Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Egy immunhiányban szenvedő kislány története

Képzeld el, milyen lehet az egész világot felkutatni az egyetlen olyan emberi lényért, aki megmentheti az életedet. Egyenlő a lehetetlennel.

Rendkívüli helyzet állt elő cseh orvosok és egy néhány hónapos kislány szüleinek életében, amikor kiderült, hogy a gyermek súlyos immunhányban (SCID) szenved és azonnal egészséges csontvelőre van szüksége. A szakértők azonnal elkezdték felkutatni a megfelelő donort a köldökzsinórvér és a csontvelő adatbázisokban. A megfelelő köldökzsinórvér donort Szlovákiában találták meg az Eurocord bankban, amely a nemzetközi Cord Blood Center Group tagja.

Amikor egy transzplantációs közpot megfelelő donort talál páciense számára, felkeresi a vérbankot és informálódik a fagyasztott mintával kapcsolatban. Ezután egy szakértőkből álló csoport eldönti, hol, és milyen körülmények között hajtsák végre a transzplantációt.

“Számos kéréssel foglalkozunk nap mint nap, de a legtöbb csak a tesztelésig jut el. A legizgalmasabb számunkra, amikor egy transzplantációs központ speciálisan egy páciensének kér nálunk tárolt köldökzsinórvért.”

– meséli lelkesen Marína Polonská, a köldökzsinórvérbank koordinátora.

Több mint egy évvel ezelőtt egy cseh kislányt Szlovákiából származó köldökzsinórvérrel kezeltek, amely szimbolikusan emlékeztetheti a cseheket és szlovákokat a köztük lévő kötelékre. Ma, a kislánynál nem mutatkozik a betegség, vagy a betegség kiújulásának tünetei a kapott egészséges őssejteknek köszönhetően. Hosszú, korházban töltött idő után, végre visszatérhetett családjához. Természetesen állandó egészségügyi felügyelet alatt áll, szigorúbb szabályok szerint kell élnie, de úgy gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy ezt az árat mindannyian boldogan megfizetjük, ha gyermekünk egészségéről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük