Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Levétel és szállítás folyamata

A köldökzsinórvér levétele a köldökzsinórból és méhlepényből

A köldökzsinórvér levétele közvetlenül a gyermek megszületését követően történik, a köldökzsinór utolsó impulzusának megszűnése után. Maga a köldökzsinórvér-levétel teljesen biztonságos és fájdalommentes, mind a gyermek, mind az anya számára. Az újszülöttről a levétel ideje alatt már a gyermekorvos vagy a nővér gondoskodik. A köldökzsinór elkötését és elvágását követően a köldökzsinór fertőtlenítésre kerül, és speciális tű segítségével a gyűjtőzsákba veszik le a köldökzsinórvért. A levételt a szülész vagy kiképzett egészségügyi személyzet végzi – a szülés típusától függetlenül. Az eljárás pár percet vesz igénybe. Az epidurális érzéstelenítés vagy egyéb gyógyszer beadása a szülés során, ill. különféle terhességi szövődmények, mint pl. preeclampsia, eclampsia, cukorbetegség, a köldökzsinórvér-gyűjtést nem befolyásolják.

A méhlepény megszülése után kerül sor a méhlepényből történő köldökzsinórvér levételre, oly módon, hogy az orvos vagy a szakképzett személyzet – a méhlepény fertőtlenítését követően – a méhlepény ereiből nyeri ki injekciós fecskendők segítségével a köldökzsinórvért.

A szülés során – szülészeti szövődmények esetén – a nőgyógyász az, aki eldönti, hogy megfelelőek-e a feltételek a köldökzsinórvér levételére: az anya és az újszülött biztonsága ugyanis a legfontosabb!

A köldökzsinór szövet levétele

A köldökzsinór szövet levétele közvetlenül a köldökzsinórvér levételét követően történik. A köldökzsinórt sóoldattal alaposan fertőtlenítik, és kb. 20 cm hosszúságú szakaszt a levételi edénybe helyeznek.

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levehető nem hagyományos helyzetekben is, például császármetszés, epidurális anesztézia, vízben történő szülés, koraszülés esetén; illetve anyai betegség (mint cukorbetegség, gestosis) fennállása során.

A köldökzsinórvér vagy szövet levétele azonban semmilyen esetben sem zavarhatja meg az anya vagy a gyermek ellátását, tehát egy nehezebb lefolyású szülésnél nem vezethet a helyzet rosszabbodásához. Komplikációk esetén így sem a köldökzsinórvért, sem a köldökzsinór szövetet nem veszik le. A levétel szintén nem valósul meg, ha a leendő anyánál súlyos fertőzést állapítanak meg, például HIV-et, szifiliszt, hepatitisz B-t vagy C-t.
A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levételére szinte minden magyarországi kórház szülészeti osztályán sor kerülhet.

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet levételére szinte minden magyarországi kórház szülészeti osztályán sor kerülhet. 

A köldökzsinórvér és szövet szállítása

A köldökzsinórvért és köldökzsinór szövetet – együttesen a levett anyai vérmintával és a kapcsolódó dokumentációval – a szülészetről a laboratóriumba speciális engedéllyel rendelkező futárszolgálat szállítja.

Annak érdekében, hogy a minták időben a laboratóriumunkba kerülhessenek, a szülést követően Önnek vagy családtagjának be kell jelentenie a levétel megvalósulását a szállítás megszervezéséért felelős koordinátorunknak. A bejelentést a lehető legrövidebb időn belül kell megtenni (a levételi szett dobozában kapott utasítások alapján). Ez egy kötelező feltétel annak érdekében, hogy optimális időkeretet lehessen biztosítani a levételi készlet kórházból a laboratóriumba történő szállításához.
A szállítás hatékony összehangolásával és az egyes szakaszok folyamatos nyomon követésével, amelyet a szállításért felelős koordinátorunk hajt végre, biztosítjuk, hogy az összegyűjtött minták a lehető leghamarabb elérjék laboratóriumunkat – az optimális minőség érdekében.

A levett őssejtek biztonságának maximalizálása érdekében a Cord Blood Center minden szükséges intézkedést megtesz a szállítás során.

Az optimális hőmérséklet biztosítása érdekében a levett biológiai minták csomagolása megfelel a hármas csomagolás ADR-követelményének. A dobozok, amelyekbe a levételi készlet csomagolva van, ütésálló anyaggal és hőszigeteléssel béleltek. A szállítás során a hőmérsékletet – a készletekben található hűtőakkumulátorok segítségével – a megengedett hőmérsékleti határok között tartjuk.

Érdeklődik és szeretne többet megtudni? Keressen minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztráljon online itt.