Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér eltárolásának jelentősége koraszülés esetén

A neurológiai zavarok előfordulásának kockázata az idő előtti világrajövetel mértékével növekszik.

A méhlepény létfontosságú a magzat növekedésében, hiszen a fejlődő belső szervek funkcióját tölti be. Így, e szervet érintő kóros folyamatok a magzati fejlődés különböző zavarait okozhatják, vagy akár halvaszületést eredményezhetnek. Mitöbb, egyre inkább kezdik felismerni, hogy hosszútávú, leginkább neurológiai jellegű rendellenességek is megfigyelhetők a születés előtt fellépő komplikációk következtében.

Az egyik legjellemzőbb ilyen komplikáció a preeklampszia, amely egy súlyos kóros folyamat és a terhességek 5-7%-át érinti, valamint a legtöbb koraszülésért felelős. A legjellemzőbb tünet a veszélyesen megemelkedett vérnyomás és a terhes nő vizeletének fehérjetartalma. Az ilyen anyák számára erősen megfontolandó döntés a gyermek köldökzsinórvérének levétele. A preeklampszia okozta koraszülés következtében az agyi bénulás kockázata nagyobb. Ez a betegség maradandó károsodással jár, amely kihat az egész családra is.

Ugyanakkor, az Egyesült Államokbeli Duke Egyetemen, Dr. Joanne Kutzberg vezetésével zajló izgalmas kutatás a regenerációs medicína területén rendkívül ígéretesnek látszik. A kutatás során a saját köldökzsinórvér beadásának hatékonyságát vizsgálják az agyi bénulásban szenvedő gyermekeknél.

Hogy a preeklampsziában szenvedő édesanya számára a legjobb ellátás biztosítható legyen, csökkenteni kell a kockázatokat úgy, hogy az mind a gyermek, mind az édesanya javát szolgálja, nemcsak a méhen belül, hanem a szülés után is. Egy igen jelentős életminőség javító lehetőség ebben az esetben tehát a köldökzsinórvér levétele.

További részletek: http://parentsguidecordblood.org/newsletter_archive/newsletters_2012-03.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük