Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az autológ őssejt képes helyreállítani a sérült légcsövet (gégét)

Hamarosan kezdetét veheti a világon egyedülálló őssejttranszplantáción alapuló gége transzplantációs klinikai kísérlet az Egyesült Királyságban. A kísérletet az Orvosi Kutató Tanács támogatja.

A kísérlet vezetője professzor Martin Birchall, aki a világ első légcső őssejt átültetését végezte 2008-ban. A csapat hivatalosan is értékelni fogja, hogy vajon hasonló megközelítést lehet-e alkalmazni a légcső problémák orvoslására is. A klinikai vizsgálat is elindulhat az állatokon végzett elő-klinikai kutatások ígéretes eredményeinek köszönhetően.  Ez a forradalmian új kezelés egy év alatt több ezer beteg életét változtathatja meg, akik súlyos légzési-, beszéd- és nyelési problémáktól szenvednek.

Az egyik legfőbb probléma, amellyel jelenleg szembe kell nézni, hogy akiknek donor szövetekre és szervekre van szükségük, azoknak a betegeknek immun-szupresszáns gyógyszereket kell szedniük életük végéig. Azonban amennyiben a beteg saját őssejtjeit használják fel, nincsen olyan idegen emberi szövet, amelyet a szervezet kilökhetne, így nincs szükség gyógyszerekre és növeli a sikeres felépülés az esélyét is.

Ennek és más hasonló klinikai kísérleteknek is az a végső célja, hogy az őssejtekben rejlő lehetőségeket valódi kezelési eljárássá alakítsa át, amely megváltoztathatja a betegek életét.

Linek: http://www.uknscn.org/pressreleases/2011/110330-stem-cell-voice-box.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük