Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Áttörés: őssejtet ültettek fém protézis helyett a sérült porcba

Fém protézis helyett őssejteket ültetnek a sérült ízületi porcokba egy lengyel klinikán. Eddig 12 páciens kapott úgynevezett biológiai implantátumot. A szakemberek szerint a porcsérülések őssejtekkel való gyógyítása számos előnnyel járhat.

Egy új technológiával operálták meg egy beteg sérült térdízületét az egyik lengyel kórházban. A súlyos ízületi porcsérüléseknél általában fém protézist ültetnek be orvosok, ezúttal azonban köldökzsinórból vett őssejteket használtak.

“Ezeket a őssejteket egy úgynevezett bio implantátumra helyezzük, és azzal együtt ültetjük a sérült térd vagy bokaízületi porcba” -mondta a lengyel orvosteam egyik tagja.

A köldökzsinór ereit körülvevő Wharton kocsonyában található úgynevezett mesenchymális őssejtek speciálisak. A köldökzsinórban zsírsejtekké fejlődnek, de ha más környezetbe helyezik őket képesek akár porcsejtekké vagy csontsejtekké is alakulni. A szakemberek szerint a porcsérülések őssejtekkel való gyógyítása számos előnnyel járhat.

“Kisebb a seb, sokkal kevesebb fájdalommal jár, kevésbé dagad például be, és ezáltal a betegek sokkal konfortosabban gyógyulhatnak, és rövidebb lesz a felépülési idő “- mondta a gyógytornász.

A világon már több intézetben is regenerálják őssejtekkel a sérült porcokat. A lengyel orvoscsoport eddig 12 páciensnél alkalmazta a speciális biológiai implantátumokat.

“Két hónap telt el a műtétem óta. A módszer olyan hatékony, hogy mostanra már mankó nélkül is tudok járkálni a szobában, már csak arra kellenek a mankók, hogy felmenjek az emeletre.” -mondta az egyik beteg.

A lengyel orvoscsoport tagjai most abban bíznak, hogy akár már néhány éven belül minden porcsérülést ezzel a forradalmi módszerrel gyógyíthatnak.

A V4 Híradó lengyel kutatóorvossal folytatott interjújának felvételét az alábbi weboldalon nézheti meg.

Forrás: https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2018/01/19/attores-ossejtet-ultetnek-fem-protezis-helyett-a-serult-porcba/#

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük