Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Agykárosodás gyógyítása testvér őssejtekkel

Az ötéves Samantha Szura egy fulladásos baleset nyomán szenvedett agykárosodást. Testvére köldökzsinórvér-őssejtjeivel gyógyul, amelyeket infúziós kezeléssel adtak be számára.

A kislány ötéves volt, amikor egy úszómedencében fejjel lefelé találták meg. Alig élte túl az esetet, az agya pedig súlyos károsodást szenvedett, de az új kezelésnek köszönhetően remélhetőleg látványosan javul az életminősége.

Tizenegy évvel ezelőtt Samantha szülei, Carrie és Steven, úgy döntöttek, hogy levetetik és tároltatják első gyermekük köldökzsinórvérét, amelyet most Samantha kezelésére használtak fel, mert már bizonyított, hogy az őssejtek elősegítik az agyi sérülések helyreállítását.

“A közeli fulladásos eseményt követően Samantha egy hétig kómában feküdt egy michigani kórházban, a szíve nagyon gyengén vert, de elkezdtem beszélni hozzá, és hirtelen visszatért a pulzusa” – nyilatkozta az édesanyja.

Bár visszatért az életbe a kislányuk, a szülők tisztában voltak azzal, hogy agyi sérülései egész életét meghatározó korlátokat jelentenek majd számára.

“Nem tud járni, nem tud beszélni és nem tud önállóan enni sem” – mondta el Steven Szura.

A szülők felfedeztek egy potenciális új kezelési lehetőséget beteg gyermekük számára: a köldökzsinórvérben lévő őssejtek segítik az új agyi idegkapcsolatok kialakulását, ezáltal segítve a gyermek agyának fejlődését. Szerencsére első gyermekük, Allison születésénél levetették a köldökzsinórvért.

Samantha a Duke Egyetem egyik köldökzsinórvérrel végzett tanulmányában vett részt, amelyet Dr. Joanne Kurtzberg, a Duke Egyetem csontvelő-transzplantációs programjának vezetője irányított. A tanulmány nem az őssejtekre összpontosított, hanem a vér egyik komponensének, a monocitáknak a hatását vizsgálta.

Kurtzberg szerint a kutatások azt mutatják, hogy a monociták olyan speciális vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek „eljuthatnak az agyba, és stimulálhatják azt, hogy új összeköttetéseket hozzon létre az idegrostokban.” Samantha megkapta testvére, Allison köldökzsinórvérét, amelynek befecskendezése körülbelül tíz percet vett igénybe.

A köldökzsinórvérnek az agyra gyakorolt hatását szintén vizsgálják, annak érdekében, hogy ez segíthessen az autizmusspektrum-zavarban és agyi bénulásban szenvedő betegeknél.

A szülőknek még néhány hónapot várniuk kell a transzplantációt követően, mielőtt megtudják, hogy az eljárás milyen hatással lesz Samanthára.

Forrás: https://metro.co.uk/2019/03/15/brain-damaged-girl-5-receives-sisters-umbilical-cord-blood-hope-recover-8909911/

Egy hozzászólás
  1. Válasz
    Kovács roland

    Ez nagyon fel keltette a figyelmemet sajnos a kis fiam 11percig volt oxigén híjány ban 2honapos korában fuladásos halála volt még fulat a bukástol rá adásul egy Budapesti kórházban történt meg súlyosan károsodott az agya merevedik az egyik fele nagyon halása látása el ment nyelést újra kellet tanulja de a szivorésze nem jőt vissza végtagjai nm mozgasa epilepciás görcsei is vannak amik fájdalmasan neki és sokat sír… Kis segítség kellene.. S. O. S

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük