Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér terápia lehetősége cisztás fibrózissal élő gyermekeknek

Rendkívül izglmas időszak következik a cisztás fibrózis új gyógyítási lehetőségeit vizsgáló kutatók számára. A Cisztás Fibrózis Társaság javaslata alapján, Új-Zélandon és Ausztráliában elkezdték összegyűjteni cisztás fibrózisos gyermekek újszülött testvéreinek a köldökzsinórvérét. A kezdeményezés Bob Williamson, a Melbourne-i Egyetem professzorának kutatásaira alapozva született meg.

A professzor állítása szerint

“a köldökzsinórvér egy rendkívül izgalmas forrása számos, különböző típusú őssejtnek. Az már bizonyított, hogy a máj, a bőr és az agy sejtjeinek őssejtforrása lehet, ezúttal pedig reményt adhat a cisztás fibrózisban szenvedő betegeknek is, most, hogy a tüdő sejtjei is felkerültek erre a listára. Azt már tudjuk, hogy a köldökzsinórvérrel biztonságosan és hatékonyan kezelhetők a gyermekkori rákos és leukémiás megbetegedések, és bízunk benne, hogy a cisztás fibrózisban sérült tüdő is regenerálható.”

Williamson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nagy áttörésre még évekig várni kell, ennek ellenére már vannak bíztató jelek, hiszen kémcsőben már sikerült elérni, hogy a köldökzsinórvérből származó őssejtek a tüdő sejtjeire jellemző fehérjéket kezdjenek expresszálni.

A professzor továbbá megjegyezte, hogy néhány cisztás fibrózisban szenvedő gyermek szerencsésnek mondható, mert a születésüknél saját köldökzsinórvérüket eltárolták. Ezek az eltárolt egységek különösen értékessé válhatnak, amennyiben a jelenlegi génterápiás kutatások igazolást nyernek.

A cisztás fibrózis egy autoszomális recesszív öröklődésű betegség, mely leginkább a tüdőt érinti, de más szerveket, mint a hasnyálmirigy, máj és  bélrendszer is károsít. A betegséget a klorid és a nátrium abnormális transzportja jellemzi az epithél membránokon keresztül, ami sűrű, viszkózus szekrécióhoz vezet.

További részletek: http://www.cfww.org/docs/pub/edition13/09-stem_cell_therapy_for_cf.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük