Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Új jelentőséget nyert a köldökzsinórvér felhasználás felnőttek esetében

Egy egészséges jövő az újszülött köldökzsinórvér őssejtjeinek eltárolásával kezdődik. Ez egy egyszeri lehetőség az ember élete során, amely megváltoztathatja, vagy akár megmentheti egy ember életét.

A köldökzsinórvér hematopoietikus őssejt transzplantációra történő felhasználának vannak előnyei a csontvelő vagy perifériás vér sejtjeivel szemben, például az egyszerű levétel, amelynek nem jár  kockázattal az anyára és a gyermekére vonatkozóan; azonnal elérhető; alacsony a fertőzés átvitelének kockázata; és viszonylag alacsony a GvHD esélye megtartott GvM hatás mellett.

A “New England Journal of Medicine”-ben (2012 december) az MD Anderson Rákkutató Központ kutatói leírtak egy klinikai kutatást, amelyben azt az új lehetőséget kutatják, hogy a köldökzsinórvér őssejtek hogyan használhatók fel olyan felnőttek vérének pótlására, akiknek vérét a leukémia, limfóma és más hematológiai daganatok kezelésére kapott kemoterápia vagy sugárkezelés elpusztította. A betegek két különböző köldökzsinórvér egységet kaptak: az egyiket előkezelés nélkül adták be, a másikat pedig szaporították. A második minta esetén, melyet mezenchimális őssejt „ágyon” szaporítottak, sikerült a fehér vérsejtek minden típusát 12-szeresére, az őssejteket pedig 40-szeresére szaporítani.

“Továbbá a neutrofilek és vérlemezkék gyorsabb megtapadása érdekében a megtapadás minőségileg jobb volt, mint amit valaha láttunk,”

– mondta a főszerző, Marcos de Lima, M.D., aki a kutatást vezette MD Anderson karán, aki most pedig orvosprofesszor A Case Western Egyetemi Iskolának orvosi karán, Cleveland-ben.

MD Anderson, az őssejt transzplantáció és sejtterápia professzora, illetve a köldökzsinórvér bank vezetője, Prof. Elizabeth Shpall a következőt mondta a köldökzsinórvér mezenchimális sejtekre történő kiterjesztésével kapcsolatban:

„új színvonalú ellátássá válhat, ha a random klinikai kutatás eredményei igazolják a feltételezésünket.”

Ezért van az, hogy felkészítjük a családokat, hogy a jövőbeli egészség nem ér véget a köldökzsinórvér tárolásával. A köldökzsinór megőrzése egy további opció, amely lehetővé teszi a szülők számára a mezenchimális őssejtek megőrzését a baba megszületése utánra.

További részletek a  kutatással kapcsolatban itt találhatók: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207285

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük