Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Remény a gerincsérülteknek

Ez az első eset az orvostörténelemben, hogy láthattunk gerincvelőt regenerálódni,

– ezzel a mondattal jelentette be Dr. Young, hogy több központú klinikai kísérletük a III. fázisba lépett, melynek hatósági engedélyezése 2013. őszére várható Kínában.

A Klinika II. fázis lezárásával arra jutottak, hogy a köldökzsinórvérből származó mononukleáris őssejt-transzplantátumok és a lítium segítik a krónikus és teljes gerincvelő-sérülést szenvedett páciensek felépülését. A kísérletbe 20 olyan alanyt vontak be, akik átlagosan már 7 éve élnek gerincvelő-sérüléssel. Az eredmények sokkal biztatóbbak, mint elsőre várták, ugyanis 6-12 hónap elteltével a 20 alanyból 15 némi segítséggel, kerekesszékben már tudott közlekedni, míg 2 alany segítség nélkül is elkezdett járni 4 pontos járóbottal.

A Klinika III fázisba 120, krónikus és teljes gerincsérüléssel élő alanyt fognak bevonni, és az őssejt-transzplantáció hatékonyságát a műtéti eljárásokkal, illetve a lítiummal összefüggésben vizsgálják majd.

A kísérlet óriási jelentőségű, az eredmények ugyanis bebizonyíthatják, hogy az intenzív mozgásterápia és a műtét hatásos is lehet, visszaadhatja a páciensek önálló járóképességét. Milliók számára – akiknek az orvos azt mondta, talán soha többé nem járhatnak – jelenthet reményt, ha a kísérlet pozitív eredményekkel zárul.

http://www.chinascinet.org/downloads/press_conference/260613pressrelease_en.pdf

http://www.news.com.au/technology/sci-tech/hong-kong-stem-cell-trial-gives-spinal-patients-hope/story-fn5fsgyc-1226670516113

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük