Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Szívbeteg csecsemők kezelése újfajta őssejtes terápiával

Eva Weiler 20 hetes terhes volt, amikor az orvosok diagnosztizálták a még meg sem született kislányát, Alise-t hypoplasiás balszívfél-syndromával, azaz HBSZ-sel. A fotón Eva Weiler látható kislányával, Alise-zel. (CBS News)

„Csak fél szíve volt. A bal kamrája tulajdonképpen nem is létezett. A diagnózis lesújtó volt, és minden lehetőséget számításba vettünk, ami reményt adhat.” – nyilatkozta Weiler a CBS News-nak.

A hypoplasiás balszívfél-syndroma (HBSZ) rendkívül súlyos, és összetett szív-fejlődési rendellenesség, melyre jellemző a bal szívfél egyes elemeinek (aorta, aortabillentyű, bal kamra, mitralis billentyű, bal pitvar) esetenként különböző mértékű hypoplasiája, stenosi-sa vagy atresiája.

Egy HBSZ-sel született babának általában három műtéttel kell szembenéznie, amik lehetővé teszik, hogy a kifejlett oldali szív vért tudjon pumpálni az egész teste számára. De mire fiatal felnőtt lesz, a szív ezt már nem bírja.

Los Angelesben a gyermekkórházban az orvosok valami újjal próbálkoznak. A születésnél levették a köldökzsinórvért az őssejtekkel. „Amikor a gyerek a második HBSZ műtétjére sor kerül, be fogjuk fecskendezni az őssejteket a működő fél szívébe” – magyarázza Dr. Ram Kumar Subrmanyan. Bízik benne hogy a közvetlenül ott lévő sejtek segíteni és stimulálni fogják a szívizom fejlődését és erősödését. „Reméljük, hogy ez késlelteti, vagy akár teljesen megakadályozza a szívelégtelenséget.”

A családoknak, akik részt vesznek a programban, ingyenes őssejt tárolást biztosítanak addig, amíg sor kerül a műtétre.

A kutatók eddig pozitív tapasztalatokról  számolnak be azoknál a gyerekeknél, akiket ily módon kezeltek. A hosszú távú eredmények még nem ismertek.

Weiler reméli, hogy ez segíteni fog a lányának is. „Minden létező lehetőséget szeretnék megadni neki” – mondja.

Forrás: CBC News

https://www.cbsnews.com/video/doctors-try-new-technique-for-babies-with-life-threatening-heart-condition/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük