Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Az epilepszia lehetséges kezelése őssejtekkel

A WHO adatai alapján az epilepszia világszerte a leggyakoribb krónikus, komoly agyi megbetegedés, amelyet hirtelen fellépő és ismétlődő rohamok jellemeznek.  Bár a rohamok antiepilektikumokkal kordában tarthatók, a páciensek 30-40 százaléka nem reagál a kezelésre.  Számos kutatás utal viszont arra, hogy az embrionális és magzati őssejtekből képzett neuronok terápiás hatással bírnak az epilepszia kezelésében. Ugyanakkor e sejtek hozzáférhetősége etikai korlátokba ütközik vagy nagyon nehezen hozzáférhető.  A mezenchymális őssejtek azonban egy új és ígéretes eljárást tesznek lehetővé, különösen az epilepszia azon típusainál, ahol a helyi keringés, vagy az agy egy bizonyos területén található specifikus neuronok érintettek.

Egy tanulmányban kínai kutatók genetikailag módosított mezenchymális őssejteket használtak epileptikus aktivitást mutató patkánymodellben, és azt találták, hogy e sejtek infúziója elősegíti az állatok funkcionális felépülését a graftolódott és speciális neuronokká alakult sejtek által, amelyek így biológiai alapanyagként szolgálhatnak az epilepszia kezelésében.

Forrás: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014488612000052

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899313009852

2 hozzászólás
 1. Válasz
  Mátyás Andrea

  Tisztelt Cím,
  az alábbi írással kapcsolatban szeretnék konzultálni egy Önöknél lévő releváns szakemberrel – Az epilepszia lehetséges kezelése őssejtekkel – című cikkel kapcsolatban.
  Köszönettel várom visszajelzésüket
  Mátyás Andrea

  • Válasz
   Krisztina Broderne Geller

   Kedves Andrea!
   Milyen jellegű kérdései lennének? Szakértő kollégáink Pozsonyban és Romániában érhetőek el. Mi tolmácsolni tudjuk nekik kérdéseit. Várjuk szíves válaszát.
   Üdvözlettel
   Cord Blood Center

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük