Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Szívbeteg csecsemők kezelése újfajta őssejtes terápiával

Eva Weiler húszhetes terhes volt, amikor az orvosok diagnosztizálták a még meg sem született kislányát, Alise-t hipopláziás balszívfél-szindrómával, azaz HBSZ-szel. A fotón Eva Weiler látható kislányával, Alise-zel (CBS News).

„Csak fél szíve volt. A bal kamrája tulajdonképpen nem is létezett. A diagnózis lesújtó volt, és minden lehetőséget számításba vettünk, ami reményt adhat” – nyilatkozta Weiler a CBS News-nak.

A hipopláziás balszívfél-szindróma (HBSZ) rendkívül súlyos és összetett szívfejlődési rendellenesség, amelyre jellemző a bal szívfél egyes elemeinek (aorta, aortabillentyű, bal kamra, mitrális billentyű, bal pitvar) esetenként különböző mértékű hipopláziája, stenosisa vagy atresiája.

Egy HBSZ-szel született babának általában három műtéttel kell szembenéznie, amik lehetővé teszik, hogy a kifejlett oldali szív vért tudjon pumpálni az egész teste számára. De mire fiatal felnőtt lesz, a szív ezt már nem bírja.

Los Angelesben a gyermekkórházban az orvosok valami újjal próbálkoznak. A születésnél levették a köldökzsinórvért az őssejtekkel. „Amikor a gyerek második HBSZ-műtétjére sor kerül, be fogjuk fecskendezni az őssejteket a működő fél szívébe” – magyarázza Dr. Ram Kumar Subrmanyan. Bízik benne, hogy a közvetlenül ott lévő sejtek segíteni és stimulálni fogják a szívizom fejlődését és erősödését. „Reméljük, hogy ez késlelteti, vagy akár teljesen megakadályozza a szívelégtelenséget.”

A családoknak, akik részt vesznek a programban, ingyenes őssejttárolást biztosítanak addig, amíg sor kerül a műtétre.

A kutatók eddig pozitív tapasztalatokról számolnak be azoknál a gyerekeknél, akiket ily módon kezeltek. A hosszú távú eredmények még nem ismertek.

Weiler reméli, hogy ez segíteni fog a lányának is. „Minden létező lehetőséget szeretnék megadni neki” – mondja.

Forrás: CBC News

https://www.cbsnews.com/video/doctors-try-new-technique-for-babies-with-life-threatening-heart-condition/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük