Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Lesz-e valaha is szüksége a vérképző sejtekre?

A vérképző sejtek transzplantciója sok páciens megmentését jelentheti a jövőben.  Ez főleg azokat az embereket érinti, akiknél a csontvelő nem nyújt megfelelő megoldást.. Ez akkor áll elő, amikor a csontvelő nem alkot vörös vérsejteket, fehér vérsejteket vagy vérlemezkéket, esetleg sérült, vagy működésképtelen vérsejtek képződnek.

A csontvelő átültetésének indokai

Egy ilyen beavatkozás elvégzésének sok féle oka lehet.  Az onkológiai és más vérképzési betegségektől kezdve, a jó indulatú daganatokon át, egészen a veleszületett metabolikus és immunrendszeri betegségek tehetik szükségessé. Sok esetben csak a vérképző sejtek átültetése jelenti az egyedüli terápiát, amely gyógyítani tudja ezeket a betegségeket.

Sejt források

A három alapvető vérképző törzssejtek közé tartozik a csontvelő, a periférikus vér és a köldökzsinórvér. Különösen a gyermek megszületésekor a köldökzsinórból vételezett vér alkalmas forrás a vérképző sejteket illetően, mivel mélyhűtve, korlátlan ideig tárolható, és szükség esetén bármikor felhasználható.

A köldökzsinórvér előnyei

Habár a csontvelőből és a periférikus vérből nyert vérképző sejteket körülbelül 50 éve használjuk már különböző betegségek gyógyításra, az utóbbi 20 évben egyre többször került alkalmazásra a köldökzsinór vér.  Nem is csoda, mivel a köldökzsinórvér gyorsan hozzáférhető, s mi több, felhasználásánál kisebb a „Graft-versus-Host” féle megbetegedés előfordulása, ami az átültetett sejtek egyfajta immunrendszeri reakciója a páciens szervezete ellen, mely akár halállal is végződhet. A köldökvér további előnye, hogy a donor vérének nem kell szigorúan azonosnak lennie a befogadó vérével bizonyos specifikus antigének esetén, mint ahogy az felmerül például a csontvelőnél vagy a periférikus vérnél. A minőségi mutatók ellenére a köldökzsinórvér a legtöbb szülés során megsemmisítésre kerül. Ez gyakran azért történik, mert a nyilvánosság nincs megfelelő módon tájékoztatva az ilyen típusú vérvétel lehetőségéről, és így a köldökvért nem egy biológiailag értékes anyagként, hanem hulladékként tartják számon. Csak kevés szülő tudja, hogy egy bizonyos illeték fejében tárolható a gyermek köldökzsinór vére, saját vagy rokoni felhasználás céljából, magán köldökvér sejtbankokban. Ingyenes a vételezése abban az esetben, ha a vér nyilvános bankban kerül megőrzésre, és rendelkezésre állhat nem rokon páciensek részére is, vagy abban az esetben, ha a vér idősebb beteg testvér részére lesz levéve.

Soha nem lehet tudni, mikor lesz hasznos

Mi a valószínűsége annak, hogy valakinek szüksége lesz a vérképző sejtek átültetésére? Egy amerikai tanulmány szerzői, akik a vérképző sejtek átültetésének valószínűségével foglalkoztak kimutatták, hogy a korábbi valószínűségi számítások nagyon optimisták voltak..  Ennek oka, hogy az ember életének csak az első 20 évi valószínűségét vették figyelembe, pedig azon megbetegedések jelentkezésének valószínűsége, melyek feltehetően a vérképző sejtek átültetését tennék szükségessé, főleg a negyvenedik év után fordul elő. Ezen megállapítások alapján a szerzők az emberi élet 70 évét vették figyelembe és az eredmények kimutatták, hogy 435 ember közül 1 páciens veti alá magát a vérképző sejtek átültetésnek, és 400-ból 1 páciens kapja idegen donortól az átültetés anyagát. A kombinált, azaz teljes valószínűség mértéke 1:217-hez, és ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy jelenleg a páciensek körülbelül 17%-a rendelkezik olyan diagnózissal, melyet vérképző őssejtek átültetésével gyógyítanak és ők ennek az átültetésnek alá is vetik magukat, a valószínűség mértéke még tovább növekszik.

Az utóbbi években az őssejtek területén megfigyelhető felmérhetetlen fejlődés új területeket nyitott meg alkalmazásuk technológiájában és a vérképző sejtek átültetésének területén is.  Úgy a magán, mint a nyilvánosan működő vérképző sejtbankok számának növekedésével nőhet az átültetéssel kezelt páciensek száma is, úgyhogy a jövőre nézve várható, hogy az átültetés valószínűségének aránya is tovább fog növekedni. A köldökzsinórból vételezett őssejtek fontos szerepet fognak játszani sok-sok betegség gyógyításában. Ennek bizonyítéka a köldökvér sejtbankok számának növekedése és az egyre több páciens, akik a szülés alkalmával ebből az értékes vérből nyert vérképző sejtek sikeres átültetésnek vetik alá magukat.

Vérképző őssejtek mentették meg a kisfiú életét!

Sok gondos édesanya a gyermeke egészségére gondolva a szülés alkalmával hozzájárul, hogy levegyük és mélyhűtve tároljuk a köldökvérből származó őssejteket. Ez az értékes vér öt esetben mentette meg szlovákiai gyermekek életét úgy, hogy a csontvelő megbetegedése miatt alkalmazott kemoterápia után  visszaállítottaa vérképzést.  Hasonló helyzetbe került egy portugál kisfiú is, akit azoknak a vérképző őssejteknek az átültetése mentett meg, melyeket testvérének köldökzsinór véréből nyertek.

Szerencsésen végződött a portugál kisfiú története, akinél veleszületett immunelégtelenség szindrómát állapítottak meg (elégtelen T-lymphocita mennyiség). Diagnózisa folytán a megfelelő megoldások egyike a vérképző sejtek átültetése volt, amely biztosította az élete számára elkerülhetetlen, és abban az időben hiányzó limfocitákat.  Szerencsére a szülők már korábban hagytak második gyermeküktől, a testvértől származó köldökzsinórvér őssejteket egy belgiumi köldökvér bankban. Ez a vér most a megbetegedett testvér életét mentette meg, mivel kitűnő vérképzősejt forrásként szolgált, melyre az orvosoknak elkerülhetetlenül szüksége volt a sikeres terápiához. Magát a beavatkozást a Port városában működő onkológiai intézet orvos csapata végezte, kihasználva  a fiú testvére vérének és sejtjeinek kompatibilitását.. Az átültetés végül is komplikációk nélkül sokeresen le zajlott és35 nap eltelte után a fiú el tudta hagyni a kórházat.

Daniela Milesová

Nyilvánosságra hozva A Dieťa (Gyermek) folyóirat 10/2008. számában.

2012-ben az Eurocord Slovakia kiadta a 24. köldökzsinórvér egységet. Az őssejtgraftot egy hölgy kapta meg Olaszországban, Rómában, aki akut mielogén leukémiában szenvedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük