Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Gyermekkori agyi bénulás gyógyítása őssejt-beültetéssel – Nelly Vadovičová története

Szlovákiában elsőként Nelly kapta a Cord Blood Center magán bankjától azt a lehetőséget, hogy saját köldökzsinórvér kezelésben részesüljön az amerikai Duke University Kórház klinikai kísérletének résztvevőjeként.

A születés közben fellépő komplikációk következtében Nellyt születése után azonnal inkubátorba helyezték, ahol lélegeztető gépre került, mert az újszülött kislány az első hat órában nem tudod magától lélegezni. Az orvosok a születéskor kialakult komplikációk ellenére mindent rendben találtak az újszülött kislánynál. Az idő múlásával azonban Nelly szüleinek feltűnt, hogy kislányuk mozgása nem fejlődik a megfelelő ütemben. Nellynél 13 hónapos korában sikerült meghatározni az oxigén hiány következtében kialakult károsodást, az agyi bénulást.

A diagnózist követően Nelly azonnal megkezdte a terápiát, és hamarosan egyre jobb eredményeket értek el nála: bébikomp segítségével megtette első lépéseit, majd megtanult egyedül felállni, s ezután hamarosan már az első önálló lépéseket is meg tudta tenni
Amikor a Cord Blood Center Segítő Kéz[1] programján keresztül ügyfelei között rátalált a kislányra, új lehetőség tárult fel a család előtt. Nelly 2013 májusában a CBC laboratóriumában tárolt saját köldökzsinórvéréből származó őssejt-beültetést kapott. A kislány intravénásan, a vérátömlesztéshez hasonló módon kapta meg saját véréből származó őssejtjeit. A sejtek várhatóan megtalálják a sérült területet az agyban és regenerálják a sérült szöveteket.

Az agyi sérülésről
Az agyi bénulás egyike a leggyakrabban előforduló idegrendszeri megbetegedéseknek gyermekek körében. Leggyakrabban a szülés előtt, alatt, vagy nem sokkal utána bekövetkezett agykárosodás következtében alakul ki. A leggyakoribb ok az oxigénhiány – ez az úgynevezett hipoxiás-ischaemiás agykárosodás. Tapasztalatok szerint leggyakrabban az agynak a mozgásért felelős területe sérül ilyenkor bénulás formájában, míg más esetekben a pszichomotoros fejlődés is károsodhat, melynek következtében a mozgás mellett a gondolkodási funkciók, a beszéd és a koncentrációs képesség is megsérülhet.

A saját köldökzsinórvérből származó őssejt-beültetéssel nem csak az agyi bénulás kezelésében értek már el sikereket világszerte, hanem eredményesen alkalmazták az 1. típusú cukorbetegség, a reumatoid arthritis, az autizmus, valamint a születés után fellépő halláskárosodás gyógyításában is.

Duke University Kórházról
A világ elismert szakértői magas elvárásokat fűznek a sérült sejtek regenerációjára irányuló őssejt terápiához. A regeneratív orvostudományban a köldökzsinórvérben lévő őssejtek felhasználása klinikai kísérletekben jelenleg is folyik, főként Európán kívül. Ezért kezdett együttműködésbe a Cord Blood Center magán őssejtbankja az amerikai Duke University Egyetemmel, ahol a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak. Az a tény, hogy egy olyan elismert transzplantációs központ, mint a Duke University Kórház elfogadja a Cord Blood Center magán őssejtbankjából származó köldökzsinórvér őssejt egységeket, már önmagában is bizonyítja a vállalat által feldolgozott transzplantátumok minőségét.


[1] Segítő Kéz programon keresztül a Cord Blood Center őssejtbank aktívan keresi a betegeket és transzplantációs központokat, lehetőséget teremt a kezelésékre és fedezi annak költségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük