Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az agysérült kisfiú ‘figyelemre méltó’ javulása a kísérletes őssejtterápiát követően

Kanadai Sajtó/Christopher Katsarov: Stephen Pankratz, Kim Kucher és fiuk Jack

Amikor Jack megszületett a Sinai Hegy Kórházban (Mount Sinai Hospital), nem lélegzett. Az orvosok egy mozdulattal kiemelték őt és elkezdték az újraélesztésre irányuló erőfeszítéseket. Sikerült megmenteni az életét, de hamarosan szomorú hírt közöltek az orvosok a szülőkkel (Stephen Pankratz és Kim Kucher).

A gyermeküknél Hipoxiás Ischémiás Encefalopátia (HIE) alakult ki, ami egy olyan agyi sérülés, melyet az agyban és más szervekben az oxigén hiánya okoz, az élő szervek lecsökkent véráramlása következtében. Jack valószínűleg kiterjedt kognitív és fizikai problémákkal fog küzdeni.

A megtört pár a Toronto-i székhelyű Create köldökzsinórvér bank (Create Cord Blood Bank)-hoz fordult, ahol Jack köldökzsinórjából kinyert vér és szöveti őssejtjeit tároltatták. A Dr. Ayub Lulat-tal és a Beteg Gyermekekért Kórház újszülött specialistájával valamint a köldökzsinórvér bank laboratórium igazgatójával való talákozók után a szakorvos beleegyezett, hogy végrehajtsanak a gyermeknél egy kísérleti eljárást.

Csak gondoljunk a jövendőbeli kezelések lehetőségeire

A mindössze 12 napos Jack-et saját őssejtjeivel kezelték. Ő a valaha volt legfiatalabb személy, aki Kanadában esett át a terápián és az első az országban, akit HIE-vel őssejtekkel kezeltek. Tudományos és orvosi körökben, az őssejt szakértők egy új éra hajnalát jósolják a HIE, az autizmus és más agyi betegségek kezelésében.

Csupán napokkal a transzplantációt követően, Jack a többszörös intravénás csövektől megszabadultan először ivott üvegből mialatt az édesanyja karjaiban ringatózott. “Ez volt az a nap, amikor végre találkozhattunk a fiunkkal.” –mondja Kim.

Jack, aki második szülinapját ünnepelte ezen a nyáron, már szépen gyarapszik. Agyi bánulása van és nehézségeknek néz elébe, de a fejlődése messze meghaladja az orvosok várakozásait. Sokkal éberebb és jobboldalibb (jobbkezes) beállítottságú, mint amit a születéskori agyi bénulás kiterjedéséből eredendően várni lehetne. Kim azt jósolja, hogy a következő MRI-je majd visszatükrözi a változásokat. “Úgy véljük, hogy az őssejt transzplantáció az, ami szerepet játszott ebben és folyamatosan ez az, ami az előrehaladását segíti.”

Jack neonatológusa megerősíti ezt a véleményt.

“Az alapján a jellemzés alapján, amit a szüleitől és a kezelőorvosaitól kaptam, akik Jack-et a születésekor kezelték, azt vártam volna, hogy ez a betegség sokkal súlyosabban érintette őt, mint amilyen állapotban most van. – mondja Dr. Karen Pape, aki egy klinikai idegtudós is, aki gyermekek százait vizsgálta HIE-vel. Egyenletesen javul és reagál a megfeszített terápiás programjára.

Az őssejtek alkalmazása – mint nem specializálódott sejtek, melyek képesek megújítani magukat és bizonyos körülmények között szövet vagy szerv specifikus sejtekké képesek változni –hatékonynak bizonyult a vérképzőszervi megbetegedésekben és bizonyos ráktípusok esetében. További bizonyítékok szükségesek ahhoz, hogy igazolni lehessen, hogy hatékonyak neurológiai megbetegedésekben is, de a korai eredmények biztatóak.

Dr. Joanne Kurtzberg, egy úttörő kutató a Durhamben lévő Duke Egyetemen, és a Durham-ben lévő Carolinas Köldökzsinórvér Bank igazgatója is egyben, aki klinikai vizsgálatokat folytat annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy a köldökzsinórvér segíthet az agyi működés helyreállításában olyan pácienseknél, akiknek sztrókjuk volt vagy agyi bénulásban, HIE-ben és autizmusban szenvednek. A Fázis 1 vizsgálat megállapította, hogy a kezelés biztonságos. Számos egyéb országban tervben vagy folyamatban vannak már hasonló vizsgálatok.

Steve és Kim a HIE kutatása közben rábukkantak azokra a felfedezésekre, amelyek sikeres kísérletekről szóltak, és megmutatták a Toronto-i orvosoknak, hogy meggyőzzék őket arról, hogy Jack-et őssejtekkel kezeljék.

Amikor a legsúlyosabb idegrendszeri állapot alakul ki, a gyógyszerek nem előzik meg és nem is javítják ki a károsodást –mondja Kurtzberg.

“Úgy vélem, hogy az őssejtek sokkal inkább teszik mindezt, mert összetettek. Ha beigazolódik, hogy ez mind igaz, az egy teljesen új kezelési útját nyitná meg a súlyos neurológiai megbetegedések kezelésének –és ez nagyon izgalmas.”

“A Duke Egyetemről érkező korai kutatási eredmények azt jelzik, hogy az őssejtek korai transzfúziója hatékony” –teszi hozzá Pape. Jack állapotjavulásának klinikai vizsgálata a transzplantációt követő 24 óra elteltével figyelemre méltó volt. Kétségtelen, hogy jelentős klinikai hatása van.

Kim és Steve nagyon szenvedélyesek a köldökzsinórvér megőrzésének előnyeivel kapcsolatban, a történetüket egy videoban megosztották a Vimeo-n, és Steve különféle megbeszéléseken egyeztet ezekről.

 “Mindannyian tudjuk, hogy még mindig folyik a kutatás, de hiszünk abban, hogy a köldökzsinórvér őssejtek segítettek a fiunknak és úgy véljük, hogy hasonlóakra képesek más gyermekeknél is. Csak képzeljük el a jövőbeli kezelési lehetőségeket.” –mondja Kim.

Természetes, hogy a párok többsége az energiáját a saját gyermekére fordítja. Ő egy boldog, energikus, kisfiú, aki szeret hintázni és kacag, amikor az anyukája buborékokat fúj neki. “El sem tudom mondani, hogy mennyi örömöt szerez nekünk.”-mondja Kim -, és mennyire reménykedünk a jövőjével kapcsolatban.”

Forrás: http://news.nationalpost.com/news/canada/brain-damaged-boy-shows-remarkable-improvement-after-experimental-stem-cell-procedure?__lsa=cdbd-2fc5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük