Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinór elszorítása és a köldökzsinórvér levétele

Az elmúlt években sokat vitatkoztak arról, hogy a születéskor a köldökzsinór elszorításának ideje milyen hatással van az újszülöttre. Mivel sok szülő a csecsemő születésekor fontolóra veszi a köldökzsinórvér levételét, felmerül bennük a kérdés, lehetséges-e a köldökzsinór levétele és későbbi tárolása egy köldökzsinórvérbankban, ha szeretnék, hogy a vér a gyermekbe folyjon a pulzáló köldökzsinórból. A válasz: IGEN. Ha kíváncsi, hogy ez milyen feltételekkel valósulhat meg, olvasson tovább.

A késleltetett köldökzsinór-elszorításnak a terhesség 37. hete előtt világra jött koraszülötteknél van inkább jelentősége. A koraszülött csecsemőkkel kapcsolatban ellentmondásos véleményeket fogalmaztak meg, és tény, hogy az utóbbi évtizedekben inkább közvetlenül a szülés után került sor a köldökzsinór elvágására. A különböző világszervezeteknek eltérő ajánlásaik vannak a köldökzsinór elszorításának időpontjára vonatkozóan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például azt javasolja, hogy a köldökzsinórt egy-három perccel a születés után szorítsák el. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége szerint azonban a köldökzsinór elszorításának ideális ideje a szülés utáni 30-60 másodperc.

A késleltetett köldökzsinór-elszorítás nem akadályozza a köldökzsinórvér levételét és tárolását.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek széles körben használt forrása. A vérképző őssejtek transzplantációja a mai napig az egyetlen gyógymód bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémia, limfóma, a szervek rákos megbetegedései, immunrendellenességek vagy anyagcserezavarok esetén.

A késleltetett köldökzsinór-elszorítás a köldökzsinórvér-levételre gyakorolt hatását vizsgáló 2018-as tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a köldökzsinór szülést követő 1 percen belüli elszorítása csekély negatív hatást gyakorol a köldökzsinórvér-egység levételére, és a cellularitása sem csökken. A köldökzsinór 1 perc utáni elszorítása kisebb térfogatot és alacsonyabb sejttartalmat eredményez.

Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy – szülészorvosával egyeztetve – a köldökzsinórt 1 percnél tovább szeretné hagyni pulzálni (azaz nem kívánja elszoríttatni), van megoldás a hematopoetikus őssejtek levételére – a placentában lévő vér levétele (a méhlepény felszíni vénáiból) a PRÉMIUM szolgáltatás keretein belül történik.

A köldökzsinórvér levétele mellett a családi köldökzsinórvérbank, a Cord Blood Center a köldökzsinór szövetének levételét és tárolását, valamint Európában egyedüli őssejtbankként a méhlepény megőrzését kínálja az egyes tagállamokban. A köldökzsinór elszorításának ideje a szülést követően nincs hatással a levett köldökzsinór és placenta szövetének levételére és tulajdonságaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük