Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neutral Image

Andrej története

Andrej egy gondtalan, vidám iskolás, akiről senki nem gondolná, hogy pár évvel ezelőtt még az életéért küzdött egy igen komoly betegség miatt. A saját köldökzsinróvérének köszönheti, hogy ma a családjával és a barátaival lehet.

2004-ben egy szlovák család élete egészen megváltozott. Második gyermekük, Andrej születésekor olyan ajándékot kapott, amely később megváltozatta az életét: saját köldökzsinórvérének levételét. A szülei soha nem gondolták volna, hogy igen hamar szüksége lesz rá. Andrej még csak 3 hónapos volt, amikor édesanyja aggódva mutatta meg a gyermekorvosnak a kisfiú lefelé forduló szemeit. Miután az orvos megmérte a gyermek koponyáját, megállapította, hogy az túl gyorsan nő. Egy hónappal később 3 tumort találtak az agyában. Andrejnek medulloblasztómája volt, amely egy veszélyes gyermekkori rákos megbetegedés.

A kisfiúnak nagyon csekély esélye volt a felépülésre, de az orvosai mindent megtettek érte. Először, sebészeti úton eltávolították a tumorokat az agyból, majd több ciklusban kemoterápiás kezelésnek és radiológiai besugárzásnak vetették alá a gyermeket. A kemoterápia nemcsak a rákos sejteket, de az egészséges csontvelőt is elpusztítja, amely az élet szempontjából elengedhetetlen. Ezért volt Andrejnek szüksége csontvelő regenerációra, azaz vérképző őssejtek transzplantációjára. Erre a legmegfelelőbb saját, eltárolt köldökzsinórvére lehetett.

A transzplantáció után az őssejtek beépültek Andrej csontvelőjébe és elkezdtek vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket képezni. Szülei soha nem bánták meg, hogy levetették és tároltatták gyermekük köldökzsinórvérét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük