levételi készlet kórházból a laboratóriumba történő szállításához.
A szállítás hatékony összehangolásával és az egyes szakaszok folyamatos nyomon követésével, amelyet a szállításért felelős koordinátorunk hajt végre, biztosítjuk, hogy az összegyűjtött minták a lehető leghamarabb elérjék laboratóriumunkat az optimális minőség érdekében. 

A levett őssejtek biztonságának maximalizálása érdekében a Cord Blood Center minden szükséges intézkedést megtesz a szállítás során.

Az optimális hőmérséklet biztosítása érdekében a levett biológiai minták csomagolása megfelel a hármas csomagolás ADR követelményének. A dobozok, amelyekbe a levételi készlet csomagolva van, ütésálló anyaggal és hőszigeteléssel bélelt. A szállítás során a hőmérsékletet a készletekben található hűtőakkumulátorok segítségével a megengedett hőmérsékleti határok között tartjuk.

Érdeklődik és szeretne többet megtudni? Keressen minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztráljon online itt.