Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Gyermekkori veleszületett szívbetegség kezelése a köldökzsinórvér őssejtjeivel

Újabb érdekes klinikai őssejt-kísérletbe kezdtek az Egyesült Államokbeli Minnesotában a Mayo Klinika kutatói. A világon először fogják vizsgálni a köldökzsinórvérből származó őssejtek biztonságos alkalmazhatóságát a hipopláziás bal szívfél szindrómában szenvedő gyerekek kezelésében (HLHS).

A HLHS egy ritka, veleszületett kórós állapot, melynek oka ismeretlen és statisztikailag 4000 születésből egyszer fordul elő. Az Egyesült Államokban ez évi 1000 esetet jelent. A betegség legfőbb jellemzője a súlyosan alulfejlett bal kamra, ez pedig orvosi beavatkozás nélkül halálos kimenetelű lehet. E betegségben szenvedő kis páciensek kezelése így többnyire számos műtéti beavatkozást vagy teljes szívtranszplantációt jelent, melyek közben biztosítani kell a megfelelő szisztémás keringést és a szervezet oxigénellátását.

Ebben a kísérletben a levett köldökvérből származó őssejteket lefagyasztják további felhasználásig, majd a páciens 4-6 hónapos kora körül, amikor a második műtéti beavatkozás esedékessé válik, ezeket az őssejteket egyenesen a szívizomba injektálják. Az orvosokból álló kutatócsoport abban bízik, hogy az így alkalmazott őssejtkezelés regenerálja a szívizom-szövetet és a HLHS-ben szenvedő gyermekek saját, mégis új és erősebb szívvel élhetnek.

Forrás:

http://www.healthcanal.com/blood-heart-circulation/39668-mayo-clinic-first-in-us-to-test-stem-cells-in-pediatric-congenital-heart-disease-patients.html

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT01445041?term=hlhs&rank=2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük