Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neuroblastoma kezelése sajátőssejt-beültetéssel

2017 őszén végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) köldökzsinórvérből származó őssejt-transzplantációt.

Erre a transzplantációra Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán került sor. A beültetett őssejtet a Cord Blood Center, Európa második legnagyobb őssejtbankja bocsátotta rendelkezésre, hogy a kétéves kis Letti őssejt-transzplantációja zökkenőmentesen megvalósulhasson. Erre azért volt lehetőség, mert a kislány szülei úgy döntöttek, hogy a gyermek születésekor élnek az őssejtlevétel lehetőségével.

A szakszerűen levett és a szigorú előírásoknak megfelelően tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek, vagyis a beteg gyermek szervezetébe bekerült egészséges sejtek segíthetnek abban, hogy Letti a végleges gyógyulás útjára lépjen. A pár hónapja elvégzett beültetés eredményeképpen beindult a gyermek egészséges vérképzése – a köldökzsinórvér-őssejteknek köszönhetően.

Letti 2015. június 15-én született Miskolcon. A szülők nem is gondolták volna, hogy hamarosan eljön az idő, amikor szükségük lesz a megőrzött köldökzsinórvér-őssejtekre. Hogy miért választották a Cord Blood Centert?

 „A Cord Blood Centerre főként azért esett a választásunk, mert hallottunk a transzplantációs támogatói programjukról, amely egyes súlyos betegségek esetén a gyógykezelésben, illetve személyi költségtérítés megfizetésében jelentős anyagi támogatást nyújthat – ez is egyfajta biztonságérzetet keltett az őssejtek eltárolása mellett” – mondta az édesapa.

2017 tavaszán derült ki, hogy a kicsi lánynál rosszindulatú daganatos tumort találtak a veséjében, majd később már a gerincében is. Eleinte I-es stádiumú Wilms-tumort diagnosztizáltak Lettinél, ami az egyik leggyakoribb gyermekurológiai daganat, ám a csontvelő-biopsziát követően a végső diagnózis IV-es stádiumú neuroblastoma lett. A neuroblastoma a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata, és ebben a stádiumban már – a daganat kiindulási helyétől távol – áttéteket is képez. Magyarországon évente kb. 20-30 új beteget diagnosztizálnak ezzel a kórképpel.

A gyermek kezelését Miskolcon, a megyei kórházban végezték el a nemzetközileg elfogadott protokoll alapján. E szerint a kislány 10 ciklus kemoterápiát kapott, majd 2017 őszén megműtötték, és eltávolították a tumort. A nagyobb dózisú kemoterápiás kezelésnek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt lényegesen erősebb terápiás hatást értek el az orvosok, aminek következtében kialakuló legsúlyosabb mellékhatásokat a betegtől korábban levett és tárolt őssejtek visszaadásával küszöbölték ki. A standard kezelési protokoll szerint ugyanis autológ őssejt-transzplantáció következett, amelyet köldökzsinórvérből származó őssejtekkel végeztek el a Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályon 2017. október 24-én. Két héttel később megtörtént az őssejtek megtapadása, a saját vérképzés beindulása.

Letti ugyan még nem gyógyult meg teljesen, de a karácsonyt már otthonában, a szerettei körében tölthette. Kezelése tovább folytatódott 2018 januárjában a végleges gyógyulás érdekében. Célzottan, a korábban eltávolított daganat helyére adott sugárterápiával is ki kellett egészíteni Letti kezelését.

„Letti jól érzi magát itthon; kicsit még sovány, illetve jó ideig nem mehet közösségbe, de már legalább mindannyian itthon vagyunk, és nagyon reméljük, nem találnak már semmit…” – teszi hozzá a bizakodó édesapa.

Az MIGB-vizsgálat elvégzését követően derül majd ki, hogy Letti teljesen meggyógyult-e, van-e még daganat a szervezetében, illetve, hogy szükségesek-e még további gyógyszeres kezelések.

A napokban elvégzik a kislány teljes genetikai vizsgálatát is, amely a szülők reményei szerint segíthet majd Lettinek a végső gyógyulásban.

A Cord Blood Center sok erőt és kitartást kíván a családnak!

2 hozzászólás
 1. Válasz
  Halkó Szabó Gabriella

  Kedves Szülők!

  Érdeklődni szeretnék hogy azóta hogy van Letti,?
  Köszönöm, es minden jót kívánok.

  Üdvözlettel
  : Halkó Szabó Gabriella

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Kedves Gabriella!
   Köszönjük érdeklődését. A kislány jelenlegi státuszáról nincsenek újabb információink, évente tesszük közzé a gyógyulásának eredményeit.
   Üdvözlettel:
   Cord Blood Center

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük