Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A saját köldökzsinórvérrel történő kezelést követően a kisbaba képes volt beszélni

Izabella 3,5 éves de csupán hetek óta képes a bátyja nevét kimondani, először életében. A bátyja Matthew, 15 éves, akit gyermekként ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták, mint őt is: gyerekkori apraxia szindróma (CAS), amely egy beszédmozgatási rendellenesség. A CAS problémákat okoz a hangok képzésében, a szótagok és a szavak kimondásánál, mert az agynak nehézséget okoz azon testrészek tervezett mozgatása, amelyek a beszéd megformálásában vesznek részt, mint amilyenek az ajkak, az állkapocs és a nyelv.

Izabella szülei, Steven és Rosa, egy kis vállalkozást tulajdonolnak Queensben, New York államban az USA-ban, amely a gyermekek technológiai képzését segíti, ez az iplaytek. Mielőtt Izabella megszületett, a szülők megfontolták az őssejtek megőrzésének lehetőségét, arra gondolva, hogy a fiuknak szüksége lehet rá.

“Úgy láttuk, hogy a levett (köldökzsinór)vér mennyisége gyakran csak egy kisgyermek esetén elégséges.”-mondta Steven Barney.

Végső soron úgy döntöttek [a szülők], hogy Izabella köldökzsinórvérét az Americord Registrynél őriztetik meg, amely egy magán köldökzsinórvér, köldökzsinór szövet és placenta szövet bank.

“Mi a köldökzsinórvér átömlesztést kutattuk, amelyet a Duke Egyetem az Apraxiáért keretében végeztek és amellyel néhány sikert elértek. Az elején még kicsit hezitáltunk, de az ember sosem tudja, hogy mit tartogat a jövő.”

A Barney család a Duke Egyetemre utazott, ahová az Americord laboratóriumi partnere a Cook General Biotechnology, Izabella őssejtjeit egy krioprezervációs (mélyhűtött) tartályban odaszállította. Ezeket a tartályokat -190 Celsius fok alatt tartva tárolják, így a sejtek a laborból a kezelő-központba történő szállításuk alatt végig fagyott állapotban maradnak.

2016-01-26 pic 2.

“Az eljárás kevesebb, mint 10 percig tartott”- mondta Barney. “Miután az átömlesztés befejeződött, Izabellát egy pár órára folyadékokon hagyták. Akkor csakis a legjobbakat reméltük!” – Izabella hazatért Queensbe, New York államba egy pár nap múlva.

3 héten belül a beszéde észrevehetően javult.

“Sosem tudta kimondani a bátyja, Matthew nevét”-mondta Barney. “Megpróbálhatta, de az ember sosem értette. Minden betű/hang bonyolult volt számára. Most tisztán ki tudja mondani a nevét! A minap ezt mondta: “Itthon akarok maradni Matthew-val!”

Izabella beszéde folyamatosan javul minden egyes hét múlásával, ami naponta egyre több szó használatát eredményezi és ezzel a képességével végül megértette magát.

“A lányom a transzfúziót megelőzően napi egy-két szót mondott.” – mondta Barney. “Meg tudott őrülni amiatt, hogy mi nem értettük meg őt. Most már képes új szavakat mondani és megpróbálja a szavainkat ismételni. Tízig el tud számolni! Mindig is eszes volt, csak a hiányzó beszéde tartotta őt vissza.”

A köldökzsinórvér bankolás azt jelenti, hogy a köldökzsinórvérből származó őssejtek megőrzésre kerülnek, ami a gyermekkel genetikailag megegyező. A szülők választhatnak aközött, hogy magán vagy közösségi módon bankolnak.

A közösségi bankolásra gyakran úgy hivatkoznak, mint egy adományozásra, mivel az őssejtek anonim módon kerülnek regisztrálásra, a genetikai markerek alapján és azok bárki számára elérhetőek, akinek transzfúzióra van szüksége.

A magán köldökzsinórvér bankolás az őssejteknek kizárólag a család részére történő felhasználását jelentik. Steven és Rosa Izabella őssejtjeit rögtön a születését követően az Americordnál megőriztették, ami egy olyan magán őssejtbank, ahol kizárólag az ő céljára történik a jövőben a felhasználás. Így amikor megszületett a döntés, hogy Izabellának köldökzsinórvér átömlesztésre van szüksége, Izabella őssejtjei díjmentesen kerültek leszállításra a kezeléséhez az Americord Registry által.

“A köldökzsinórvér bankolás nyugalmat biztosít.” – mondta Barney. “Ez olyan, mintha egy nyertes lottószelvényt vásárolnánk, amiben az ember reménykedik, hogy sosem kell azt pénzre váltania. De ha mi nem tároltattuk volna el a mi angyalkánk őssejtjeit, akkor semmi ezen a világon nem lett volna lehetséges.”

Forrás: http://parentsguidecordblood.org/en/news/after-treatment-her-own-cord-blood-toddler-able-speak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük