Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Szerzett halláskárosodás kezelése köldökzsinórvér őssejtekkel

A Siketség és Kommunikációs Zavarok Amerikai Országos Intézetének jelentése alapján 350 újszülöttből 1 jelentős halláskárosodással születik. A hallás képességének elvesztése sokkal gyakrabban fordul elő bármely más olyan kóros állapotnál, amelyre az újszülötteket rutinszerűen tesztelik.

Jelenleg nem létezik olyan kezelés, amellyel a szerzett idegi halláskárosodás visszafordítható lenne, ugyanakkor elkezdődtek a kutatások az autológ köldökzsinórvér terápiás alkalmasságának vizsgálatára. Az első, az FDA által nemrég jóváhagyott kutatás, melyet a texasi Huston gyermekkórházában végeznek, azt hivatott megvizsgálni, hogy őssejt-terápiával kezelhető-e a halláskárosodás. A kísérlet elsősorban a gyermek saját köldökzsinórvérének (autológ) biztonságos alkalmazhatóságát tanulmányozza a belső fül sejtjeinek regenerációja végett.

Az egy éven át tartó kísérletben tíz, különböző szintű halláskárosodott kisgyermek vesz részt a 6 hetes – 18 hónapos korosztályból. Azok a gyermekek, akik a halláskárosodást genetikai úton örökölték, a kísérletbe nem vonhatók be. A kísérletre alkalmas gyermekek saját köldökzsinórvérük infúzióját kapják, ezzel párhuzamosan pedig rendszeres orvosi és audiológiai kontrollokon vesznek részt, hogy feltérképezhessék az infúzió hatását. A kísérletben résztvevők továbbra is használják majd hallókészüléküket és részt vesznek a speciális oktatásban, nyelvi és beszédfejlesztő terápiákon.

Az egyik édesanyjától származó nem megerősített információ szerint, gyermekének már javult a hallása, bár még nem állnak rendelkezésre bizonyító erejű adatok a kutatócsoport részéről.

A gyermekkórház orvosai és kutatói bíznak abban, hogy ez a Klinika I fázisban lévő kutatás igazolja, hogy van életképes kezelés az idegi halláskárosult fiatal gyermekek számára. A tanulmány különösen azért izgalmas, mert lehetőséget kínál a súlyosan halláskárosult gyermekek nem sebészeti úton történő gyógyítására.

További információ:  www.clinicaltrial.gov

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük