Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Letti története: A sérvgyanútól egészen a 4. stádiumú neuroblastoma sikeres saját köldökzsinórral végzett kezeléséig

Letti még nem volt két éves sem, amikor az élete fenekestől felfordult. Az addig egészséges kislánynak és szüleinek nehéz utat kellett megtennie a gyógyulásig, hogy ma újra gondtalanul mosolyoghasson. A Cord Blood Center családi őssejt bankban tárolt saját köldökzsinórvére segített a gyógyulásban neki.

2016 szeptemberében minden meglehetősen ártatlanul kezdődött. Egy rutinvizsgálat során a gyerekorvosnak úgy tűnt, hogy valami nincs rendben Letti hasüregével, ezért sérv (hernia) gyanújával további kivizsgálásokra küldte. Az ultrahangos vizsgálat során az orvosok azonban semmit nem találtak, és azt ajánlották, hogy 5 hónappal később térjenek vissza ellenőrzésre. Éppen a következő kontrollvizsgálaton, 2017. március 10-én derült ki, hogy Lettinek a bal veséje egy rosszindulatú képződmény miatt megnagyobbodott. Az orvosok azonnal felvették a kapcsolatot a miskolci onkológiai osztállyal, ahol előzetesen megerősítették, hogy Wilms-tumorról lehet szó – általában jól kezelhető rosszindulatú megbetegedés, statisztikailag a kezelések 80%-a sikeres.

Nem tudták, hogy mi vár rájuk

„Az ultrahang után azt mondták nekünk, hogy menjünk haza, játszunk sokat a szabadban, mert nagyon hosszú kórházi kezelések következnek,” – emlékezik vissza Letti édesapja. Különböző vizsgálatok következtek és megkezdték a kemoterápiát, ám a kezelés nem hatott. Időközben áttétek jelentek meg, ami arra engedett következtetni, hogy Letti betegsége valószínűleg súlyosabb. „A 2017. május közepén elvégzett szövettani vizsgálat megerősítette, hogy súlyosabb betegséggel állunk szemben, méghozzá 4. stádiumú neuroblastomával” – teszi hozzá könnyes szemmel az édesapa. „Ugyanakkor az orvostól megtudtuk, hogy a gyógyulásra csak 30%-os esély van. Ha azonban a tumor műtéti eltávolítása sikeres lesz, akkor a gyógyulás esélye 50%-ra nőhet.”

Az elsődleges kezelés nem hatott

Letti a műtét előtt kemoterápiával egybekötött kórházi kezelést kapott, összesen 16 terápiát. Hősiesen kitartott annak ellenére is, hogy lefogyott és orrszondát vezettek be neki. 2017 nyaráig Letti gyakorlatilag folyamatosan kórházban volt, ám a kezelés nem a várt módon hatott. A daganat mérete (hozzávetőleg 6×3 cm) gyakorlatilag nem változott és a kevés pozitív eredmény egyike az áttétek enyhe csökkenése volt. „Ekkor már tudtuk, hogy az egyetlen reményünk a gyógyulásra a daganat műtéti eltávolítása” – ábrázolja a helyzetet a gondoskodó apa. „A beavatkozásra, amit a sebészek magas kockázatúnak, sőt, életveszélyesnek minősítettek, 2017. szeptember 29-én került sor a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban és Egyetemi Oktatókórházban. A közel hétórás műtét lefolyása kielégítő volt, az orvosoknak sikerült eltávolítani az összes tumorsejtet. A betegség stádiuma miatt azonban az orvosoknak a daganattal együtt el kellett távolítania az egész bal vesét is. Szerencsére Letti nagyon gyorsan felépült és igazi harcosként nézett szembe a nehéz élethelyzettel.” Ez azonban még csak egy megnyert csata volt a képzeletbeli háborúban.

Mivel a neuroblastoma egy különösen rosszindulatú daganatos betegség, amelynek nagyon nagy a kockázata, hogy áttétekkel visszatér, Lettinek nagy adag kemoterápiát kellett volna kapnia a neuroblastomás maradék sejtek elpusztítására. A kemoterápia során azonban az egészséges fehérvérsejtek, amelyek az emberi test immunitásának alapját képezik, is eltűnnek. A csontvelő funkciójának helyreállítása, azaz a vérképzés háromféle módon érhető el – vagy csontvelőátültetéssel, vagy perifériás vérrel, vagy köldökzsinórvérrel.

Saját köldökzsinórvér (autológ) transzplantáció – hatékony támogató kezelés

Mivel Letti születésekor a szülei úgy döntöttek, hogy a saját köldökzsinórvérét megőriztetik, ezért az orvos a vérképzés helyreállítására a transzplantációnak éppen ezt a formáját választotta. A kemoterápia után Lettit speciális sterilszobába kellett helyezni, hogy megelőzzék a legyengült immunrendszeréből adódó esetleges egészségügyi komplikációkat. A szülők látogatásai is szigorú óvintézkedéseket igényeltek – dupla steril köpenyt, két rétegű steril sapkát és kesztyűt kellett viselniük. Letti körülbelül egy hónapig steril környezetben volt, és kevesebb, mint egy hónappal a műtét után sor került a saját köldökzsinórvérének transzplantációjára.

A felépülés a várakozásoknak megfelelően haladt. Így Lettit már november közepén áttehették egy standard kórházi osztályra és 3 nappal karácsony előtt otthoni gondozásra hazaengedték.

„Ez volt a legszebb karácsonyi ajándék az egész család számára” – könnyek tolulnak a boldog apuka szemébe, miközben visszaemlékezik. „Sőt, a kontrollvizsgálatok kimutatták, hogy nincs szükség semmilyen más kezelésre és Letti 2018 óta teljesen daganat- és áttétmentes.”

Egy döntés, ami megváltoztatta az életünket

Letti születésekor a szüleinek nem volt komoly oka megőrizni a köldökzsinórvért, a rokonok tapasztalatai alapján döntöttek, akik a gyermekük születésekor szintén levetették és megőrizték a köldökzsinórvért a Cord Blood Center családi őssejtbanknál. Éppen tőlük kaptak tájékoztatást a köldökzsinórvér levételéről és ismerték annak előnyeit is, majd a Cord Blood Center őssejtbankot kérték fel a szolgáltatás elvégzésére.

„Ezen felül a gyógyászat jelenleg olyan mértékben fejlődik, hogy számos ígéretes kezelési lehetőséget kínál. Nem akartuk megfosztani a lányunkat ettől a lehetőségtől, ami végül helyes döntésnek bizonyult” – magyarázza Letti apja, aki ugyanakkor más szülőknek is üzen, akik még csak a köldökzsinórvér megőrzésének döntése előtt állnak: „A köldökzsinórvér számos súlyos betegség fő- vagy támogatókezelésére felhasználható. Soha nem tudhatják, hogy mit hoz a jövő és megmenthetik vele gyermekük életét. Mi a szüléskor jó döntést hoztunk!”

Letti köldökzsinórvérét a Cord Blood Center családi őssejt bankban tárolták, amely nemcsak Magyarországon, hanem 6 másik európai országban is képviselteti magát (Svájc, Ausztria, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Románia és Olaszország).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük