Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Egy új módszer: szájpadhasadék helyreállítás köldökzsinórból származó őssejtekkel

A köldökzsinórvér-őssejteket felhasználó módszer egy ígéretes új megközelítést nyújthat a csecsemők szájpadhasadékának helyreállítására, írja a „The Craniofacial Surgery” folyóirat.

A rekonstrukciós műtét részeként – amikor a csecsemő még csak néhány hónapos – az őssejtes kezelés jó eredményeket mutat a csont növekedésével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a felső állkapocsrész összenőhet, ezáltal elkerülhető a későbbi csonttranszplantációs beavatkozás, állítja Alejandro Garcia Botero MD, a kolumbiai De San José kórház orvosa és csapata.

Az őssejt jelenthet új megoldást az alveoláris szájpadhasadék lezárására.

Dr. Botero és csapata egy őssejttel kezelt csecsemőről számolnak be a kutatásukban, aki nyitott szájjal és szájpadlással született, és ezt az ultrahang is kimutatta még a születése előtt. A kicsi lánynak alveoláris szájpadhasadéka volt, érintve a csont azon területét, ahol a fogai vannak.

Közvetlenül a születése után a csecsemő köldökzsinórvéréből mintát vettek, hogy elkülönítsék az őssejteket, amelyeket feldolgoztak és lefagyasztottak a későbbi felhasználásig. A köldökzsinórvér a különböző típusú őssejtek gazdag forrása, amelyek potenciálisan számos különféle speciális sejtekké fejlődhetnek, beleértve a csontot és a porcot.

„Mivel egy újszülöttről van szó (az őssejtlevétel lehetősége miatt) nagy esélye van, hogy regenerálódjanak a szövetei” – írja Dr. Botero és szerzőtársai. Az első pár hónapban műtét nélküli beavatkozásokra került sor, úgynevezett nasoalveoláris formázáson esett át az állkapocs, a felső lágy szöveteinek összehangolása érdekében.

Öt hónapos korában az őssejteket felhasználták egy csont nélküli csonttranszplantációra (gingivoperiostioplasty). Az őssejteket kis „zsebben” helyezték a lágy szövetbe, ami átívelte a hasadékot a felső állkapocsban. Egy kis darab lebomló anyagot (gelfoam) használtak az új csont növekedéséhez alapként. Ezt az eljárást egyidőben végezték el a szájhasadék-helyreállító műtéttel (cheiloplasztika).

A későbbi vizsgálatok által megbizonyosodhattak arról, hogy az új csont növekedése lezárja a hasadékot, megfelelő pozíciót és támasztást adva ezzel a fogak normál növekedéséhez. A páciens ötéves korára már vastag csont volt az egykori szájpadhasadék helyén. Az őssejtkezelés egyik fő előnye, hogy elkerülhető vele a későbbi csonttranszplantációs műtét, ami jelenleg a szájpadhasadék-gyógyítás standard eljárása. Ez a módszer olyan csontdarabot használ, amit a gyermek egy másik testrészéből vettek ki, általában a csípőcsontból. A csontátültetés potenciális szövődményekkel járhat, ami egy vagy több további műtétet igényel.

Ez az eset az első, ahol elsődlegesen őssejtekkel gyógyítottak egy szájpadlás-hasadékkal született csecsemőt. Dr. Botero és kollégái azonban megjegyzik, hogy további megfigyelésekre és vizsgálatokra lesz szükség, hogy megbizonyosodjanak arról, megfelelő vastagságú-e a csont a felső állkapocsban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatás szükséges, ha több páciensnél szeretnék alkalmazni az eljárást, beleértve azokat a lépéseket, amelyek megerősítik, hogy a csontképződés az őssejtkezelés hatására történt-e, és nem a kezdeti csont nélküli csontátültetés eredménye.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2018-10-technique-umbilical-cord-stem-cells.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük