Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Emírségekbeli fiú major thalasszémiájának kezelése testvére őssejtjeivel

Emírségekbeli fiú major thalasszémiájának kezelése testvére őssejtjeivel

Zayed életét öccse eltárolt köldökzsinórvére mentette meg.

Fő kép: Zayed (balra) és öccse Mohammad Al Hammadi. A 7 éves Zayedet béta-thalasszémia majorral diagnosztizálták.

Képek: Al Hammadi család jóvoltából

2016-07-16 pic2

Dubaj: A csodákat jelentő anyag. A 7-éves Emirségekbeli fiú, Zayed Al Hammadi életét a köldökzsinórvért adományozó 3 éves öccse, Mohammad mentette meg.

Zayed és Mohammad mindketten Nouh Al Hammadi fiai, aki a családjával Al Ruwais-ben, Abu Dhabiban él.

Zayedet beta-thalasszémia majorral diagnosztizálták, amely egy örökölt vérképzési rendellenesség súlyos formája, ami hagyományos vérátömlesztést igényel. Az állapota gyorsan romlott és a család számára adott volt az utolsó esély a reményhez Mohammad eltárolt köldökzsinórvérének köszönhetően.

Jelenleg a béta thalasszémia major egyetlen ismert gyógymódja az őssejt transzplantáció. Részletes Humán Leukocita Antigén (HLA) tipizálás került elvégzésre a lehetséges donor és recipiens egyezőséghez. Ezt követően az őssejt transzplantációt az Egyesült Államokbeli Baltimore, Maryland John Hopkins Egyetem Orvostudományi Iskolája végezte 2014. év végén együttműködésben a Cryo-Save Arabiával. Az őssejt minta egy mélyreható vizsgálatot követően került elszállításra és eltárolásra, az AABB (Amerikai Köldökzsinórvér Bankok Egyesülete) és az FDA szigorú kritériumaival összhangban.

Zayeden köldökzsinórvér és csontvelő kombinációjával egy kombinált transzplantációt hajtottak végre, azért hogy optimalizálják a siker esélyét. A transzplantáció óta a család hazatért Abu-Dhabiba, ahol Zayed teljesen felépült és a továbbiakban már semmilyen jelét sem mutatta a béta-thalasszémia majornak.

Az elragadtatott Al Hammadi, a gyermekek apja azt mondta:

“A fiunk a transzplantáció óta sokkal jobb állapotban van, ez figyelemre méltó. Hihetetlenül örülünk annak, hogy amellett döntöttünk, hogy eltároljuk a köldökzsinórvért a jövőre nézve, különben a családunk jövője nagyon más lenne.”

Kenneth R. Cooke, John Hopkins Orvostudományi Egyetem Gyermek Vér és Csontvelő Transzplantációs Program ügyvezető igazgatója, aki a műtétet végezte, a következőket mondta:

“Az őssejt tárolás valóban életeket képes megváltoztatni, és látva az olyan pozitív kimenetelt, mint Zayed esetében is, megmutatja mindazt, ami lehetséges. Én mindig azt ajánlanám a családoknak, hogy tárolják el gyermekük köldökzsinórvérét, függetlenül attól, hogy tudomásuk van-e bármilyen egészségügyi problémákról vagy sem, mivel a jövőben felhasználhatják azt a javukra, és más családtagok számára egyaránt. Mivel Mohammad őssejtjei az Egyesült Államokon kívül, az Egyesült Arab Emírségekben került eltárolásra, úgy szükségszerű volt az akkreditációval és a compliance-szel kapcsolatos összes szükséges feltétel, mint amilyen a minta biztonságos és időre történő szállításának való megfelelés biztosítása. Nem kétséges, hogy a HLA-identikus köldökzsinórvér egységből származó őssejtek infúziója nagymértékben hozzájárult Zayednél ahhoz a kimenetelhez, amit ezidáig megtapasztaltunk. Alig várom, hogy a jövőben még több családnak segítsünk az ilyen helyzetekben.”

Az őssejtbank Laboratórium igazgatója és a Minőségügyi Részleg vezetője Mai Ebrahim szerint:

“Kiváltságosnak és szerencsésnek érzem, hogy meglátogathattam a családot és részese lehettem a transzplantációs folyamatnak. Hatalmas megtiszteltetés egy olyan területen dolgozni, ahol életeket mentenek meg, és a Dubai létesítmény a lehető legjobban reflektál az óhajainkra. A családok értékes őssejtjeit bízzák ránk, tehát az abszolút nélkülözhetetlen, hogy minden egyes mintánál sikerrel biztosítsuk a feldolgozást, tárolást és a kiadást. Itt nics helye a hibának.”

Mi az a béta-thalasszémia major?

A béta-thalasszémia major egy öröklött vérképzőrendszeri rendellenesség ami akkor fordul elő, amikor a hemoglobin (a vörösvértestekben lévő fehérje, amelyik az oxigénhez kötődik és szállítja azt a testben) előállításának az irányítása hibás. A leggyakoribb kezelés, a hagyományos vérátömlesztés adása, ami a test raktárainak egészséges vörösvérsejtekkel történő feltöltése, de egyben ez okozhat egy egészségtelen mértékű vas felhalmozódást, amelyik károsíthatja a szívet és az egyéb szerveket.

Forrás: http://gulfnews.com/news/uae/health/emirati-boy-cured-of-thalassaemia-major-with-sibling-s-cord-blood-1.1634072

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük