Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neuroblastoma kezelés saját őssejt beültetéssel

2017. őszén végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) köldökzsinórvérből származó őssejt transzplantációt.

Erre a transzplantációra Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán került sor. A beültetett őssejtet a Cord Blood Center, Európa második legnagyobb őssejt bankja bocsátotta rendelkezésre, hogy a 2 éves kis Letti őssejt transzplantációja zökkenőmentesen megvalósulhasson. Erre azért volt lehetőség, mert a kislány szülei úgy döntöttek, hogy a gyermek születésekor élnek az őssejt levétel lehetőségével.

A szakszerűen levett és a szigorú előírásoknak megfelelően tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén, a beteg gyermek szervezetébe bekerült egészséges sejtek segíthetnek abban, hogy Letti a végleges gyógyulás útjára lépjen. A pár hónapja elvégzett beültetés eredményeképpen a gyermek egészséges vérképzése beindult a köldökzsinórvér őssejteknek köszönhetően.

Letti 2015. június 15-én született Miskolcon. A szülők nem is gondolták volna, hogy hamarosan eljön az idő, amikor szükségük lesz a megőrzött köldökzsinórvér őssejtekre. Hogy miért választották a Cord Blood Centert?

 “A Cord Blood Centerre főként azért esett a választásunk, mert hallottunk a Transzplantációs támogatói programjukról, amely egyes súlyos betegségek esetén a gyógykezelésben, illetve személyi költségtérítés megfizetésében jelentős anyagi támogatást nyújthat, ez is egyfajta biztonságérzetet keltett az őssejtek eltárolása mellett.”- mondta az édesapa.

2017 tavaszán derült ki, hogy a kicsi lánynál rosszindulatú daganatos tumort találtak a veséjében, majd később már a gerincében is. Eleinte I-es stádiumú Wilms-tumort diagnosztizáltak Lettinél, ami az egyik leggyakoribb gyermekurológiai daganat, ám a csontvelő biopsziát követően a végső diagnózis IV-es stádiumú Neuroblastoma lett. A Neuroblastoma a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata és ebben a stádiumban már a daganat kiindulási helyétől távol áttéteket is képez. Évente Magyarországon kb. 20-30 új beteg kerül felismerésre.

A gyermek kezelését Miskolcon a Megyei Kórházban végezték el a nemzetközileg elfogadott protokoll alapján. E szerint a kislány 10 ciklus kemoterápiát kapott, majd 2017 őszén megműtötték és eltávolították a tumort. A nagyobb dózisú kemoterápiás kezelésnek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt lényegesen erősebb terápiás hatást értek el az orvosok, aminek következtében kialakuló legsúlyosabb mellékhatásokat a betegtől korábban levett és tárolt őssejtek visszaadásával küszöbölték ki. A standard kezelési protokoll szerint ugyanis autológ őssejt transzplantáció következett, melyet köldökzsinórvérből származó őssejtekkel végeztek el a Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályon 2017. Október 24-én. 2 héttel később megtörtént az őssejtek megtapadása, a saját vérképzés beindulása.

Letti ugyan még nem gyógyult meg teljesen, de a Karácsonyt már szerettei körében tölthette otthonában. Kezelése tovább folytatódott 2018 januárjában a végleges gyógyulás érdekében. Célzottan, a korábban eltávolított daganat helyére adott sugárterápiával is ki kellett egészíteni Letti kezelését.

“Letti jól érzi magát itthon, kicsit még sovány, illetve jó ideig nem mehet közösségbe, de már legalább mindannyian itthon vagyunk és nagyon reméljük nem találnak már semmit…”- teszi hozzá a bizakodó édesapa.

Az MIGB vizsgálat elvégzését követően derül majd ki, hogy Letti teljesen meggyógyult-e, van-e még daganat a szervezetében ill. hogy szükségesek-e még további gyógyszeres kezelések.

A napokban elvégzik a kislány teljes genetikai vizsgálatát is, amely a szülők reményei szerint segíthet majd Lettinek a végső gyógyulásban.

A Cord Blood Center sok erőt és kitartást kíván a családnak!

2 hozzászólás
 1. Válasz
  Halkó Szabó Gabriella

  Kedves Szülők!

  Érdeklődni szeretnék hogy azóta hogy van Letti,?
  Köszönöm, es minden jót kívánok.

  Üdvözlettel
  : Halkó Szabó Gabriella

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Kedves Gabriella!
   Köszönjük érdeklődését. A kislány jelenlegi státuszáról nincsenek újabb információink, évente tesszük közzé a gyógyulásának eredményeit.
   Üdvözlettel:
   Cord Blood Center

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük