Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Egy új módszer: szájpadhasadék helyreállítás köldökzsinórból származó őssejtekkel

A köldökzsinórvér őssejteket felhasználó módszer egy ígéretes új megközelítést nyújthat a csecsemők szájpadhasadékának helyreállítására, írja a „The Craniofacial Surgery” folyóirat.

A rekonstrukciós műtét részeként – amikor a csecsemő még csak néhány hónapos – az őssejtes kezelés jó eredményeket mutat a csont növekedésével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a felső állkapocs rész összenőhet, ezáltal elkerülhető a későbbi csonttranszplantációs beavatkozás, állítja Alejandro Garcia Botero, MD, a kolumbiai De San José kórház orvosa és csapata.

Az őssejt jelenthet új megoldást az alveolális szájpadhasadék lezárására.

Dr. Botero és csapata kutatásukban egy őssejttel kezelt csecsemőről számolnak be, aki nyitott szájjal és szájpadlással született, és ezt az ultrahang is kimutatta még a születése előtt. A kicsi lánynak alveoláris szájpadhasadéka volt érintve a csont azon területét, ahol a fogai vannak.

Közvetlen a születése után a csecsemő köldökzsinórvéréből mintát vettek, hogy elkülönítsék az őssejteket, amelyeket feldolgoztak és fagyasztottak a későbbi felhasználásig. A köldökzsinórvér a különböző típusú őssejtek gazdag forrása, amelyek potenciálisan számos különféle speciális sejtekké fejlődhetnek, beleértve a csontot és porcot.

„Mivel egy újszülöttről van szó (az őssejt levétel lehetősége miatt) nagy esélye van, hogy regenerálódjanak a szövetei.” – írja Dr. Botero és szerzőtársai. Az első pár hónapban műtét nélküli beavatkozásokra került sor, úgynevezett nasalveoláris formázáson esett át az állkapocs felső lágy szöveteinek összehangolása érdekében.

Öt hónapos korában az őssejteket felhasználták egy csont nélküli csonttranszplantációra (gingivoperiostioplasty). Az őssejteket kis „zsebbe” helyezték a lágy szövetbe, ami átívelte a hasadékot a felső állkapocsban. Egy kis darab lebomló anyagot (Gelfoam) használtak az új csont növekedéséhez alapként. Ezt az eljárást egyidőben végezték el a szájhasadék helyreállító műtéttel (cheiloplasztika).

A későbbi vizsgálatok által megbizonyosodhattak róla, hogy az új csont növekedése lezárja a hasadékot, ezzel megfelelő pozíciót és támasztást adva a fogak normál növekedéséhez. A páciens öt éves korára már vastag csont volt az egykori szájpadhasadék helyén.Az őssejt-kezelés egyik fő előnye, hogy elkerülhető vele a későbbi csonttranszplantációs műtét, ami jelenleg a szájpadhasadék gyógyítás standard eljárása. Ez a módszer olyan csontdarabot használ, amit a gyermek egy másik testrészéből vettek ki, általában a csípőcsontból. A csontátültetés potenciális szövődményekkel járhat, ami egy vagy több további műtéttel is járhat.

Ez az eset az első, ahol elsődlegesen őssejtekkel gyógyítottak egy szájpadlás hasadékkal született csecsemőt. Dr. Botero és kollégái azonban megjegyzik, hogy további megfigyelésekre és vizsgálatokra lesz szükség, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a felső állkapocsban megfelelő vastagságú-e a csont. A kutatók hangsúlyozzák, hogy még további vizsgálatokra van szükség, ha több páciensnél szeretnék alkalmazni az eljárást, beleértve azokat a lépéseket, amelyek megerősítik, hogy a csontképződés az őssejt-kezelés hatására történt-e, és nem a kezdeti csont nélküli csontátültetés eredménye.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2018-10-technique-umbilical-cord-stem-cells.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük