Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Ismét igazolták a köldökzsinórvér hatékonyságát az öröklött vörösvérsejt betegségekben szenvedő gyermekek kezelésében

Franco Locatelli professzor nemrég publikált közleményében igazolta a HLA-azonos testvérek közötti köldökzsinórvér transzplantáció kiváló hatását. 485 thalassemia major (TM) betegséggel és sarlósejtes vérszegénységgel diagnosztizált alanyt vontak be a kísérletbe. E két betegség az öröklött vérbetegségek csoportjába tartozik és a vörösvérsejteket érinti, azaz a hemoglobin – a szervezet oxigénszállításért felelős molekulájának – minőségi és mennyiségi elégtelenségét okozza.

Bár a csontvelő felépülése tovább tartott a köldökzsinórvérrel kezelteknél, az össz túlélésben 6 évre nézve azonban, nem volt számottevő különbség a csontvelő és a köldökzsinórvér transzplantáltak között. Mindezen felül pedig a köldökzsinórvérrel kezelt csoportban kevesebb volt az akut graft versus host betegség (GVHD) előfordulása, illetve ugyanezen betegség krónikus változata egyáltalán nem fordult elő a donortól származó köldökzsinórvért kapott páciensek között.

Eliane Gluckman professzor, egy 2009-es közleményében már említette, hogy a köldökzsinórvér őssejtjei immunológiailag éretlenebbek, ezért kevesebb komoly akut és krónikus GVHD tünetet okoznak, mint a csontvelőből vagy a szisztémás vérből származó őssejtek. Ebből kifolyólag, a páciens transzplantáció utáni életminősége lényegesen jobb és kevésbé szükséges az immunszupresszáns gyógyszerek alkalmazása.

A szóban forgó tanulmány igazolta, hogy a köldökzsinórvér transzplantáció megfelelő kezelési lehetőséget biztosít a hemoglobinopátiákban szenvedő páciensek számára.

További részletek: Franco Locatelli et. al  “Outcome of patients with hemoglobinopathies given either cord blood or bone marrow transplantation from an HLA-identical sibling” Blood ; 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük