Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neutral Image

A CBC Group szakemberei által előállított köldökzsinórvér egységek közül már 64-et adtunk ki és használtak fel sikeresen gyermekek és felnőttek gyógykezelésére a következő orvosi transzplantációs központokban, melyből 2 transzplantáció Magyarországon, a Szt. László kórházban történt

CBC Group szakemberei által sejtmegtartó módszerrel feldolgozott köldökzsinórvér egységek közül már 64 megfelelt azoknak a szigorú kritériumoknak, melyeknek a transzplantációhoz történő kiválasztáshoz és felhasználáshoz eleget kell tenni. Így adtuk ki ezeket a mintákat transzplantáció céljára a neves orvosi központokba a következő országokba: Szlovákia, USA, Csehország, Olaszország, Magyarország, Franciaország, Dánia, Izrael, Hollandia, Kanada, Brazília, Egyesült Királyság, Ausztrália, Németország, Románia.

Figyelem! Magyarországi páciensek részére már 3 általunk tárolt minta került felhasználásra, ebből kettő a Szt. László Kórházban Budapesten.

A feldolgozás az az eljárás, melynek során a köldökzsinórvérből kinyerik a transzplantációhoz szükséges graftot. Ez a kötelező eljárás annak érdekében, hogyfenntartsuk a sejtek életképességét a graftok fagyasztása és tárolása során. 2 típusú feldolgozási módszer használatos: a sejtmegtartó és a sejtszeparáló azaz volumencsökkentő módszer. Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy vagy megtartják a teljes levett vér mennyiségét, vagy csak bizonyos őssejteket tartalmazó frakciókat izolálnak.

Hiszünk benne, hogy a CBC Group-nál használt sejtmegtartó módszer magasabb terápiás értéket képvisel, mint a többi őssejtbank által alkalmazott visszafordíthatatlan volumencsökkentő módszer. Ennek okai:

  • Tudjuk, hogy egy jövőben szükségessé váló transzplantáció esetén az őssejtek száma a legfontosabb. Ezért folyamatosan fejlesztjük a levételi és feldolgozási technológiánkat, annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb őssejtszámot biztosítsuk.

A több őssejt nagyobb esélyt biztosít a graft klinikai alkalmazása során, nagyobb esélyt ad a gyorsabb és sikeresebb megtapadásra, csökkenti a fertőzések okozta komplikációk előfordulását, és végül kisebb az esélye a betegség kiújulásának. Kutatási eredményekre alapozva, a volumencsökkentő eljárás akár 42%-os sejtveszteséggel járhat.

    • A több típusú sejt megőrzése lehetővé teszi a szélesebb körű  klinikai alkalmazást. A sejtmegtartó módszer alkalmazásakor megőrzésre kerülnek az ún. VSEL sejtek (very small embryonic like stem cells = nagyon kicsi, embrionális-szerű őssejtek), amelyek alkalmasak szervek és szövetek regenerációjára. A volumencsökkentő módszerrel összehasonlítva, a vörösvértestek eltávolításával együtt jár egy szignifikáns mennyiségű VSEL veszteség a vörösvértestek eltávolítása miatt a levett köldökzsinórvér feldolgozása során.

Tudjuk, hogy a volumencsökkentő módszer sokkal olcsóbb eljárás

    • a volumencsökkentő módszer jelentősen csökkenti a tárolásra kerülő anyag végtérfogatát, csakúgy, mint a vállalat költségeit.
    • A CBC Group által használt sejtmegtartó módszer feldolgozásánál 1 köldökzsinórvér egység feldolgozásához 2 szakképzett személyre van szükség, valamint több felszerelésre (pl. centrifuga és lamináris box), mely meglehetősen drága.

A sejtmegtartó módszert nem csak a CBC Group alkalmazza (amely 61 transzplantációhoz járult hozzá), hanem a legnagyobb német köldökzsinórvér bank, a Vita34 is, valamint Anglia legrégebbi és legnagyobb privát őssejtbankja a Cells4life.

A CBC Group szakemberei által sejtmegtartó módszerrel feldolgozott köldökzsinórvér egységek közül mind a 64 megfelelt azoknak a szigorú kritériumoknak, melyeknek a transzplantációhoz történő kiválasztáshoz és felhasználáshoz eleget kell tenni. Így adtuk ki ezeket a mintákat transzplantáció céljára a következő neves amerikai, európai és ausztrál orvosi központokba:

USA New York Presbytarian Hospital, New York
Duke University Medical Center, Durham
Stanford Hospital and Clinics, Stanford
Childrens´s Hospital of Michigan, USA
University of Kansas Hospital, Kansas City
West Virginia University Hospitals, Morgantown
University of Utah Cell Therapy Facility, Salt Lake City
City of Hope Hospital, Duarte, California
United Kingdom Great Ormond Street Hospital, London
Royal Hospital for Children, Bristol
Canada Foothills Medical Center, Calgary
The Hospital for Sick Children, Toronto
Italy Rome Transplant Network, Policlinico Univ. Tor Vergata
U.O. Ematolologia, S.M della Misericordia, Perugia
Brazil Hospital de Clinicas, Universidade Federal Paraná, Curutiba
Australia Royal Melbourne Hospital
Netherland University Medical Center, Maastricht
Israel Sheba Medical Center, Tel-Hashomer
Denmark Rigshospitalet, Copenhagen
France Bordeaux Hospital
Hungary St. Laszlo Hospital, Budapest
Czech Republic University Hospital Motol, Praha
Slovak Republic Paediatric University Hospital, Bratislava
Romania Center for Hematology and Bone Marrow Transplant, Bucharest

 

Mi több, a CBC Group által működtetett köldökzsinórvér adományozók regiszterén (Eurocord) keresztül tagja legfontosabb nemzetközi szervezeteknek, mint a Csontvelő Donorok Nemzetközi Adatbázisa (BMDW); WMDA; Netcord és együttműködik az NMDP-vel (a köldökzsinórvér adományozók regisztere tevékenységei során).  Ezen együttműködések és tagságok bizonyítják szolgáltatásaink magas színvonalát a levételtől a tárolásig. A Cord Blood Center Group által üzemeltetett köldökzsinórvér adományozók regisztere a BMDW hivatalos listáján* 7 egymást követő évben az első helyen áll, mert mintái világviszonylatban a legtöbb értékes őssejtet tartalmazzák (a BMDW 2006-2013 közötti éves jelentései alapján).

A volumencsökkentés nem kötelező módszere  a köldökzsinórvér egység transzplantátummá történő előkészítésének, bár gyakran alkalmazzák magán bankokban valamint a köldökzsinórvér adományozók regiszterében is. Ez csupán egy őssejtbankok által alkalmazott alternatív feldolgozási eljárás. A sejtterápiára vonatkozó nemzetközi előírások elfogadják mindkét típusú metodikával eltárolt köldökzsinórvér alkalmazásának lehetőségét, ugyanakkor javasolják az infúziós beadás előtt a graft „mosását”  bármely eljárás esetében. A mosási eljárás során a fagyasztó ágens és a sérült sejtek (beleértve a vörösvértesteket is), eltávolíthatók. Bár lehetséges, hogy a felolvasztás során a vörösvérsejtek károsodnak – más sejtekkel együtt, mint a detritus vagy DMSO – azonban ezek „mosása” bevett gyakorlat az infúzió beadása előtt, ami semmilyen káros hatással nincs az őssejtek minőségére. Annak eldöntése, hogy az őssejtet átmossák, hígítják vagy átömlesztik úgy, ahogy van a transzplantációt végző szakember döntése, aki a beteg érdekeit szem előtt tartva dönt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük