Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A HIV-fertőzés kezelése köldökzsinórvérrel

Köldökzsinórvér transzplantáción esett át egy 12 éves, HIV pozitív kisfiú ezév áprilisában, a Minnesotai Egyetemen. A gyermeket születése után nem sokkal limfoblasztos leukémiával is diagnosztizálták; az új eljárásnak köszönhetően azonban, felcsillant a gyógyulás reménye.

Ez volt az első olyan eset, amikor a köldökzsinórvér transzplantációt célzottan a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazták. Az eljárás ötlete tulajdonképpen egy korábbi eset sikerén alapszik. 2007-ben egy felnőtt, HIV pozitív férfi, Timothy Brown csontvelő-átültetésen esett át, hogy leukémiáját kezeljék. Az orvosok egy olyan donort választottak, aki egy ritka genetikai mutációt hordozott. Ez az ún. CCR5Δ32 mutáció, melynek köszönhetően a HIV vírus nem tud kötődni a CD4 sejtek CCR5 receptorához. A páciens egy új immunrendszert kapott, amely így rezisztenssé vált a HIV vírussal szemben.

A fiatal fiú orvosai abban bíznak, hogy nemcsak a leukémiát, hanem a HIV fertőzést is kezelni tudják így. A köldökzsinórvért a nagydózisú kemo- és sugárterápia után kapta, hogy a szétroncsolt immunrendszert egy donoréval pótolják. Felépülése még mindig némileg kockázatos, az eljárás sikerességét legalább 100 nappal a transzplantáció után lehet megítélni.

Amennyiben a kezelés sikeresnek bizonyul, számos HIV-vel élő embernek adhat reményt egy egészségesebb életre.

Forrás:

http://minnesota.cbslocal.com/2013/04/23/u-researchers-perform-worlds-1st-cord-blood-transplant/

http://www.aidsmeds.com/articles/1667_23834.shtml

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük