Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Sofia története: A köldökzsinórvér mentette meg az életét a fulladását követően

A 13 éves Sofia története az ukrajnai Khmelnytskyi Oblast provinciából minden bizonnyal csodának számít. 2009-ben a kis Sofia még be sem töltötte a 3. életévét, a szülei, Aleksandr és Nadezhda élvezték az életet a lányukkal, és várták az újabb baba születését. De minden megváltozott egy tragikus napon februárban. Sofia alatt beszakadt a jég, majd több, mint fél óráig nem lélegzett.

Ezután következett a kórház, lélegeztetőgép, kóma. A baj nem jár egyedül: eszméletlen állapota mellett olyan görcsrohamokkal küzdött, amelyeket nem lehet gyógyítani.

„Ez egy ördögi kör. A gyermeked kómában van. Szeretnéd, hogy felébredjen, de mesterségesen tartják abban az állapotban, mert a görcsöket nem lehetne elviselni. A szíve megállhat.” – emlékszik vissza szörnyülködve az édesanya.

Sofia orvosa, Vladimir Bochek a polonnei Central District Hospital neuropatológusa így nyilatkozott:

„A gyermek állapota kritikus. Oxigénhiányos állapot, ischémia, lépett fel a központi idegrendszerében. Ez azt jelenti, hogy a gyermek csak fekszik, folyamatos görcsrohamai vannak, fokozott izomfeszültség van a lábaiban valamint a karjaiban, és egy csövön keresztül tápláljuk.”

Sofia 3 hónapot töltött az intenzív osztályon javulás nélkül. Ezzel egyidőben az anyukája a második lányával volt várandós.

“Az édesapám javasolta, hogy vetessük le a köldökzsinórvért, hogy később fel lehessen használni kezelésekhez.” – emlékszik vissza az édesanya.

A család felkereste a HEMAFUND-ot, Ukrajna vezető őssejt bankját. Ahogy megrendelték a levételi dobozt, Sofia édesanyja vajúdni kezdett. Szerencsére a doboz megérkezett pont egy órával Maria születése előtt, így a szülész le tudta venni a köldökzsinórvért.

“Minden abban segített minket, hogy megtörténhessen a levétel” – emlékszik vissza a lány édesanyja.

A Hemafund családi őssejtbank így nyilatkozott: Úgy látjuk, hogy az elmúlt években nem csak azon szülők száma nőtt meg, akik levetetik az őssejtet, hanem a felhasználások száma is, például agyi bénulás és autizmus kezeléséhez. Az ilyen esetek mutatják, hogy milyen fontos az őssejteket tárolni. Ezt a döntést csak egyszer lehet meghozni az életben: amikor a baba születik.

A dobozt, amely Sofia kishuga, Maria levett köldökzsinórvérét tartalmazta, egy futár elszálította a HEMAFUND biotechnológiai komplexumába. Ott a laboratórium a vérből kiválasztotta az őssejteket, majd számos minőségbiztosítási vizsgálat elvégzése után a sejteket tárolás céljából lefagyasztották.

Már jó ideje használják a köldökzsinórból származó őssejteket vér- és immunrendszeri megbetegedésekre. Már több mint 30 éve, hogy először használták transzplantációra 1988-ban. 2005 óta tanulmányozzák klinikai körülmények között, mint potenciális gyógymódot neurológiai betegségekre. A vér és a szövet szülés után gyakran kárba vész, habár a szülők dönthetnek úgy is, hogy tároltatják a köldökzsinórt családi őssejtbankban. Így a jövőben lehetőségük lesz felhasználni a gyermek, esetleg egy családtag kezelésére.

Kételyeink voltak, mert nem tudtuk, hogy a húga köldökvére egyező lesz-e Sofia kezeléséhez, hogy és hol használjuk. „Több kérdésünk volt, mint válaszunk” – mondja Nadezhda, Sofia édesanyja. És újra szerencsések voltak: Maria köldökzsinórvére egyezőséget mutatott Sofia vérével.

A család hónapokat töltött olyan gyógyszerek keresésével, amelyek enyhíthetik Sofia állapotát, de semmi sem működött, és kevés javulás történt. Úgy döntöttek, hogy megpróbálják az őssejt transzplantációt köldökzsinórvérrel. A szülők elvitték Sofia-t egy ukrajani klinikára. A Hemafund családi őssejtbank logiszikai osztálya odaszállította a tárolt őssejt egységet a klinikára, és Sofia megkapta intravénás infúzióval a gyógyító sejteket.

„Az első átömlesztés után minden fokozatosan kezdett jobbra fordulni” – emlékszik vissza Vladimir Bochek. A neurológiai problémák és a görcsök eltűntek, ami ritka az ilyen diagnózissal rendelkező betegek esetében. Sőt, két hónappal később Sofia először tudott magától nyelni, mióta a baleset történt.

Az őssejtes kezelés mellett Sofia rendszeresen vett részt rehabilitációs programokon, habár Sofia édesanyja, Nadezhda szerint az őssejt volt az életelixír, ami segített a testének rendbe jönni.

„A köldökzsinórból levett őssejtek olyanok, mint kicsi okos doktorok: amikor bekerülnek a testbe, odamennek, ahol szükség van rájuk és elkezdik a kezelést.”

Most, 10 évvel később Sofia 8. osztályos. Két infúziót kapott a huga őssejtjeivel egy év különbséggel, és egy intenzív rehabilitáción vett részt. Amikor elkezdték, még teljesen le volt bénulva, majd több év terápia után Sofia már egy boldog kislány. A mai napig vannak problémái a beszéddel, de jár iskolába és kommunikál a többiekkel.

„Még mindig akadnak gondjai a matematikával, de nem tudhatjuk, hogy akkor mi lenne, ha semmi sem történt volna vele.” – mondja nevetve édesanyja.

Ma már Sofia egy átlagos gyereknek számít. Az egyetlen, ami a tragédiára emlékezteti őket, azok a beszédproblémái. Sofiának már 4 fiatalabb testvére is van. Két öccse és két huga. Mindegyikük levett őssejtjét és a köldökzsinbórból származó szöveti őssejteket családi őssejtbankban tároltatják.

Forrás: https://parentsguidecordblood.org/en/news/sofias-story-cord-blood-rescue-drowning

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük