Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Aplasztikus vérszegénység

Henrique-t a saját köldökzsinórvére mentette meg

Ez a fotó Henrique-ről a lisszaboni folyóparton pár nappal azután készült, hogy kiengedték a kórházból Portugáliában. Henrique épp gyógyulóban van az aplasztikus vérszegénységből több őssejtes kezelés után, amihez a saját köldökzsinórvérét használták fel. Ez volt az első alkalom, hogy autológ köldökzsinórvérrel kezeltek aplasztikus vérszegénységet Portugáliában.

„14 éve, amikor várandós voltam Guilherme-vel, egy családtagunk mesélt az őssejt fagyasztásról” – mondta Henrique édesanyja. „Az emberek ekkor kezdtek el beszélni erről a lehetőségről Portugáliában, de mi főként azért találtuk érdekesnek, mert a tudomány olyan gyorsan fejlődik, és ki tudja mit hoz a jövő. Ez egy másfajta életbiztosítás volt. Amikor Henrique megszületett 9 évvel később, úgy döntöttünk, hogy ismét levetetjük az őssejteket, nem csak azért, hogy egyenlő esélyeik legyenek a gyerekeinknek, hanem azért is, mert továbbra is hittük, hogy a jövőben valamilyen gyógyszerként használni lehet majd a köldökvért. Mindkét terhesség zavartalanul és komplikációk nélkül zajlott le, és mindkét fiú egészségesen növekedett, szóval egyáltalán nem is számítottunk Henrique betegségére.”

Az aplasztikus vérszegénység egy ritka és súlyos kór, ami akkor jelentkezik, amikor a csontvelő nem tud elég vérsejtet termelni, és vérszegénység, vérzékenység és fertőzések veszélye áll fenn. A legtöbb esetben az oka ismeretlen. Úgy gondolják, hogy az aplasztikus vérszegénységet az váltja ki, hogy a test túlreagál egy fertőzést, és autoimmun „támadás” éri a csontvelőt. Évente körülbelül 1 millió emberből 2-7 esetében alakul ki ez a betegség. Amikor aplasztikus vérszegénység áll fenn, akkor az egyetlen módja, hogy megállítsák az, hogy visszaállítják „alaphelyzetbe” az immunrendszert őssejt beültetéssel.

Henrique egy átlagos kisgyerek, aki szereti a dínókat, az építős játékokat, és a szuperhősöket. Szeret TV-t nézni, főleg a Mancs Őrjáratot. Előző télen, amikor Henrique nagyon beteg lett az aplasztikus vérszegénység miatt, először a Dona Estefânia Pediatric kórházba szállították Lisszabonba. Ahogy elkezdték felkészíteni a transzplantációra, Henrique-t átvitték a lisszaboni Instituto Português de Oncologia-ra (IPO), ahol kemoterápiát kapott.

Henrique és bátyja Guilherme

Henrique köldökzsinórvére a 10. volt, amit kiadtak Portugáliában egy gyermek kezeléséhez. A Crioestaminal nevű cég a legtapasztaltabb portugál laboratórium, aki őssejt mintákat ad ki különböző kezelésekhez. A transzplantációra az IPO-ban (Portugál Onkológiai Intézet) került sor 2019. április 5-én, és utána Henrique fehérvérsejtszáma és egyéb vérképzőszervi értékei gyorsan javulni kezdtek. Henrique-t egy hónapon belül haza is engedték a transzplantáció után a kórházból, de továbbra is megfigyelés alatt tartja egy orvosi csapat az IPO-ból és egy gyermekgyógyászati kórházból. Az orvosok teljesen meg vannak elégedve Henrique klinikai fejlődésével és az átültetés sikerességével.

A második kép 2019 nyarán készült a 4 éves Henrique-ről és 13 éves bátyjáról, Guilherme-ről. Henrique gyakran visel maszkot emberek között, hogy megvédje a még gyenge immunrendszerét a fertőzésektől.

„Szerencsére jó döntést hoztunk, amikor az őssejtek levételéről döntöttünk.” – mondta az édesanyjuk.

Forrás: http://parentsguidecordblood.org/en/news/henrique-was-saved-his-own-cord-blood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük