Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Újabb köldökzsinór-őssejteket használtak fel transzplantációhoz az USA-ban a Cord Blood Center segítségével

Immár hatodik alkalommal került sor arra, hogy a CORD BLOOD CENTER őssejtbank köldökzsinór-őssejteket juttatott el az Egyesült Államokba, ahol  egy ottani páciens gyógyítására használták fel.

Az őssejt transzpantációra váró 61 éves férfi akut mieloblasztos leukémiában szenved, ami az életet veszélyeztető rosszindulatú betegség. Ez már a 14-ik köldökzsinór-őssejt-preparátum, amelyet a Cord Blood Center szakemberei tároltak és később életmentő beavatkozásra bocsájtanak rendelkezésre.

Abban az esetben, ha több őssejt készítmény is alkalmas transzplantációra, akkor a szakemberek azt választják, amelyik a legtöbb sejtet tartalmazza. A sejttartalmat nagymértékben befolyásolja a köldökzsinór begyűjtésének és tárolásának a technikája.”

– mondta dr. Zohdy Hamid, a Cord Blood Center alapítója és ügyvezető igazgatója.

A Cord Blood Center célja az, hogy a lehető legszélesebb körben hívja fel a figyelmet a köldökzsinórvér-őssejtek terápiás és kutatási célú felhasználására és arra, hogy a szülőknek lehetőségük van rá, hogy gyermekük köldökzsinórvérét eltároltassák. A Cord Blood Center, melynek tagja az általa működtetett köldökzsinórvér adományozók regisztere az Eurocord-Slovakia már 1997 óta elkötelezett abban, hogy önkéntes donoroktól származó köldökzsinórvért is feldolgozzon és tároljon.

A Cord Blood Center – az Eurocord-Slovakia-val együtt – vezető helyet foglal el az európai magán őssejtbankok között. Két lehetőséget kínál: köldökzsinórvér-őssejtek tárolását abból a célból, hogy azok esetlegesen saját szükségletre kerüljenek felhasználásra, vagy szlovák donoroktól származó köldökzsinórvér-őssejtek tárolását a köldökzsinórvér adományozók regiszterén keresztül. A donorok által felajánlott köldökzsinórvér-őssejtek rendelkezésre állnak olyanok számára a világ bármely pontján, akik ilyen jellegű transzplantációra szorulnak, anélkül, hogy a donorral rokonsági kapcsolatban lennének.

A Cord Blood Center őssejtbankjának segítségével megtörtént az első autológ (saját őssejteket tartalmazó) őssejt transzplantáció. A beteg egy medulloblastomában (az egyik leggyakoribb gyermekkori agydaganatban) szenvedő kisfiú.

A köldökzsinórvérből származó őssejteket ma már sok olyan súlyos betegség kezelésére alkalmazzák a gyógyászatban, mint például a leukémia (fehérvérűség), mieloblasztikus szindróma, vagy az aplasztikus vérszegénység. A betegségtől függően döntenek arról az orvosok, hogy autólóg (saját), vagy allogén (donortól származó) őssejteket használnak-e föl a transzplantációhoz. Az ún. regenerációs medicina (helyreállító orvoslás) keretében történő felhasználással kapcsolatban is egyre több kutatás folyik, és az érdeklődés is egyre nagyobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük