Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A Wharton-kocsonya fokozza a szájpadhasadék helyreállítását

Charles S. Cox, Jr., M.D.

Az ajak- és szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok) az igen gyakori születési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike.

A terhesség negyedik és kilencedik hete között a magzat fejének mindkét oldalán lévő szövetek a központ felé haladnak, és összeállnak, hogy az arcot kialakítsák. Ha a magzat fejlődése során a két oldalról, valamint középről növekvő, az orr- és szájüreget kialakító és egymástól elválasztó szövetek, nem nőnek össze megfelelően – a fejlődési rendellenesség súlyosságától és lokalizációjától függően- a csecsemő ajak- illetve szájpadhasadékkal születhet.

Napjainkban az ajak- és szájpadhasadékos csecsemők többségét diagnosztizálni lehet a terhesség 24. hetéig a rutinszerű ultrahangvizsgálatokkal. Ez lehetővé teszi a szülők és az orvosok számára, hogy felkészüljenek a szájpadhasadék helyreállítására a születést követően. Ha a helyreállításhoz köldökzsinórból származó Wharton-kocsonyát is használnak a műtét hatékonyságának növelésére, akkor a szülők előre tudják, hogy meg kell szervezniük a köldökzsinór gyűjtését és tárolását.

Számos műtéti megközelítés létezik egy szájpadhasadék javítására, attól függően, hogy milyen típusú hasadék áll fenn és milyen egyéb egészségügyi problémák merülnek fel. Ha a hasadék kiterjed az alveoláris gerincre, amely strukturálisan támogatja a középső felületet, és a fogak aljzatát tartja, akkor a hasadékot csontvelővel kell kitölteni. Hagyományos terápia részeként a sebészek az alveoláris nyálkahártyát a medence csípőcsontból kinyert csontvelővel javítják. Ez a megközelítés a gyermeket további sebészi beavatkozásra kényszeríti, amely kényelmetlenséggel és kockázatokkal jár.

A Texas-i Egyetemen dolgozó csoportunk olyan megközelítést dolgozott ki, amely a köldökzsinór szövetét, mint csontátültetést alkalmazza az alveoláris hasadékok javítására. A köldökzsinórban található zselatinos tömeg, a Wharton-kocsonya mesenchymális sejteket / szöveti sejteket tartalmaz, amelyek támogatják a csontok összenövését, és csontsejtekké, azaz oszteoblasztokká képesek alakulni. Még homogenizált állapotban is, a kollagén szálak a köldökzsinór szövetben olyan strukturális jellemzőkkel bírnak, amelyek lehetővé teszik, hogy betömjék a rést, amelyet az alveoláris nyálkahártya javítása során kell áthidalni. Ez különösen nagy előnyt jelent a gyermek csontvelőjével szemben, ami olyan folyadék, amely nem tudja áthidalni a hasadékot állvány nélkül.

A köldökzsinórban található őssejtek izolációs feldolgozási technikáival ellentétben a kollagén mátrix enzimatikus emésztése révén próbáljuk meg megőrizni a glikozaminoglikánban és hialuronsavban gazdag kollagén mátrix szerkezetét. Olyan egyedülálló eszközöket fejlesztettünk ki, amelyek szelektíven eltávolítják a köldökzsinór vérereket és az amnion köteget a Wharton-kocsonyától. Célunk egy olyan szöveti termék izolálása, amely csak mezenchymális sejteket / szöveti sejteket tartalmaz, nem pedig hámsejtes őssejteket, amelyek megtalálhatók az erek vagy a köldökzsinór külső falaiban.

Az izolált Wharton-kocsonyát ezután egy speciális krioprezerváló oldat és egy speciális hűtési módszer segítségével megüvegesítjük. Az újjáélesztett sejtek 70% -a életképes és a mátrix megtartja az eredeti szerkezeti jellemzőit, amely kiváló átültethető szövetet biztosít a szöveti regenerációhoz.

Az alveoláris nyálkahártya-javítás műtéti beavatkozáshoz csupán 15-20 g vagy 20cc Wharton-kocsonya szükséges, amely egyetlen köldökzsinórból beszerezhető. Több pre-klinikai vizsgálatot végeztünk állatokon, amelyek azt mutatják, hogy ez a módszer javítja a hasadékok gyógyulását. Ezeket a vizsgálatokat nagyobb testű állatokkal végzett kísérletekben is megismétlik, ahogyan azt az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) megköveteli, mielőtt ajak- és szájpadhasadékos gyermekeken végeznénk el a beavatkozást. Azt várjuk, hogy a következő kb. 12-18 hónapban kezdhetjük el a klinikai vizsgálatokat, ha már minden összetevőt leteszteltünk.

Dr. Charles S. Cox, a gyermeksebészet professzora, George és Cynthia Mitchell az idegtudomány elismert szaktekintélyei, a Gyermekgyógyászati Sebészeti Klinika Laboratóriumának és Gyermekgyógyászat a Regeneratív medicinában Programnak a vezetői a texasi Medical University of Houston Rehabilitációs Orvostudományi Egyetemen.

Dr. Charles S. Cox a Texas Trauma Intézet társigazgatója, és a Texas Medical Centerben a Texas-Houston / Children’s Memorial Hermann Kórházban a gyermekgyógyászati trauma program vezetője. Dr. Cox több mint 150 tudományos publikáció és 20 könyvfejezet szerzője. A texasi őslakos Dr. Cox Afganisztánban is szolgált a 82. légi szállítású hadosztály 909. Orvosi különítményében 2002-ben.

Dr. Cox több tudományágat átfogó erőfeszítéseket tesz a traumás sérülések, az újraélesztés és a sürgősségi ellátás problémáinak megoldására. Kutatásaink nagy része a traumás agysérülések progenitor sejt alapú terápiájára (őssejtekre) és a kapcsolódó idegrendszeri sérülésekre (hipoxiás ischaemiás encephalopathia, stroke és gerincvelő sérülés) terjed ki mind gyermekek, mind felnőttek esetében. A kutatási programot 1998 óta finanszírozza, és a legmodernebb laboratóriumi létesítményekben dolgozik. Ebből a munkából három biotechnológiai vállalkozást indított el: az EMIT Corporation, a Coagulex, Inc. és a Cellvation, Inc., melyeket különböző kockázati csoportokon keresztül finanszíroznak. A kutatások nagy részét a Cord Blood Registry® (CBR®) szponzorálja.

Forrás: https://parentsguidecordblood.org/en/news/whartons-jelly-augment-cleft-palate-repair

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük