Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A köldökzsinór szövete a májbetegségek gyógyításában

A köldökzsinór szövetének bevonása a klinikumba, megoldhatja a májtranszplantáció egyik legnagyobb problémáját, a donorhiányt. Ezen felül pedig új utakat nyithat meg a sejtterápiák és a regenerációs medicina területén, a gyógyszerjelöltek toxicitási vizsgálataiban valamint további kapcsolódó orvosi eljárásokban.

Egy nemrég publikált tanulmányban arról számolnak be, hogy egy új módszer segítségével a köldökzsinór legjelentősebb összetevőjéből, az ún. Wharton-kocsonyából májsejtek (hepatociták) készíthetők.

Korábbi kutatási eredményekre alapozva, amelyek rávilágítottak az őssejtek terápiás jelentőségére (megújuló és különböző típusú sejtekké történő differenciálódási potenciáljukból adódódóan), a szerzők egy új, kétlépéses protokollt mutattak be. Az eljárással működő hepatociták hozhatók létre a Wharton-kocsonya mezenchymális őssejtjeiből (WJ-MSC). Ezt a mezenchymális őssejtforrást sikeres preklinikai kísérletekre támaszkodva választották ki; állatmodellben ugyanis a WJ-MSC sejtekkel  már sikerült a májkárosodást megállítani, megnövelni a túlélési rátát és csökkenteni a májfibrózist.

A tanulmány eredményei igazolták, hogy a WJ-MSC sejtek sikeresen indukálhatók a hepatikus vonal irányába, hipoxiás körülmények között. A protokoll egyszerűsége miatt a klinikai alkalmazásra nagy esély van.

Forrás: Patcharee P. & Wilairat L. “Developing a New Two-Step Protocol to Generate Functional Hepatocytes from Wharton’s Jelly-Derived Mesenchymal Stem Cells under Hypoxic Condition” Stem Cells InternationalVolume 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük