Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Újszülött testvérének köldökzsinórvére mentette meg egy kisfiú életét

Sikeres hematopetikus őssejt-transzplantáció esetét publikálták a minap: a páciens újszülött testvérének köldökzsinórvérét alkalmazták.

A két éves gyermeket akut mieloid leukémiával diagnosztizálták. A betegség ezen formája a gyermekkori leukémiás esetek 20 százalékát teszi ki.

Édesapja elmondása szerint, a gyermek rosszul reagált a kemoterápiás kezelésre, ez pedig csak súlyosbította a betegség várható lefolyását. Ilyen körülmények között, egyetlen terápiás lehetőség jöhetett szóba: a hematopetikus őssejttranszplantáció.

Hat keserves hónapig kutattak nem rokon őssejtdonor után, ám végül, csak a fiú 8 éves bátyjának csontvelője bizonyult egyedül alkalmasnak. Tavaly szeptemberben azonban megszületett a család legfiatalabb tagja, akinek köldökzsinórvérét levették. A levett egység vizsgálatai immunológiai kompatibilitást mutattak a két testvér között, pedig a tökéletes egyezés esélye mindössze 25-30% volt.

Ez csodálatos hírnek bizonyult, hiszen lehetőséget adott a családnak, hogy a köldökzsinórvér-transzplantáció mellett döntsön, így nem volt szükség a csontvelő sebészeti eljárással történő levételére az idősebb, szintén kompatibilis donor testvértől.

Az édesapa most rendkívül hálás Wu Kangnak, a fiát A Kínai Egyetemi Kórházban kezelő orvosnak.

http://focustaiwan.tw/news/aall/201306260032.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük