Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Neutral Image

Andrej története

Andrej egy gondtalan, vidám iskolás, akiről senki nem gondolná, hogy pár évvel ezelőtt még az életéért küzdött egy igen komoly betegség miatt. A saját köldökzsinróvérének köszönheti, hogy ma a családjával és a barátaival lehet.

2004-ben egy szlovák család élete egészen megváltozott. Második gyermekük, Andrej születésekor olyan ajándékot kapott, amely később megváltozatta az életét: saját köldökzsinórvérének levételét. A szülei soha nem gondolták volna, hogy igen hamar szüksége lesz rá. Andrej még csak 3 hónapos volt, amikor édesanyja aggódva mutatta meg a gyermekorvosnak a kisfiú lefelé forduló szemeit. Miután az orvos megmérte a gyermek koponyáját, megállapította, hogy az túl gyorsan nő. Egy hónappal később 3 tumort találtak az agyában. Andrejnek medulloblasztómája volt, amely egy veszélyes gyermekkori rákos megbetegedés.

A kisfiúnak nagyon csekély esélye volt a felépülésre, de az orvosai mindent megtettek érte. Először, sebészeti úton eltávolították a tumorokat az agyból, majd több ciklusban kemoterápiás kezelésnek és radiológiai besugárzásnak vetették alá a gyermeket. A kemoterápia nemcsak a rákos sejteket, de az egészséges csontvelőt is elpusztítja, amely az élet szempontjából elengedhetetlen. Ezért volt Andrejnek szüksége csontvelő regenerációra, azaz vérképző őssejtek transzplantációjára. Erre a legmegfelelőbb saját, eltárolt köldökzsinórvére lehetett.

A transzplantáció után az őssejtek beépültek Andrej csontvelőjébe és elkezdtek vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket képezni. Szülei soha nem bánták meg, hogy levetették és tároltatták gyermekük köldökzsinórvérét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük