Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Agytumoros kislányt kezeltek köldökzsinórvér őssejtekkel

Egy négy éves kislány volt az első Spanyolországban, aki felépült agydaganatos megbetegedéséből, miután sikeresen kezelték saját köldökzsinórvérének őssejtjeivel.

Alba egészségesen jött a világra 2007-ben, ám két éves korában az agydaganat egy ritka típusával diagnosztizálták. A tumor nagy részét eltávolították, majd kemoterápiás kezeléssel próbálták megszüntetni annak bennmaradt részét. Alba keringési rendszerét a kemo végleg tönkretette, ezért köldökzsinórvér-transzplantációra volt szüksége. A beavatkozást 2009-ben  Dr. Luis Madero, a madridi Nino Jesus Kórház Onkológiai és Hemtológiai Intézetének orvosa végezte el.

Hatvan nappal a transzplantáció után Alba  újabb egység őssejtet kapott saját perifériás véréből, hogy felgyorsítsák a vérlemezke képződést. Tizennégy hónappal később a kislány teljes vérkeringése helyreállt, azóta pedig teljes értékű életet él.

Dr. Madero egyedinek nevezte az esetet.

“Az őssejtek alkalmazása az ilyen típusú rák esetében egy kiegészítő kezelés. Ami egyedivé teszi Alba esetét, hogy Spanyolországban ő volt az első páciens, akit a születése előtt eltárolt, saját köldökzsinórvérével kezeltek. Az utóbbi években a köldökzsinórvér-transzplantáció gyakori eljárássá vált. Testvérek esetében jelenleg ez a legjobb kezelés.”

– magyarázta.

Alba édesapja, a komputer mérnök Santiago és édesanyja, az irodalomtanár Teresa fenntartják meggyőződésüket, hogy a most hatéves kislányuk köldökzsinórvérének eltárolása volt eddigi életük legjobb befektetése.

Forrás:  http://www.stemcellresearchnews.net/News/CordbloodstemcellsusedtohelpcuregirlofbraincancerinSpain.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük